Η οδός Αραχώβης, εκεί που βρίσκεται η θρυλική μπλε πολυκατοικία, είναι το νέο hot spot της πόλης
LIVING CITY

Η οδός Αραχώβης, εκεί που βρίσκεται η θρυλική μπλε πολυκατοικία, είναι το νέο hot spot της πόλης

Η οδός Αραχώβης στα Εξάρχεια, εκεί που βρίσκεται η θρυλική μπλε πολυκατοικία- λευκή  σήμερα βέβαια- όπου γυριστήκαν πολλές από τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου κι έμεναν σημαντικές προσωπικότητες, όπως η Σοφία Βέμπο, ο Δημήτρης Χορν, ο Αλέξης Μινωτής και η Κατίνα Παξινού, έχει τον τελευταίο  καιρό εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ζωντανούς δρόμους της Αθήνας.

Στην Αραχώβης κάποτε, στο νούμερο 41, έμενε ο Νικόλας Άσιμος, ενώ στο δημοφιλές ρεμπετάδικο «Φραγκοσυριανή», στον πρώτο όροφο ενός υπέροχου  νεοκλασικού, τραγουδούσε ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο οποίος δεν επέτρεπε χορούς στα τραπέζια, γιατί ήθελε οι θαμώνες να τον ακούν με προσοχή.

Πολλοί νομίζουν ότι η Αραχώβης πήρε την ονομασία της από την ορεινή Αράχωβα, αυτό όμως δεν αλήθεια, μια και «πηγή έμπνευσης» ήταν μια ρεματιά, που φούσκωνε και κατέληγε στην πλατεία Εξαρχείων έως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Παλιά, δεν ήταν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους, όμως σήμερα η εικόνα της έχει αλλάξει ολοκληρωτικά και πλέον αποτελεί πόλο έλξης των περιοίκων, των φανατικών του κέντρου, αλλά και πολλών τουριστών.

Τα μαγαζιά που θα σας κάνουν να αγαπήσετε την οδό Αραχώβης

Walk in

Στη γωνία Αραχώβης και Μαυρομιχάλη άνοιξε ένα industrial μπαράκι, με ωραία μεγάλη μπάρα στο εσωτερικό και τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο, που προσελκύει τη νεολαία. Άδερφάκιτου «Line» των Κάτω Πετραλώνων σερβίρει κι αυτό κρασί χωρίς σταφύλι, αλλά και κρασιά ήπιας οινοποίησης από τον ελληνικό αμπελώνα. Τα κοκτέιλ όμως έχουν την τιμητική τους μετο negroni με Fords gin, ιταλικό red bitter και δικό τους βερμούτ από παντζάρι να κερδίζουν τις εντυπώσεις, ενώ πολύ ιδιαίτερο είναι καιτο Amaretto Mojito με amaretto, που δημιουργούν μόνοι τοπυς από κουκούτσια φρούτων και ρούμι. Αν πάλι προτιμάτε κάτι χωρίς αλκοόλ, δοκιμάστε την εξαιρετική Kombucha IPA.

Μπορείτε να συνοδεύεσετε το ποτό σας με bar food, από εκλεκτές ελληνικές πρώτες ύλες, που έχει επιμεληθεί Φίλιππος Αλεξίου και εκτελεί με προσοχή και μεράκι ο Γιάννη Πλατανιανάκης. Η κουζίνα ανοίγει από νωρίς το πρωί για καφέ από την  Wise Cup, με χαρμάνια που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το Walk in, αλλά και σάντουιτς, συνταγές με αυγά, φοκάτσιες και cinnamon rolls. Αργότερα,  τον πρώτο λόγο έχουν οι comfort γευσεις του καταλόγου, όπως ένα καλαμάρι με φινόκιο, ή οι τηγανιτές πίκλες μπάμιας με vegan mayo μαύρου σκόρδου και πούδρα από παξιμάδι χαρουπιού.

Μαυρομιχάλη 56, Εξάρχεια, 210-3642121

Vicky’s

Από τα καινούργια street food, το μαγαζί του  Mark Haddad από την Βυρηττό έχει γίνει ήδη στέκι όσων αγαπούν το λιβανέζικο φαγητό, ή απλώς ψάχνουν μια ξεχωριστή vegan πρόταση, αφού όλες οι πρώτες ύλες είναι 100% plant based.

Εδώ λοιπόν θα βρείτε τα επίπεδα ψωμάκια saj με μυρωδάτο σπιτικό ζάαταρ (μεσανατολίτικο μείγμα μυρωδικών, μπαχαρικών και σπόρων), χειροποίητα φαλάφελ από ρεβίθια, κρεμμύδι, σκόρδο, κύμινο, κόλιανδρο και μαϊντανό, που σερβίρονται με πίκλες από γογγύλι ραπανάκι και άφθονη σος από ταχίνι, αλλά και vegan λαχματζούν με κιμά σόγιας. Όλα τα φαγητά  ψήνονται στο saj, ένα μεταλλικό σκεύος με κοίλη επιφάνεια ψησίματος ,που λειτουργεί με κάρβουνα ή υγραέριο, πολύ διαδεδομένο στον Λίβανο και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής., και θα τα απολαύσετε, ακούγοντας έθνικ μουσική από τα ηχεία.

Από τα δυνατά χαρτιά του μαγαζιού, το vegan shawarma, με μανιτάρια πλευρώτους μαγειρεμένα με 11 μπαχαρικά, που μοιάζει πολύ με τον δικό μας γύρο. Τα μανιτάρια τυλίγονται στην πίτα, μαζί με ντομάτα, δυόσμο, σουμάκ και σος Tarator (από ταχίνι και λεμόνι) και από την πρώτη μπουκιά θα σας μεταφέρουν σε μέρη ανατολικά κι εξωτικά.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τη signature πρόταση του Μark, που την ονόμασε  «Vicky’s», όπως δηλαδή λένε και την αγαπημένη του σκυλίτσα: πρόκειται για ένα μανιτάρι πλευρώτους, που τηγανίζεται σε κουρκούτι από ανθρακούχο νερό, λάχανο, πίκλες και σερβίρεται είτε με σος σκόρδου, είτε με τη μυστική σος του μαγαζιού.

Αραχώβης 29, Εξάρχεια

Λόρδα

Αυτό το new age σουβλατζίδικο με τα έντονα κίτρινα χρώματα και το νέο, που βρίσκεται στο τέρμα της Αραχώβης, πάνω στην πλατεία, σερβίρει μόνο καλαμάκια στα κάρβουνα, που ψήνονται μόλις παραγγείλετε. Αυτό σήμαινε ότι θα χρειαστεί να περιμένετε, αλλά αξίζειτον κόπο. Μάλιστα θα δείτε με τα μάτια σας του ψήστες του μαγαζιού να κόβουν το μοσχαρίσιο κρέας, την προβατίνα ή το κοτόπουλο (μπούτι ή στήθος), που προμηθεύονται από κρεοπωλείο της γειτονιάς και να το περνούν σε καλαμάκια.

Λόρδα

Επίσης έχουν καλαμάκια κεμπάπ, λουκάνικο, μερίδα πανσετάκια, αλλά και χορτοφαγικά καλαμάκια με μανιτάρι ή χαλούμι. Εδώ δεν υπάρχουν τυλιχτά, ούτε επιπλέον υλικά, εκτός από πατάτες και τρεις συνοδευτικές σος (γιαούρτι, μουστάρδα και BBQ).

Σπύρου Τρικούπη 2, Εξάρχεια

Απηλιώτης

Απηλιώτης» λέγεται ο ανατολικός άνεμος, αυτός δηλαδή που έρχεται «από τον ήλιο». Αυτό το καφέ παντοπωλείο, που έχει ως μότο του το «ό,τι τρώμε και πίνουμε, μπορούμε να το πάρουμε και σπίτι», είναι δημιούργημα του Ερρίκου και της Ειρήνης στα χνάρια των παλιών παραδοσιακών καφενείων, που πουλούσαν και προϊόντα.   

Εδώ θα βρείτε εκλεκτά ελληνικά εδέσματα από οικογενειακές επιχειρήσεις και μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, που μπορείτε να τα δοκιμάσετε και στον χώρο του μαγαζιού. Τυριά από καθε γωνιά της χώρας, μαρμελάδες, μέλι παξιμάδια Μανούσος από την Κρήτη, μανιτάρια Δίρφυς από την Εύβοια, παραδοσιακά ζυμαρικά φυσικής αποξήρανσης, όσπρια από τον Φενεό, τσάτνεϊ από τις Γουμένισσες, και βέβαια επιλεγμένες ετικέτες κρασιών σας περιμένουν  από τις 8:30 το πρωί.

Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά στο e-shop (https://apiliotisproject.gr/), ενώ αν μένετε στα πέριξ να ξέρετε ότι κάνουν και διανομή κατ’ οίκον.

Αραχώβης 10, Εξάρχεια, 21 0363 9949

Κύμινο

Στη γωνιά της Ζωοδόχου Πηγής και Αραχώβης θα μάθετετα πάντα για τα μπαχάρια και τα βότανα. Στο μαγαζί του Κωνσταντίνου, επίδοξου βοτανολόγου και γέννημα θρέμμα των Εξαρχείων, θα έχετε την αίσθηση ότι έχετε βρεθεί σε ανατολίτικο παζάρι. Ανάμεσα σε κασελάκια, μπαουλάκια, συρτάρια και γυάλινα βαζάκια, θα ανακαλύψετε θεραπευτικά βοτάνια, μυρωδικά για τη μαγειρική, όσπρια από όλη την Ελλάδα, μπαχαρικά από κάθε πλευρά του πλανήτη, αλλά κι επιλεγμένα παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα.

Ρωτήστε τον Κωνσταντίνο να σας πει για τους σπάνιους  Άνθους μοσχοκάρυδου Παπούα, το Τσιμένι, που θα κάνει τις πατάτες στον φούρνο σκέτη απόλαυση, τις θαυματουργές ισότητες του Γιοχίμπε από την Αφρική, που ανεβάζει την ανδρική λίμπιντο, ή για το σπέσιαλ μείγμα από Πασιφλώρα, Νταμίανα από το Μεξικό και Βαλεριάνα, που αν το πίνετε κάθε βράδυ, θα απαλλαγείτε από τα νεύρα καιτο στρες, και θα μείνετε έκπληκτοι με τους πολύτιμους θησαυρούς της φύσης.

Αραχώβης και Ζωοδόχου Πηγής 48,  Εξάρχεια,  21 1406 2929

Τσέλιγκας

Αν και βρίσκεται λίγο παραπέρα, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε  στο «μυστικό» στέκι πολιτικών, διανοούμενων και καλλιτεχνών, που δικαίως θεωρείται από τα πιο καλά παραδοσιακά μεζεδοπωλεία της πόλης. Λειτουργεί από το 1984 και σερβίρει τίμια καλοφτιαγμένα μεζεδάκια, με έμφαση στα μικρά ψαράκια. Δοκιμάστε καβουρμά με ντοματένια αυγά σαν στραπατσάδα, πικάντικο μπουγιουρντί, γαύρο μαρινάτο, σαγανάκι με μπάτζο Νάουσας, ζουμερές κουτσομούρες μέχρι κεφτεδάκια και πατάτα οφτή. Τα ζαρζαβατικά τους τα ψωνίζουν από τη λαϊκή της Καλλιδρομίου, ενώ αρκετά προϊόντα τα προμηθεύονται από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, όπως τους  γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς, ή τη σφέλα από τη Μεσσηνία.

Χαρακτηριστικό πιάτο του μαγαζιού, η «ντομάτα της Χαράς», όπως την έφτιαχνε ο πρώτος ιδιοκτήτης, ο Αντώνης Τριχιάς: μια ντομάτα ολόκληρη, καθαρισμένη απ’ το κοτσάνι και χαραγμένη περιμετρικά, σαν τριαντάφυλλο, που σερβίρεται μόνο με ελαιόλαδο, ρίγανη και ελιές.

 Τσέλιγκας

 Μπορείτε να πιείτε χύμα κρασί, μπίρα, ή τσίπουρο, χύμα, ή εμφιαλωμένο από την ηπειρώτικη ποτοποιία Γάτσιου.

Ζωοδόχου Πηγής 50, Εξάρχεια, 210 38.09.023