Το γεφύρι του Μανώλη: Το μοναδικό γεφύρι που βυθίζεται τον χειμώνα και εμφανίζεται το καλοκαίρι
Το γνωρίζατε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα γεφύρι που εμφανίζεται και εξαφανίζεται ανάλογα με τις εποχές του χρόνου;
Το γεφύρι του Μανώλη στην Ευρυτανία βρίσκεται στο σημείο που ενώνεται ο Αγραφιώτης ποταμός με τη Λίμνη Κρεμαστών και βυθίζεται όταν τα νερά της λίμνης είναι ψηλά, ενώ εμφανίζεται όταν κατεβαίνουν.
Το γεφύρι του Μανώλη είναι ορατό από το καλοκαίρι μέχρι και το φθινόπωρο και μετά εξαφανίζεται. Οι επισκέπτες μπορούν να το θαυμάσουν από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ακόμα και τον Οκτώβρη, ανάλογα με τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις στα βουνά κατά την διάρκεια του έτους. Συνήθως τον χειμώνα ξεχωρίζει μόνο η κορυφή του τόξου, ενώ το καλοκαίρι φαίνεται ολόκληρο.
Πρόκειται για ένα πέτρινο μονοτοξοτό γεφύρι διαμέτρου περίπου 30 μέτρων, ένα πραγματικό αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής, που χτίστηκε το 1659 και βρίσκεται σε απόσταση 50χλμ από το Καρπενήσι.
Το γεφύρι του Μανώλη: Το μοναδικό γεφύρι που βυθίζεται τον χειμώνα και εμφανίζεται το καλοκαίρι
Το γεφύρι του Μανώλη για περίπου 300 χρόνια αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα που ένωνε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη. Αυτό το γεφύρι ξεχωρίζει για την ομορφιά του, αλλά και για την ανθεκτικότητα του, μιας που στέκεται όρθιο για περισσότερα από 350 χρόνια και κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.
Το έχτισε ο Μανώλης Χρυσιώτης, ένας διάσημος χτίστης από τα Γιάννενα, ο οποίος κάποια στιγμή εγκαταστάθηκε στο χωριό Δάφνη ή Κουφάλα της Ευρυτανίας. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μανώλης και η γυναίκα του, Παρασκευή, δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά, γι’ αυτό και αυτός αποφάσισε να δημιουργήσει τρία πανέμορφα κτίρια, τα οποία μεταφορικά θα γινόντουσαν τα παιδιά του. Το γεφύρι λοιπόν είναι ο γιός του, ενώ οι εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής στη Χρυσώ και της Αγίας Παρασκευής στα Βραγιαννά, είναι οι δύο του κόρες.
Το γεφύρι του Μανώλη κατά τους θερινός μήνες ξεπροβάλλει ολόκληρο με τους επισκέπτες να μπορούν να το θαυμάσουν από κοντά, ακόμη και να ανέβουν στην κορυφή του. Τους χειμερινούς μήνες όμως αυτό το καθιστά αδύνατο αφού τα νερά της λίμνης Κρεμαστών το καλύπτουν σχεδόν μέχρι και την κορυφή του που είναι σε ύψος 22 μέτρων. Οπότε η επίσκεψη γίνεται από μία μακρινή απόσταση από όπου μπορούν οι επισκέπτες να το θαυμάσουν και να το φωτογραφίσουν.
Πώς θα πάτε: Ακολουθώντας το δρόμο από γέφυρα Τατάρνας για Καρπενήσι κάποια στιγμή θα φτάσετε στον οικισμό Φτερόλακα. Μόλις φτάσετε στη Φτερόλακα θα συναντήσετε πινακίδα που οδηγεί στο γεφύρι του Μανώλη.