«Το Βραστό»: Η θεϊκή κρεατόσουπα που έκανε διάσημο ένα ταβερνάκι στο Χαλάνδρι
Το μαγαζί που από το 1960 λειτουργούσε ως μπακάλικο, προσφέροντας μεζέδες και κρασί στα λιγοστά τραπέζια που έβγαζε έξω, στέκει ακριβώς στο ίδιο σημείο με τη φήμη του βραστού, της κλασικής δηλαδή της κλασικής κρεατόσουπας να έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πόλης. Και δικαίως.
Ξεκίνησε να λειτουργεί ως ταβέρνα το 1969 με την επωνυμία η «Ωραία Εύβοια». Οι κάτοικοι του Πολυδρόσου μαζεύονταν να πιουν το κρασάκι τους συνοδεύοντάς το με διάφορες νοστιμιές. Στα χρόνια που ακολούθησαν η σπεσιαλιτέ που ξεχώρισε ήταν η κλασσική κρεατόσουπα, «το βραστό» (μοσχαρίσιο κρέας από ελιά και κότσι με πατάτες, καρότα και σέλινο σε ζωμό κονσομέ).
Καθώς οι πελάτες έδιναν ραντεβού «πάμε για βραστό» «θα τα πούμε στο βραστό» ο ίδιος ο κόσμος επέβαλε άθελα του, την καινούργια ονομασία στο μαγαζί που πλέον μετονομάστηκε σε Ταβέρνα «το Βραστό» αποτελώντας σημείο αναφοράς αρχικά για τους κατοίκους των βορείων προαστίων και μετέπειτα όλης της Αττικής.
Προσφάτως ανακαινίστηκε πλήρως, προσφέροντας τίμιο φαγητό από την νέα γενιά πλέον, η οποία τηρεί τις παραδόσεις και τις συνταγές που τόσο αγάπησαν οι θαμώνες.
Στο μενού κυριαρχούν οι ελληνικές γεύσεις με το φρέσκο νωπό κρέας εξαιρετικής ποιότητας και κοπής να είναι ο πρωταγωνιστής.
Από τα ορεκτικά σίγουρα ξεχωρίζουν τα θαυμάσια τυροπιτάκια με τουλουμοτύρι Καρύστου, η φέτα με μέλι και η διαφορετική πίτα Καισαρείας. Επίσης τα μαμαδίστικα κεφτεδάκια με τα έντεκα υλικά που σου φέρνουν μνήμες από το παρελθόν.
Η σπεσιαλιτέ που ξεχωρίζει όλα αυτά τα χρόνια, και από όπου κατέληξε να ονομάζετε η ταβέρνα, είναι η κλασσική κρεατόσουπα, «το βραστό», με μοσχαρίσιο κρέας που κυριολεκτικά λιώνει στο στόμα, πατατούλες και καρότα με πραγματική γεύση, μυρωδάτο σέλινο και ζωμό που θυμίζει, αν όχι αυτόν της γιαγιάς, σίγουρα της μαμάς. Άλλα πιάτα που λατρεύουν οι συχνοί πελάτες είναι το γιουβέτσι και το χοιρινό στην γάστρα μαριναρισμένο με φρέσκα μυρωδικά, μέλι & κρασί.
Το Βραστό, Ρόδων 3, Χαλάνδρι, 210 6813776