Ιnstagram/TheImpossibleMuse

Σύνδρομο Τοξικού Σοκ: Τι είναι, πώς προκαλείται και τι πρέπει να προσέχεις;

Tι πρέπει να προσέχετε κατά τη διάρκεια χρήσης του ταμπόν για να αποφύγετε να έρθετε αντιμέτωπη με ένα τόσο σοβαρό περιστατικό;

Μπορεί να συμβαίνει σπάνια, αλλά από τη στιγμή που μιλάμε για το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ δεν πρέπει να σταθούμε τόσο στο «σπάνια», όσο στο ότι «συμβαίνει» και μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή.

Ένα από τα περιστατικά που έγιναν παγκοσμίως γνωστά είναι αυτό της αμερικανίδας μοντέλου Lauren Wasser, η οποία, το 2012, αφού υπέστη καρδιακή προσβολή (από την οποία, τελικά, επέζησε), υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του δεξιού ποδιού. Το πόδι της υπέστη μόλυνση που αποδόθηκε στο Σύνδρομο Τοξικού Σοκ από χρήση ταμπόν.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lauren Wasser (@theimpossiblemuse) στις 27 Νοέ, 2017 στις 11:11 πμ PST

Πρόσφατα, δήλωσε ότι λόγω των διαρκών προβλημάτων που παρουσιάζονται και στο αριστερό της πόδι θα αναγκαστεί να το χάσει και αυτό.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lauren Wasser (@theimpossiblemuse) στις 30 Οκτ, 2017 στις 12:14 μμ PDT

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lauren Wasser (@theimpossiblemuse) στις 14 Αύγ, 2016 στις 12:17 μμ PDT

Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ πρωτοήρθε στο φως της ιατρικής κοινότητας τη δεκαετία του 1980 από το μικροβιολόγο Philip Tierno και την ομάδα του οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα συνθετικά υλικά εξασφάλιζαν εύφορο περιβάλλον στα βακτήρια.

Το βακτήριο του στρεπτόκοκκου ή του σταφυλόκοκκου είναι αυτό που προκαλεί τη μόλυνση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε Σύνδρομο Τοξικού Σοκ. Αν και πρόκειται για κοινά βακτήρια, η μη φυσιολογική ανάπτυξη των συγκεκριμένων βακτηρίων παράγει μια τοξίνη αρκετά ισχυρή η οποία μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει σοβαρή ανοσολογική αντίδραση έως και σηπτικό θάνατο.

Έχει παρατηρηθεί να συμβαίνει τόσο σε χειρουργικές διαδικασίες, όσο και με τη χρήση ταμπόν. Πώς μπορεί να προκληθεί όμως μέσω της χρήσης του ταμπόν;

shutterstock

Οι βακτηριολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι, εξαιτίας της μεγάλης απορροφητικότητας αυτών των προϊόντων και της τοποθέτησής τους μέσα στον κόλπο, ευνοείται η αύξηση παραγωγής τοξινών από το σταφυλόκοκκο, οι οποίες, μάλιστα, έχουν τις ιδανικές συνθήκες για να εξαπλωθούν. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί μεγαλύτερη συγκέντρωση οξυγόνου στην περιοχή η οποία αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ξαφνικός υψηλός πυρετός (πάνω από 39°C), χαμηλή αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία, ναυτία ή εμετός και μια γενικευμένη σύγχυση και ζαλάδα. Επιπλέον, μπορεί να εκδηλωθούν εξανθήματα σε διάφορες περιοχές, όπως οι μασχάλες ή η βουβωνική χώρα.

Η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες, όπως νεφρική ανεπάρκεια και προβλήματα στο συκώτι και στην καρδιά ενώ αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα και με άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο μπορεί να καταλήξει σε θάνατο.

Συνεπώς τι πρέπει να προσέχετε αν κατά τη διάρκεια της περιόδου σας αν χρησιμοποιείτε ταμπόν;

Να επιλέγετε πάντα μικρής απορροφητικότητας ταμπόν. Όσο περισσότερο υγρό απορροφάται τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο ταμπόν για περισσότερες από οχτώ ώρες. Το ιδανικό είναι να το αλλάζετε κάθε 4 ώρες.

Αν έχετε έντονη ροή είναι καλό να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά σερβιέτες.

Τα ταμπόν θα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό μέρος για να αποφεύγεται η ανάπτυξη βακτηρίων.