Πώς τα βακτηρίδια από τα σκουπίδια στο δρόμο μεταφέρονται στο σπίτι μας-Λοιμωξιολόγος απαντά
Με τους σωρούς των σκουπιδιών να σχηματίζουν βουνά των οποίων το υψόμετρο συνεχώς αυξάνεται, οι δρόμοι έχουν καταληφθεί από κάδους που ξεχειλίζουν. Πέρα από την ενοχλητική εικόνα και την ανυπόφορη δυσωδία, πώς το φαινόμενο «σκουπίδια» μπορεί να επηρεάσει αυτό την υγεία μας;
Έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα που οι υπάλληλοι των δήμων απεργούν και οι κάδοι σκουπιδιών συνεχίζουν να γεμίζουν χωρίς να αδειάζουν. Κι όσο η πόλη, μέρα με τη μέρα, αρχίζει να μοιάζει όλο και περισσότερο με χωματερή, γεννάται ένα εύλογο ερώτημα το οποίο μπορεί κι εσείς να έχετε σκεφτεί καθώς διανύετε το δρόμο για να επιστρέψετε σπίτι σας ή κάνετε μία βόλτα: Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για την υγεία μας; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε;
Το bovary.gr μίλησε με την Διευθύντρια Λοιμωξιολογικού Τμήματος και Ταξιδιωτικής Ιατρικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Αθηνά Στούπη και απαντά.
«Πέρα από την αύξηση της περιβαλλοντολογικής ρύπανσης από τον «μολυσμένο» αέρα, η ύπαρξη τόσου μεγάλου όγκου σκουπιδιών σε κατοικημένες περιοχές έχει και λοιμωξιολογικές συνέπειες.
Τα σκουπίδια είναι ούτως ή άλλως εστίες μικροβίων. Όταν όμως παραμένουν σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας, και σε συνδυασμό με την αποσύνθεση και σήψη τους φαγητού που εμπεριέχεται μέσα σε αυτά, αναπτύσσονται βακτηρίδια, όπως κωλοβακτηρίδια και σαλμονέλα τα οποία μπορεί να μεταφερθούν στον άνθρωπο με εμμέσους τρόπους», υποστηρίζει η κ. Στούπη.
«Ένας από αυτούς μπορεί να είναι μέσω των εντόμων όπως μύγες, κουνούπια ή κατσαρίδες που μπορεί να εφάπτονται με τα βακτηρίδια των σκουπιδιών και μετά να μπαίνουν μέσα στα σπίτια. Άλλοι φορείς είναι τρωκτικά, όπως ποντίκια, ακόμα και ζώα», συμπληρώνει.
(Να γιατί οι αδέσποτες γάτες που μπορεί να κάθονται στην αυλή σας δεν είναι και τόσο αθώες!)
Όπως προτείνει, τα βασικά μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρουμε είναι να φροντίζουμε να προστατεύουμε το χώρο μας από την επέλαση εντόμων, με εντομοαπωθητικά ή απολυμάνσεις, να αποφεύγουμε να χαιδευουμε σκυλάκια ή γατάκια στο δρόμο. Αν, πάλι, έχετε κατοικίδιο καλό είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγχετε που πάει, τι μυρίζει και που κάθεται, όταν το βγάζετε βόλτα. Επιπλέον, συμβουλεύει οι επιρρεπείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ηλικιωμένο ή άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί με την επαφή με τα έντονα και τα ζώα.
«Αν το δεις με άλλο μάτι θα μπορούσε να είναι και installation της Documenta», μου είπε μια φίλη, τις προάλλες καθώς ανεβαίναμε τον κεντρικό δρόμο του Παγκρατίου, κυριολεκτικά, χωρίς ανάσα, προκειμένου να αποφύγουμε την άσχημη μυρωδιά από τα σκουπίδια. Η αλήθεια είναι ότι για μια στιγμή γελάσαμε, αλλά την επόμενη επανήλθαμε στην βρώμικη- αλλά ας ελπίσουμε σύντομα πιο καθαρή-πραγματικότητα.