shutterstock

Υπάρχει τρόπος να σώσεις μια σχέση που οδεύει προς το χωρισμό;

Οι τσακωμοί έχουν γίνει πιο συχνοί, οι εκνευριστικές του συνήθειες σας φαίνονται ακόμα πιο ανυπόφορες και νιώθετε ότι μεταξύ σας υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός, παρά ενδιαφέρον και φροντίδα. Ψυχραιμία.

Εκτός του ότι κάποια στιγμή το ροζ σύννεφο πάνω στο οποίος ζείτε εξατμίζεται, η δυναμική μιας σχέσης αλλάζει κατά καιρούς. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που μπαίνει ο παράγοντας «προσπάθεια» αρκεί, φυσικά, να υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές (με ένα πανί, δεν ταξιδεύει κανένα ιστιοφόρο-δική μας παροιμία).
Γι' αυτό το λόγο, ακόμα κι αν όλα δείχνουν πως η σχέση σας βρίσκεται στο ναδίρ της (ή έστω δεν περνάει και την καλύτερη της φάση), δεν χρειάζεται να προβείτε σε βιαστικές κινήσεις. Τουλάχιστον όχι πριν δοκιμάσετε να διορθώσετε την κατάσταση και ειδικά αν νιώθετε ότι έχετε αρκετά ακόμα να δώσετε ο ένας στον άλλον. Πως μπορεί όμως αυτό να γίνει πρακτικά; Με τους παρακάτω τρόπους.

1. Κανονίστε μια εκδρομή
Το να φύγετε ταξίδι ενώ μεταξύ σας υπάρχει ένα αμφιλεγόμενο κλίμα μπορεί να είναι το τελευταίο που θέλετε να κάνετε μαζί του την εν λόγω περίοδο, αλλά μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά. Μερικές φορές οι εντάσεις που προκαλούνται ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, οφείλονται περισσότερο σε εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. άγχος και πίεση από τη δουλειά) παρά στην ίδια τη σχέση. Έτσι, ένα διάλειμμα από την καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις πραγματικές αιτίες.

2. Κάντε αυτή την ερώτηση στον σύντροφό σας
Λένε πως η σιωπή είναι χρυσός, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση θα διαφωνήσουμε. Βλέπετε, πολλά από τα προβλήματα στις σχέσεις προκαλούνται επειδή έχουμε την τάση να περιμένουμε από τον άλλον να ξέρει τι θέλουμε χωρίς όμως να έχουμε μπει ποτέ στη διαδικασία να το ζητήσουμε. Μιλήστε. Και συγκεκριμένα ρωτήστε (χωρίς καμία διάθεση επιθετικότητας ή ειρωνείας): «Τι χρειάζεσαι από εμένα;». Η απάντηση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Shutterstock

3. Παραδεχτείτε τα λάθη σας
Καταπιείτε τον εγωισμό σας (μην ανησυχείτε δεν υπάρχει κίνδυνος να πνιγείτε) και ανοίξτε τα χαρτιά σας. Πείτε που πιστεύετε ότι έχετε φταίξει, αναγνωρίστε εκείνο το ελάττωμα σας που μπορεί να στείλει στο ψυχιατρείο τους γύρω σας. Δεν χρειάζεται να κάνετε τα πάντα για να το αποβάλλετε. Αρκεί να το αναγνωρίσετε και να αποφασίσετε ότι θα το δουλέψετε και να ζητήσετε από τον σύντροφό σας να σάς στηρίξει και -γιατί όχι;- βοηθήσει σε αυτό. Για παράδειγμα: «Γνωρίζω ότι έχω κάποια θέματα διαχείρισης θυμού, αλλά προσπαθώ να βρω δικλείδες εκτόνωσης και είμαι πρόθυμη να το δουλέψω με τον εαυτό μου». Ποιος δεν θα εκτιμούσε μια τέτοια κίνηση;

4. Συζητήστε (αλλά όχι από μηνύματα)
Διαβάστε αυτό που πληκτρολογήσατε και ετοιμάζεστε να πατήσετε το Send. Είναι κάτι που θα το λέγατε κοιτώντας τον στα μάτια; Αν όχι, σβήστε το τελείως. Καλύτερα να μη το πείτε καθόλου. Οι συζητήσεις για σημαντικά θέματα πρέπει να γίνονται face to face ώστε να μπορείτε να «διαβάζετε» τις αντιδράσεις του άλλου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, προκαλούνται παρανοήσεις και παρεξηγήσεις και ο κόμπος αντί να λύνεται, γίνεται όλο και πιο σφιχτός.

5. Να είστε προσεκτικοί με τις λέξεις ή τις φράσεις που χρησιμοποιείτε
Σίγουρα θα πείτε πράγματα που δεν εννοείτε, σίγουρα θα γίνετε πιο ευθείς και απότομοι, σίγουρα θα εξαπολύσετε τον αρνητισμό σας. Πάντα όμως χρειάζεται Το ότι ξέρετε τον τρόπο να ξεπαστρέψετε τον σύντροφό σας ψυχολογικά, δεν σημαίνει ότι είναι θεμιτό να το κάνετε. Κι αυτό γιατί υπάρχουν πράγματα που αν ειπωθούν, δεν μπορούν να ξε-ειπωθούν.

6. Αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που έχετε εσείς ανάγκη από μια σχέση
Αφού απαντήσετε σε αυτό σκεφτείτε και κάτι ακόμα. Είναι κάτι που ο τωρινός σας σύντροφος μπορεί να σας δώσει; Πολλές φορές, δεν ξέρουμε γιατί νιώθουμε έτσι όπως νιώθουμε, αλλά το χειρότερο είναι πως δεν επιχειρούμενα καν να το ψάξουμε από φόβο ότι η εσωτερική αναζήτηση, αν και απαραίτητη, θα αποβεί περισσότερο βασανιστική απ΄ όσο μπορούμε να αντέξουμε. Ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο, αφού ίσως είναι ο πιο αληθινός και ασφαλής τρόπος να αποφασίσετε τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεστε να κάνετε για να νιώθετε καλά τόσο μέσα σε μια σχέση, όσο και σαν μονάδα.

Shutterstock