Τι είναι η περίφημη μέθοδος KonMari που βοηθά να απαλλαγείς από την ακαταστασία -Τα 7 βήματα | 0 bovary.gr

Τι είναι η περίφημη μέθοδος KonMari που βοηθά να απαλλαγείς από την ακαταστασία -Τα 7 βήματα

«Η μαγεία του να τακτοποιείς: Ενας απλός, αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείτε από την ακαταστασία για πάντα». Αυτό το βιβλίο της Μαρί Κόντο, δημιουργού της μεθόδου KonMari, έχει βοηθήσει πολλές γυναίκες και γι' αυτό έχει δημιουργήσει φανατικές οπαδούς ανά τον κόσμο.

Ουσιαστικά το βιβλίο βοηθά να φθάσουμε στη ρίζα του προβλήματος της ακαταστασίας και μας βοηθά να το λύσουμε μια για πάντα.

Η φιλοσοφία της μεθόδου είναι απλή: «Αν δεν σου αρέσει κάτι, πέτα το».

Η Κόντο υποστηρίζει ότι η ακαταστασία στο σπίτι είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες του στρες μιας και αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Οταν υπάρχει πολλή ακαταστασία, η προσοχή αποσπάται και μπορούν να προκληθούν ακόμη και μεγαλύτερα προβλήματα. Αντίθετα, όταν τα πάντα είναι τακτοποιημένα και δεν αποσπά τίποτα την προσοχή μας, μπορούμε να επικεντρωθούμε στη ζωή μας, αποκλειστικά.

Η ακαταστασία είναι κάτι με το οποίο όλες έχουμε έρθει αντιμέτωπες, αφού προκαλείται από τη συσσώρευση πραγμάτων με την πάροδο του χρόνου. Και συνήθως κανείς δεν παρατηρεί ποτέ πόσα πράγματα συσσωρεύονται γύρω του μέχρι η κατάσταση να φθάσει σε ένα οριακό σημείο.

Μερικές φορές αυτό το οριακό σημείο μπορεί να είναι και ένα σημαντικό γεγονός, όπως ένα θάνατος, ένας γάμος ή ένα διαζύγιο ή ακόμη και η αλλαγή δουλειάς, που μας αναγκάζουν να πετάξουμε πράγματα για να προχωρήσουμε.

Ωστόσο, αν κάποιος έχει όρεξη, μπορεί να ακολουθήσει τα 7 βήματα της τεχνικής ΚοnMari και να απαλλαγεί τώρα από την ακαταστασία. Ετσι, λίγο πριν τα Χριστούγεννα είναι μια καλή ευκαιρία.

Tα 7 βήματα της μεθόδου ΚοnMari:

  1. Τακτοποιήστε τα πάντα με τη μία. Το να τακτοποιείτε λίγο λίγο δεν λειτουργεί. Μετά από λίγο θα ξαναδημιουργηθεί ακαταστασία. 
  2. Βάλτε στόχους. Πριν αρχίσετε να πετάτε, ορίστε τι θα πει ιδανικός τρόπος ζωής για εσάς. Αλλά πολύ συγκεκριμένα. 
  3. Προσδιορίστε γιατί θέλετε να ζήσετε με τον τρόπο που έχετε βάλει ως στόχο. Ρωτήστε τον εαυτό σας «γιατί». Οταν βρείτε την απάντησε στο γιατί τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα. 
  4. Εξετάστε αν κάθε αντικείμενο στο σπίτι σας, σας δίνει χαρά. Αντί να επικεντρωθείτε αποκλειστικά στο τι θα πετάξετε, εξετάστε ποιο από τα αντικείμενά σας αγαπάτε. Πάρτε τα ένα ένα στο χέρι και αναρωτηθείτε «με κάνει χαρούμενη;». Αν ναι, τότε δεν πρέπει να το πετάξετε. Αν πάλι η απάντηση είναι όχι, τότε πετάξτε το. Η εμπνεύστρια του KonΜari επιμένει ότι θα πρέπει να πάρετε κάθε αντικείμενο στα χέρια σας. Πρέπει μαζί με τα συναισθήματά σας, να αφήσετε και το σώμα σας να αποφασίσει για την τύχη του αντικειμένου. 
  5. Τακτοποιήστε ανά κατηγορία, όχι ανά τοποθεσία. Στα περισσότερα σπίτια τα στοιχεία που εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία είναι διασκορπισμένα σε πολλές γωνιές. Για παράδειγμα τα ρούχα. 
  6. Τακτοποιήστε με τη σωστή σειρά. Η Κόντο επιμένει ότι η σωστή σειρά για να αρχίσει κανείς την τακτοποίηση είναι η εξής: Ρούχα, βιβλία, χαρτιά και μετά όλα τα υπόλοιπα. 
  7. Μην ξεκινήσετε την τακτοποίηση αν πρώτα δεν έχετε πετάξει όσα πρέπει να πετάξετε. 

Μια γυναίκα περιγράφει την εμπειρία της

Η μέθοδος ΚοnMari βοήθησε την Jenny να αλλάξει τον τρόπο που έβλεπε το σώμα της.

Μιλά στο popsugar.com για αυτή της την εμπειρία και το πώς κατάφερε να βλέπει πια το σώμα της. Μια λέξη είναι το κλειδί: «Ξεσκαρτάρισμα».

«Διάβασα το βιβλίο για το οποίο όλοι μιλούν. Αυτό που μιλάει για αυτά από τα οποία πρέπει να απαλλαγείς από το σπίτι ώστε η ζωή σου να γίνει ξαφνικά συναρπαστική. Το βιβλίο της Marie Kondo για την μέθοδο ΚοnMari πραγματικά σε βοηθά πολύ. Το σπίτι μου ήταν γεμάτο αντικείμενα – τα παιδιά μου, ο σύζυγός μου κι εγώ είχαμε την τάση να αποθηκεύουμε τα πάντα-. Αυτό βέβαια με έκανε να αγχώνομαι και να νιώθω αδιοργάνωτη.

Η μέθοδος “KonMari”, όπως εξηγεί η Μarie Kondo, πρώτα σου ζητά να επικεντρωθείς στα ρούχα σου. Να κρατήσεις κάθε ένα από αυτά στα χέρια σου και να αναρωτηθείς: «Αυτό εκπέμπει χαρά;». Αν ναι, μπορείς να συνεχίσεις να το κρατάς. Αν όχι,απομάκρυνέ το από κοντά σου. Αυτό ξεκίνησα να το κάνω με τα τοπ μου. Πολλά είχα να τα φορέσω πολύ καιρό. Έτσι τα έδιωξα από την ντουλάπα μου. Έπειτα θυμήθηκα πόσα Τ-Shirts είχα κρατήσει και δεν είχα φορέσει για πολλά χρόνια. Όταν μάλιστα τα φορούσα σκεφτόμουν πόσο παχιά με έδειχναν. Ποιο το νόημα να κρατάς ρούχα που δεν σε κάνουν να νιώθεις καλά; Απαλλάξου από αυτά. Θα αισθανθείς πολύ καλύτερα. Πιο απελευθερωμένη. Απαλλάσσεσαι από ρούχα που δεν φοράς και από τις σκέψεις που τα συνοδεύουν.

Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι το ότι δεν τα φορούσα γιατί μου προκαλούσαν αρνητικές σκέψεις. Έπειτα έκανε ξεσκαρτάρισμα στα jeans. Υπήρχαν jeans που φορούσα στο κολέγιο, πριν παντρευτώ και πριν το σώμα μου αλλάξει μετά από δύο εγκυμοσύνες. Θυμάμαι ότι ήθελα να τα διώξω ένα χρόνο αφότου γεννήθηκε το πρώτο μου παιδί και δεν προσπαθούσα να τα φορέσω καν από φόβο μήπως με το αποτέλεσμα στενοχωρηθώ. Τα κράτησα. Μήπως και με κάνουν να επανέλθω στο βάρος που είχα πριν γίνω μαμά. Δεν τα ξαναφόρεσα ποτέ. Μισούσα αυτά τα jean για τον τρόπο που με έκαναν να αισθάνομαι. Έτσι δεν τους έδωσα άλλη ευκαιρία. Έξι τζιν παντελόνια, τα χάρισα. Γιατί δεν ήθελα να καταπιέζομαι άλλο. Κοκαλιάρα όπως τότε – δεν ήθελα να ξεγελώ άλλο τον εαυτό μου- δεν θα ξαναγινόμουν. Θα έπρεπε να μην ξαναφάω τίποτα. Η μέθοδος KonMari με βοήθησε να νιώσω καλύτερα και με την οργάνωση των ρούχων μου. Το να έχεις διπλωμένα τα ρούχα στο συρτάρι βοηθά στο να βλέπεις εύκολα αυτό που θες κάθε φορά. Έφερε μπροστά τα εσώρουχα και τα ρούχα που γενικότερα με έκαναν να νιώθω όμορφα. Τα περισσότερα από αυτά ήταν χαμένα στο πίσω μέρος των συρταριών. Η μέθοδος αυτή με ενέπνευσε να τα φορέσω όλα πάλι. Να σκεφτώ αν θέλω να αλλάξω κάτι στο σώμα μου για να τα αναδείξω ακόμα περισσότερο».