Unsplash/Tim Gouw

10 βλαβερές συνήθειες για την υγεία της καρδιάς σύμφωνα με την επιστήμη

Μας ξέρει καλά. «Αντιλαμβάνεται» αν είμαστε κουρασμένοι ή στρεσαρισμένοι.

Γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια πώς τρεφόμαστε και το κοντέρ της γράφει πόσο καθόμαστε, αν αθλούμαστε, αν καπνίζουμε. Καταπονείται, μα αντέχει και ακούραστα μας βοηθά να ζούμε.

Η υγεία της καρδιάς θα πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητές μας. Θεωρούμε δεδομένη την ανθεκτικότητά της, μα δεν είναι.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι συνήθειές του την βλάπτουν και αν δεν τις αλλάξουμε, εκείνη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μας προδώσει. Απλά γιατί δεν την ακούσαμε, την στιγμή που μας προειδοποίησε.

Ακολουθούν 10 βλαβερές συνήθειες για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με επιστήμονες.

1) Κακός ύπνος

Ο ύπνος δεν είναι σημαντικός μόνο για την ενέργεια, την συγκέντρωση, την ψυχική υγεία και το σωστό βάρος, αλλά επηρεάζει άμεσα και την υγεία της καρδιάς.

Εάν δεν έχετε σταθερό πρόγραμμα ύπνου, προκαλείτε στο σώμα σας στρες και ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων καρδιακών προβλημάτων αυξάνεται σημαντικά. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης, αρτηριακή πίεση και φλεγμονές.

Στην αρτηριακή πίεση και την φλεγμονή, η καρδιά εργάζεται «πιο σκληρά» και οι πιθανότητες για ένα καρδιακό συμβάν αυξάνονται.

Tip: Για να κρατάτε την καρδιά σας υγιή, είναι σημαντικό να κοιμάστε καθημερινά τις ίδιες ώρες (7-9 ώρες ημερησίως).

2) Το άγχος των υποχρεώσεων

Υποχρεώσεις, ασφυκτικά deadlines, απαιτήσεις: αν είστε συνεχώς στρεσαρισμένοι, το σώμα σας ασφυκτιά. Το άγχος μπορεί να σας προκαλέσει ακανόνιστο καρδιακό παλμό και φλεγμονή στο σώμα.

Σύμφωνα με τον Dr. Deepak Bhatt από το Brigham, «πολύ συχνά το άγχος οδηγεί σε συνήθειες όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα. Αυτές οι συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του βάρους και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης -παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Tip: Εάν η ζωή σας είναι αγχωτική σε καθημερινή βάση, ήρθε η ώρα να βγάλετε κάποια πράγματα από την καθημερινότητα σας για να έχετε μια υγιή καρδιά. Πείτε «όχι» σε κάποιες από τις υποχρεώσεις σας, ει δυνατόν, ώστε να μπορείτε να ελευθερώσετε χρόνο και να εστιάσετε στα σημαντικά. Ο καθένας έχει διαφορετική τεχνική για την αντιμετώπιση του άγχους, οπότε, μπορεί να θέλετε να ακούτε απαλή μουσική, να κάνετε ένα μπάνιο ή να παρακολουθείτε μια τηλεοπτική εκπομπή για να χαλαρώσετε.

Pexels/energepic.com

3) Υπερβολική κατανάλωση καφέ

Ακόμη κι αν δεν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε δραματική άνοδό της σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, ερευνητές θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη εμποδίζει μια ορμόνη που κρατά τις αρτηρίες διεσταλμένες. Άλλοι ερευνητές, διατείνονται ότι η αύξηση της πίεσης του αίματος εμφανίζεται επειδή η καφεΐνη δίνει σήμα στα επινεφρίδιά σας να παράγουν περισσότερη αδρεναλίνη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει μόνιμη υψηλή αρτηριακή πίεση. Εάν αισθάνεστε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών μετά την κατανάλωση καφεΐνης, η καρδιά σας μπορεί να «δουλεύει» πολύ σκληρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Tip: Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε καφεΐνη. Εάν δεν πάσχετε από υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά αισθάνεστε το σώμα σας κουρασμένο λόγω της καφεΐνης, ήρθε η ώρα να την μειώσετε. Η Mayo Clinic συνιστά να «περιορίσετε την ποσότητα της καφεΐνης που καταναλώνετε στα 200 ml. την ημέρα -περίπου δύο φλιτζάνια καφέ».

4) Απουσία άσκησης

Η καθημερινή άσκηση είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς.

Υπάρχει μια φράση που λέει: «Ό,τι αφήνεις σε αφήνει». Εάν δεν γυμνάζεστε, η καρδιά σας δεν θα παραμένει υγιής -όπως άλλωστε και κάθε άλλος μυς στο σώμα σας.

Η Dr Meagan Wasfy, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης λέει ότι πρέπει να «σκεφτείτε την άσκηση ως εγγύηση που θα προσφέρει προστασία για την καρδιά σας. Στην ουσία, εκπαιδεύετε την καρδιά σας να είναι πιο ανθεκτική».

Tip: Το Harvard Health Publishing συνιστά να κάνετε μέτρια έως έντονη άσκηση για 30 λεπτά κάθε μέρα. Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης, αλλά είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς σας.

Unsplash/Brigitte Tohm

5) Η παράλειψη σημαντικών γευμάτων

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Journal of the American College of Cardiology διερεύνησε την σχέση μεταξύ της απουσίας πρωινού και των καρδιαγγειακών νόσων, μαζί με άλλους παράγοντες θνησιμότητας.

Το πρωινό όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αλλά μπορεί να σας κρατήσει χορτασμένη για αρκετές ώρες.

Tip: Το καθημερινό πρωινό σας πρέπει να περιλαμβάνει υγιεινά τρόφιμα που θα σας παρέχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Ορισμένες από τις καλύτερες επιλογές πρωινού περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως ή βρώμης, πρωτεϊνικές πηγές, όπως βούτυρο ή γαλοπούλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή φρούτα και λαχανικά.

6) Καθιστική ζωή

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, ακόμα κι αν γυμνάζεστε για μία ώρα κάθε μέρα αλλά κάθεστε για το υπόλοιπο της ημέρας, μπορείτε να αυξήσετε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καθιστική ζωή για παρατεταμένες χρονικές περιόδους αύξησε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 14% και την πιθανότητα πρόωρου θανάτου κατά 40%. Σύμφωνα με την Dr. I-Min Lee από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, «η καθιστική ζωή έχει επιβλαβείς επιδράσεις στον μεταβολισμό του σακχάρου και του λίπους και αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων».

Tip: Εάν εργάζεστε σε γραφείο, βάλτε μια υπενθύμιση στο κινητό σας κάθε μία ή δύο ώρες κατά τη διάρκεια του ωραρίου σας. Όταν το κινητό σας χτυπήσει από την υπενθύμιση που έχετε βάλει, κάντε μια βόλτα, 3-5 λεπτών, με τα πόδια γύρω από το κτίριο πριν επιστρέψετε στην θέση σας. Διαφορετικά πίνετε ένα ποτήρι νερό κάθε ώρα. Έτσι, θα είστε καλά ενυδατωμένοι -και επίσης θα αναγκαστείτε να σηκωθείτε από την καρέκλα σας.

Unsplash/Tobias Tullius

7) Kάπνισμα

Σύμφωνα με το The Health Consequences of Smoking, το κάπνισμα αποτελεί σημαντική αιτία για καρδιαγγειακές παθήσεις ενώ ένας στους τρεις θανάτους από καρδιακές παθήσεις μπορεί να σχετίζεται άμεσα με τον καπνό. Εάν είστε μανιώδης καπνιστής, έχετε κατά νου ότι αυτή η άσχημη συνήθεια προκαλεί: 1) αύξηση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων, 2) μείωση στα επίπεδα χοληστερόλης HDL, 3) βλάβη στα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, 4) αύξηση και συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία σας, 5) πάχυνση και στένωση των αιμοφόρων αγγείων.

Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων από το κάπνισμα είναι να το σταματήσετε εντελώς.

Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη, επομένως, μπορεί να χρειαστεί να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κλινική του Cleveland, «Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά 50% ή περισσότερο».

8) Ελλειψη βάρους -Παχυσαρκία

Η έλλειψη βάρους ή η παχυσαρκία προκαλεί προβλήματα υγείας που μπορούν να συμβάλουν στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με το National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease, οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι έχουν γενικά υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αυτά τα προβλήματα υγείας κάνουν την καρδιά να «δουλεύει» πιο δυνατά για να αντλεί αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακή προσβολή.

Tip: Εάν είστε υπέρβαροι, χάνοντας ακόμη και το 5 με 10% του σωματικού σας βάρους μπορεί να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων επειδή θα βελτιωθεί η ροή του αίματος.

Προσπαθήστε να έχετε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και να ασκείστε καθημερινά.

Unsplash/Allie Smith

9) Τρώτε τεράστια γεύματα

Όταν μιλάμε για υγιεινή διατροφή και καρδιά, η ποσότητα του φαγητού είναι, επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας. Αν καταναλώνετε πάρα πολλές θερμίδες σε ένα γεύμα, τότε, είναι πιθανό να αυξήσετε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας όταν τρώτε, ώστε να μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν το παρακάνετε με την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Εάν καταναλώνετε μερίδες μεγάλου μεγέθους σε κάθε γεύμα, είναι πιθανότερο να πάρετε βάρος. Και το επιπλέον βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια ή καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Tip: Ξεκινήστε τα γεύματά σας καταναλώνοντας τα τρόφιμα που γνωρίζετε ότι είναι πιο θρεπτικά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Στη συνέχεια, όταν προχωρήσετε στις μη υγιεινές τροφές στο πιάτο σας, δεν θα είστε τόσο πεινασμένοι και θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να καταναλώσετε πολλές θερμίδες.

10) Αλκοόλ χωρίς μέτρο

Η American Heart Association προειδοποιεί ότι πρέπει να πίνετε με μετριοπάθεια, αν όχι καθόλου, αν θέλετε να κρατήσετε τις καρδιακές παθήσεις μακριά.

Αυτό σημαίνει κατά μέσο όρο, ένα με δύο ποτά ανά ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό ανά ημέρα για τις γυναίκες. Ένα «ποτό» μπορεί να θεωρηθεί ένα ποτήρι μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί.

Η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι λίπη στην κυκλοφορία του αίματός σας. Αυτή η αύξηση του λίπους στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση ή να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Το AHA προειδοποιεί, επίσης, ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια και αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.

Tip: Δεν χρειάζεται να σταματήσετε εντελώς να πίνετε, αλλά να τηρήσετε το συνιστώμενο ημερήσιο όριο ενός έως δύο ποτών και με αυτόν τον τρόπο δεν θα αυξήσετε τις πιθανότητες καρδιακής νόσου ή την πιθανότητα κάποιου θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου.

Με πληροφορίες απο το eatthis.com