Unsplash/ Crew

7 περιπτώσεις στις οποίες φαίνεσαι αγενής και δεν το καταλαβαίνεις 

Οι βασικοί κανόνες ευγένειας μας αφορούν όλους. Μεγάλους και μικρούς.

Είναι σημαντικοί για μια εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας, για τη βελτίωση της ψυχολογίας, την αισιόδοξη διάθεση που μπορεί να κάνει ακόμα και την πιο βαρετή και ανιαρή καθημερινή συνήθεια λίγο πιο ευχάριστη.

Παρόλα αυτά, πολλοί είναι εκείνοι που αγνοούν κάποια στοιχειώδη σημεία-κλειδιά και τελικά καταλήγουν να φαίνονται αγενείς -ακόμα και χωρίς να το θέλουν!

Ακολουθούν 7 περιπτώσεις στις οποίες φαίνεστε αγενείς χωρίς να το καταλαβαίνετε...

Ευχαριστώ και Παρακαλώ: Το αχτύπητο δίδυμο

Όση ανάγκη κι αν έχει κανείς για μια γερή δόση καφέ το πρωί, αυτό δεν δικαιολογεί να ξεχνά τους βασικούς κανόνες ανθρώπινης συμπεριφοράς, όπως το να λέμε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» σε όποιον έχετε απέναντί σας και δίνετε την παραγγελία σας.

Και αυτό βέβαια ισχύει για όποιο μέρος κι αν βρίσκεστε. Σκεφτείτε μόνο ότι οι υπάλληλοι στα coffee shops και τα supermarket, τις τράπεζες και τα αγαπημένα σας καταστήματα με ρούχα, μιλούν καθημερινά ακόμα και με εκατοντάδες ανθρώπους. Δεν ακούγεται τόσο απλό έτσι; Οπότε, χαρίζοντάς τους ένα χαμόγελο και μια καλημέρα, κάνετε την δουλειά τους λίγο πιο εύκολη και η διάθεσή τους -όπως και η δική σας- γίνεται λίγο καλύτερη! So simple!

Unsplash/ The Creative Exchange

Όταν τα social media μαγνητίζουν την προσοχή...

Φανταστείτε να έχετε μόλις χωρίσει ή να εκνευριστήκατε για κάποιον λόγο στη δουλειά, να έχετε βγει με την κολλητή σας για να το συζητήσετε και εκείνη, κάποια στιγμή να πιάνει το κινητό της για να τσεκάρει πόσα likes έχει μαζέψει η φωτογραφία της.

Ακόμα και αν ορκίζεται ότι σας ακούει εκείνη τη στιγμή, και μόνο που βλέπετε ότι μοιάζει ν’ αδιαφορεί για όσα έχετε να της πείτε, αρκεί για να σας απογοητεύσει. Σκεφτείτε, όμως, μήπως το κάνετε κι εσείς χωρίς καν να το καταλαβαίνετε; Όταν επισκέπτεστε τους γονείς σας τις Κυριακές για φαγητό και αφήνετε για λίγο κάτω το πιρούνι σας για ένα scroll down στα social media ή έχετε βγει για δείπνο με τον καλό σας και το μόνο που σας απασχολεί είναι να πετύχετε το τέλειο κάδρο για τα stories σας, φαίνεστε το λιγότερο αγενείς και ότι δε σέβεστε όσους βρίσκονται κοντά σας.

Μήπως ξεχνάτε ότι η συζήτηση δεν αφορά εσάς;

Αν και μπορεί να νομίζετε ότι βοηθάτε τον συνομιλητή σας όταν του λέτε ότι κάτι που του συνέβη και τον στεναχώρησε, έγινε και σε εσάς, γυρνώντας τη συζήτηση στον εαυτό σας μπορεί πραγματικά να σας κάνει να φαίνεστε αγενείς. Εντάξει, μπορείτε να το αναφέρετε, αλλά μην αρχίσετε να αναλύετε την ιστορία, καταλήγοντας να μιλάτε για εσάς. Λέγοντας «Το έπαθα κι εγώ, αλλά θα στα πω μετά», αρκεί, για να τον κάνετε να καταλάβει ότι ίσως να έχετε τις απαντήσεις που γυρεύει, αφού είχατε την ίδια εμπειρία, και παράλληλα να αισθάνεται ότι θέλετε πραγματικά να τον ακούσετε με προσοχή.

Unsplash/ Alicia Steels

Συγνώμη κύριε, ποιος είστε;

Δε χρειάζεται να βρεθείτε στην ίδια παρέα για να συστήσετε δύο άτομα που δεν γνωρίζονται. Αν έχετε βγει με κάποιον και συναντήσετε έναν παλιό συμμαθητή σας στον δρόμο ή οποιονδήποτε άλλον, συστήστε τους στα πρώτα λεπτά. Έτσι, φροντίζετε να μη νιώθει κανείς άβολα και να συμμετέχουν όλοι στη συζήτηση. Διαφορετικά, η παρέα σας θα καταλήξει να σας περιμένει αμήχανα στην άκρη, μέχρι να τελειώσετε την κουβέντα σας. Αν σας έχει τύχει κι εσάς αυτό, τότε καταλαβαίνετε πόσο awkward είναι!

Με το «σεις» και το με «σας»

Ο ενικός και ο πληθυντικός μπορεί σε κάποιους να φαίνεται ξεπερασμένο κλισέ, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλεται -και όχι μόνο όταν μιλάμε για διαφορά ηλικίας. Όταν βρεθείτε σε ένα νέο περιβάλλον και συνομιλείτε με κάποιον για πολλή ώρα, ρωτήστε ευγενικά αν μπορείτε να μιλάτε μεταξύ σας στον ενικό, ώστε να ρέει η συζήτηση και πιο εύκολα, αλλά μην πάρετε μόνοι σας την πρωτοβουλία.

Unsplash/ Aaron Huber

Ζητώντας ένα home tour

Όταν πάτε σ’ ένα ξένο σπίτι για πρώτη φορά και έχετε εντυπωσιαστεί από την είσοδο και το σαλόνι, είναι λογικό να θέλετε να δείτε και τους υπόλοιπους χώρους, ειδικά αν είστε φανατικός design lover. Το γεγονός, όμως, ότι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι απόλυτα τακτοποιημένοι, δεν σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει και για τα άλλα δωμάτια. Αν ζητήσετε home tour, είτε θα τους βάλετε είτε στη δύσκολη θέση να αρνηθούν ευγενικά είτε να προσπαθούν να δικαιολογηθούν αν σε κάποια από τις κρεβατοκάμαρες δεν είναι όλα στην εντέλεια. Οπότε, περιμένετε να το προτείνουν εκείνοι.

Οι... φύλακες της πόρτας

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι συχνό φαινόμενο να κάθονται για κάποιον λόγο όλοι στην πόρτα. Και απορούμε γιατί… Για τον φόβο μήπως χάσουν τη στάση τους; Μήπως τους φαίνεται κουραστικό να κάνουν πέντε βήματα πιο μέσα; Οπότε, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κάποιο μέσο, ακόμα κι αν η στάση σας δεν αργεί, προχωρήστε στο βάθος και αφήστε και στις υπόλοιπους συνεπιβάτες σας χώρο να αναπνεύσουν.

Διαβάστε επίσης: Τι δεν πρέπει να κάνεις ποτέ σε ένα cafe -Οι συμπεριφορές που δεν αντιλαμβάνεσαι ότι είναι ενοχλητικές

Oι συνήθειες που οι αληθινά επιτυχημένοι άνθρωποι δεν υιοθετούν ποτέ -Σπαταλούν χρόνο και ενέργεια