Unsplash/Ζachary Staines

Τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν στην υγεία σου όταν καταπιέζεις τα συναισθήματά σου

Τα συναισθήματά μας καθρεπτίζουν την αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας και τον κόσμο.

Υπάρχει μια φράση που μπορεί να συμπυκνώσει σε λίγες λέξεις όλο το περιεχόμενο αυτού του άρθρου: «Οταν δεν μιλάει το στόμα, θα μιλήσει το σώμα».

Ο εσωτερικός σας κόσμος είναι αντανάκλαση των σκέψεων που κάνετε: αν αυτές είναι αρνητικές, τότε τα συναισθήματά σας θα έχουν την ίδια χροιά και «απόχρωση». Αν είναι θετικές, τότε αυτό θα καθρεπτιστεί πάνω σας. Θα φαίνεται σε κάθε σας ενέργεια μέσα στην ημέρα. Στο σώμα σας.

Οταν δεν εκφράζεται αυτό που έχετε μέσα σας, τότε αυτό θα βρει τρόπο να το κάνει από μόνο του -είτε εσείς το θέλετε, είτε όχι. Ηρεμες σκέψεις εξασφαλίζουν ήρεμο σώμα. Επιτρέψτε του να παραμένει υγιές με το να εκφράζεστε ελεύθερα. Αν φοβάστε το «κόστος», να σκέφτεστε ότι μακροπρόθεσμα, οι επιπτώσεις που επιφέρει η καταπίεση των συναισθημάτων σας, θα είναι σοβαρές.

Σε άρθρο που διαβάσαμε στο Ιnc απαριθμούνται τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η καταπίεση των συναισθημάτων σε σωματικό επίπεδο.

Unsplash/Priscilla Du Preez

1) Πνευματική εξουθένωση: Αν σκέφτεστε κάτι που σας προκαλεί αρνητικό συναίσθημα, μην πιέζετε το μυαλό σας να το «θάψει», μην κρύβεστε αυτό, μην περιμένετε να εξαλειφθεί από την μνήμη σας από τη μια στιγμή στην άλλη. Διαχειριστείτε το με ειλικρίνεια. Μην το φοβάστε. Η καταπίεση των αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να προκαλέσει πνευματική εξουθένωση. Μια διαρκή «κατάσταση επείγοντος» στο μυαλό σας.

2) Στομαχικές διαταραχές: Σύμφωνα με έρευνα Ηarvard, το στρες που επιφέρουν τα καταπιεσμένα συναισθήματα, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην πέψη, σε πρήξιμο, τάση για εμετό και έλκος.

3) Πονοκέφαλος -Ημικρανία: Αν νιώθετε πόνο στο κεφάλι, πριν προχωρήσετε στη λήψη κάποιου παυσίπονου, διερευνήστε τα συναισθήματά σας. Αν νιώθετε στρες και πίεση, τότε μην αναρωτιέστε γιατί μπορεί να έχετε πονοκέφαλο.

Unsplash/Christopher Campbell

4) Αύξηση βάρους: Τα συναισθήματά μας βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με το σωματικό μας βάρος. Αν διέξοδος στο στρες και την καταπίεση που νιώθετε είναι το φαγητό, τότε μην εκπλαγείτε αν δείτε το σώμα σας να αλλάζει εντελώς.

5) Αν επικεντρώνεστε στην ένταση, τον θυμό και την απογοήτευση, τότε προσπερνάτε ό,τι καλό μπορεί να συμβαίνει στη ζωή σας: Με αυτόν τον τρόπο, γίνεστε σταδιακά ένας άνθρωπος που αντιλαμβάνετε την ζωή ως κάτι πολύ κουραστικό.

6) Αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου: Σύμφωνα με έρευνα του Harvard και του Πανεπιστημίου του Rochester (2013), ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου σε άτομα με καταπιεσμένα συναισθήματα ήταν αυξημένος κατά 70%. Εκδηλώστε τα συναισθήματά σας, λοιπόν.

Διαβάστε επίσης: Τοξική συμπεριφορά -Πώς την διαχειρίζονται τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν, ψυχολογικά, δε νιώθεις καλά