Pexels/rawpixel.com

To προφίλ του τοξικού γονέα -Η συμπεριφορά που επηρεάζει αρνητικά την ψυχοσύνθεση του παιδιού

Τα πρώτα χρόνια της ζωής σου, βλέπεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια των άλλων και τον μαθαίνεις μέσα από τις λέξεις που επιλέγουν για να σου τον περιγράψουν.

Οι γονείς είναι αυτοί που, σε μεγάλο βαθμό, κατευθύνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι ό,τι σε περιβάλλει. Το ποιος είσαι. Αργότερα, οι πεποιθήσεις της μικρής ηλικίας αντανακλώνται σε συμπεριφορές της ενήλικης ζωής.

Είσαι αυτό που κάποτε σε έπεισαν ότι είσαι.

Εν μέρει, πολύ «επικίνδυνα» όλα αυτά. Αν οι γονείς έχουν μια διαστρευλωμένη οπτική για τον κόσμο, αν δεν γνωρίζουν την απεριόριστη δύναμη που χαρίζει η συναισθηματική ασφάλεια, αν δεν ξέρουν τι θα πει «ανεξαρτησία», «ελευθερία σκέψης», «πρωτοβουλία», «αυτοπεποίθηση», τότε, η μετεξέλιξη του παιδιού σε έναν φοβισμένο, ανασφαλή και ενοχικό ενήλικα είναι σχεδόν βέβαιη.

Ποιες συμπεριφορές συνθέτουν το προφίλ του χειριστικού γονέα που πλήττει την ψυχοσύνθεση του παιδιού;

Pexels/Daria Obymaha

1) Αδιάκοπη κριτική: Ενα από τα κύρια χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του τοξικού γονέα. Οι γονείς που ασκούν συνεχή κριτική στις κινήσεις των παιδιών τους, καταφέρνουν να πλήττουν την αυτοπεποίθησή τους, δημιουργώντας τους αμφιβολίες για τις ικανότητές τους.

2) «Σιωπηλή» τιμωρία: Υπάρχουν πολλοί υγιείς τρόποι να εκφράσεις την δυσαρέσκειά σου. Ο ευθύς και ευγενικός, ο πιο ισορροπημένος. Η «τακτική» της σιωπηλής τιμωρίας το μόνο που επιτυγχάνει είναι προκαλεί ενοχές και ανασφάλεια στο παιδί. Μια άκρως χειριστική συμπεριφορά.

3) Απειλές -Φωνές- Βίαια ξεσπάσματα: Η λεκτική βία προκαλεί τον ίδιο πόνο με την σωματική. Οταν το παιδί ακούει τέτοιου είδους σχόλια σε μικρή ηλικία, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να γίνει από θύμα, θύτης στην ενήλικη ζωή του.

Pexels/rawpixel.com

4) Τα προβλήματα στα οικονομικά – Οι δυσκολίες στη συζυγική σχέση: Οταν οι γονείς μοιράζονται συνεχώς δυσάρεστες πληροφορίες για την κατάσταση της οικογένειας σε οικονομικό και συναισθηματικό επίπεδο, πιέζουν το παιδί, δημιουργώντας του αρνητικά συναισθήματα. Απαισιοδοξία, ανασφάλεια και φόβο για το μέλλον. Αναρωτιέται συνεχώς μήπως το ίδιο κάνει κάτι λάθος.

5) Aπόρριψη: Όταν ο γονιός είναι απών και απέχει από την καθημερινότητα του παιδιού του, δημιουργεί στο παιδί το αίσθημα της εγκατάλειψης. Ο συναισθηματικός κόσμος του παιδιού πλήττεται.

6) Το διαρκές αίσθημα φόβου: Αλλο ένα δείγμα χειριστικής συμπεριφοράς από την πλευρά του γονιού. Αν το παιδί σκέπτεται ότι «πρέπει να τα κάνει όλα σωστά», γιατί φοβάται ότι θα απορριφθεί, θα δεχθεί σκληρή κριτική ή ακόμα και τιμωρία, τότε ως ενήλικας πιθανότατα να έχει αμφιβολίες για τις ικανότητές του.

7) Αυστηρός έλεγχος: Οταν το παιδί βλέπει ότι η κάθε του κίνηση ελέγχεται, όταν νιώθει ότι έχει την υποχρέωση να δίνει πλήρη αναφορά γι'αυτή, χτίζει σταδιακά μια ετεροκατευθυνόμενη ζωή. Η ανεξαρτησία και η πρωτοβουλία γίνονται όροι άγνωστοι για εκείνο.

(Με πληροφορίες από το Romper.com)

Διαβάστε επίσης: Ετσι θα καταλάβεις μέσα σε 5 λεπτά έναν τοξικό άνθρωπο

Τοξική συμπεριφορά -Πώς την διαχειρίζονται τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη