Pexels/rawpixel.com

Οι κινήσεις που σαμποτάρουν το επαγγελματικό σου προφίλ -Τι δεν πρέπει να κάνεις ποτέ μπροστά στον manager σου

Η αυτοκριτική είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο: μπορεί να βελτιώσει θεαματικά όλα τα επίπεδα της ζωής σου, να σε οδηγήσει με σταθερά βήματα στην υλοποίηση κάθε στόχου σου.

Η βεβαιότητα πίσω από την φράση «τα κάνω όλα σωστά» σαμπόταρει την εξέλιξή μας. Οταν δεν αντιλαμβανόμαστε τα λάθη μας, όταν αρνούμαστε να τα δεχτούμε, παγιδεύουμε τον εαυτό μας. Μένουμε στάσιμοι.

Πόσες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, σκέφτεστε τις κινήσεις σας και το πώς αυτές μπορεί να εκλαμβάνονται από τους άλλους;

Εχετε δοκιμάσει ποτέ να κρίνετε τον εαυτό σας, μπαίνοντας στη θέση του manager σας; Να αυτοαξιολογηθείτε;

Σε αυτό το άρθρο, σημειώνουμε κάποιες συμπεριφορές που δεν προσφέρουν τίποτα θετικό σε ένα εργασιακό περιβάλλον.

Για την ακρίβεια, μπορούν να ενοχλήσουν τον ανώτερό σας και να δημιουργήσουν μια αρνητική εικόνα για το επαγγελματικό προφίλ σας.

Τι δεν πρέπει να κάνετε ποτέ μπροστά στον διευθυντή σας αν θέλετε να έχετε την εμπιστοσύνη και την θετική του στάση προς εσάς;

Pexels/energepic.com

1) Mην κουτσομπολεύετε -Μην κακολογείτε ποτέ τους συναδέλφους σας μπροστά στον manager σας: Αν κάποιος συνάδελφός σας κάνει κάτι που σας ενοχλεί σε προσωπικό επίπεδο, το πιο ευπρεπές είναι να απευθυνθείτε στον ίδιο, πάντα με διακριτικό τρόπο. Ο/Η manager σας να είστε σίγουρες ότι απεχθάνεται να συνεργάζεται με άτομα που συμπεριφέρονται με μικροπρέπεια, που σχολιάζουν αρνητικά τους συνεργάτες τους, που διαδίδουν φήμες και κουτσομπολιά. Επικεντρωθείτε στη δουλειά σας. Μην ανακατεύεστε στις υποθέσεις των άλλων.

2) Μην δείχνετε ποτέ την σωματική εξάντληση που μπορεί να νιώθετε (πχ. Επειδή ξενυχτήσατε το προηγούμενο βράδυ, ή ήπιατε πολύ): Αν κάτι ενοχλεί ιδιαιτέρως τον διευθυντή σας, είναι να βλέπει τα μέλη της ομάδας του να «σέρνονται» από κούραση -που δεν έχει να κάνει με τον εργασιακό φόρτο. Αν δεν μπορείτε να πάρετε τα πόδια σας και βαριέστε να εργαστείτε λόγω ενός εντελώς προσωπικού σας θέματος, μην το δείξετε. Δημιουργείτε αμηχανία και εκνευρισμό στον ανώτερό σας γιατί νιώθει ότι δεν μπορεί να βασιστεί πάνω σας και η δουλειά μένει πίσω.

3) «Δεν πληρώνομαι γι'αυτό»- «Δεν είναι δική μου δουλειά» -«Δεν φταίω εγώ»: Τρεις απαγορευτικές εκφράσεις για τον εργασιακό χώρο. Ο/Η manager σας θέλει στην ομάδα του άτομα πρόθυμα, που δεν φοβούνται την ευθύνη.

Pexels/rawpixel.com

4) Αν έχετε κάποια έξτρα απασχόληση, κρατήστε την για τον εαυτό σας (Αλλιώς, μιλήστε γι’αυτήν εξαρχής): Ο/H manager σας δεν θα νιώσει άνετα αν μάθει ότι εργάζεστε και για κάποιον άλλον κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν είστε αφοσιωμένες εξ ολοκλήρου σε ένα εργασιακό αντικείμενο.

5) Μην μιλάτε άσχημα για τον προηγούμενο εργοδότη σας -Αν ο λόγος που φύγατε από την προηγούμενη εργασία είναι ιδιαιτέρως «λεπτός» και αυστηρά προσωπικός, μην τον μοιραστείτε: Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικές όταν μιλάτε για τον προηγούμενο manager σας. Αν μιλάτε με απαξιωτικά σχόλια, ο/η manager σας θα σκεφτεί ότι με τον ίδιο τρόπο μπορεί να μιλήσετε για εκείνον-η αν αποχωρίσετε από την επιχείρηση. Μην μοιράζεστε δεδομένα εντελώς προσωπικά με τον διευθυντή σας. Προτιμήστε να τα μοιραστείτε με έναν καλό φίλο σας.

6) «Βαριέμαι» -«Είμαι πολύ απασχολημένη» -«Δεν μπορώ»: Μπροστά στον-ην manager σας θα πρέπει να είστε πάντα διαθέσιμη.Να δείχνετε ότι έχετε κέφι για την δουλειά, ότι έχετε την διάθεση να δώσετε παραπάνω πράγματα.

7) Aν έχετε αρνητικά συναισθήματα για εκείνον-η, μην τα εκφράζετε (με επιθετική διάθεση, με σχόλια που δείχνουν απαξίωση, με ειρωνεία): Ισως είναι η πρώτη φορά που σας λέμε να μην είστε ο εαυτός σας κι αυτό για έναν και μοναδικό λόγο: για να μην χάσετε την δουλειά σας. Ξέρουμε ότι η συμπάθεια προκύπτει και δεν μπορεί να είναι καταναγκαστική. Αν δεν συμπαθείτε τον διευθυντή σας, μην του το δείξετε. Αν νιώθει ότι συνεργάζεται με ένα άτομο που τρέφει αρνητικά συναισθήματα για τον ίδιο και του το δείχνει, δεν θα νιώθει άνετα να το έχει στην ομάδα του για πολύ ακόμα.

Διαβάστε επίσης: 7 πράγματα που κάνουν οι διευθυντές και δημιουργούν ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον

Forbes: Οι 10 λόγοι για τους οποίους πρέπει να αλλάξεις δουλειά -Πώς σε επηρεάζει αρνητικά