Unsplash/Christin Hume

Oι συμπεριφορές που βάζουν φρένο στους χειριστικούς ανθρώπους

Υπάρχει ένα (αλάνθαστο!) σημάδι που υποδεικνύει με απόλυτα εύστοχο τρόπο αν ένας άνθρωπος πρέπει να υπάρχει στη ζωή σου ή όχι: το πώς πραγματικά σε κάνει να νιώθεις κάθε φορά που τον συναναστρέφεσαι.

Νιώθεις καλά; Ή νιώθεις να χάνεις τον εαυτό σου και η αυτοπεποίθησή σου εκμηδενίζεται; Μπορείς να πεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου χωρίς φόβο; Ή είσαι διαρκώς σε άμυνα; Μήπως κάνεις αυτό που σου υποδεικνύει, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις; Μήπως για κάποιο λόγο σε κάνει να νιώθεις αφόρητη πίεση, ενοχές ή λύπηση;

Αν διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές, σου ήρθαν κατευθείαν στο μυαλό αντιδράσεις του εαυτού σου μετά τη συναναστροφή με συγκεκριμένα άτομα της ζωής σου, τότε, μάλλον, είναι μια καλή στιγμή να αναρωτηθείς γιατί υπάρχουν ακόμα σε αυτή.

Η συναισθηματική χειραγώγηση μπορεί να διαστρεβλώσει τον κόσμο σου, να σε πείσει ότι η γνώμη σου είναι υποδεέστερη, να σε κάνει να υπηρετείς τα θέλω των άλλων χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι, να σε κάνει να φοβάσαι να εκφραστείς γιατί μπορεί να «τιμωρηθείς», να νιώθεις ότι έχεις πάντα λάθος.

Ξέρουμε ότι αν ζεις τις παραπάνω καταστάσεις, διαβάζοντάς τες, ίσως να ένιωσες έναν κόμπο στο λαιμό.

Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να σου τον λύσει. Να σε κάνεις να μιλήσεις και να πεις αυτό που πραγματικά σκέφτεσαι.

Και φυσικά μπορείς να αντιστρέψεις την κατάσταση. Όλα είναι στον απόλυτο έλεγχο σου -ναι, ακόμα κι όταν έχεις να κάνεις με χειριστικά άτομα, στην οικογένεια, στον χώρο εργασίας, στον κοινωνικό σου περίγυρο.

Μέσα από άρθρα, συλλέξαμε τις 5 συμπεριφορές που θα σε βοηθήσουν να βάλεις φρένο στη φόρα των χειριστικών ατόμων της ζωής σου.

Unsplash/Cynthia Magana

1) Αγνόηση: Αν αγνοήσεις έναν χειριστικό άνθρωπο, ταρακουνάς τον κόσμο του. Αν συνηθίζεις να ανοίγεις συζήτηση με χειριστικούς ανθρώπους, θα έχεις διαπιστώσει ότι τις περισσότερες φορές, καταλήγεις να έχεις χάσει τον εαυτό σου. Να μπερδεύεσαι. Να ξεχνάς αυτό που είχες αρχικά στο μυαλό σου. Να χάνεις την καλή σου διάθεση. Οταν σταματήσεις να δίνεις την αμέριστη σου προσοχή σε έναν χειριστικό άνθρωπο, αυτομάτως εξοστρακίζεις την επιρροή που ασκεί.

2) Δείξε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση σου: Πιστεύεις αυτό που πιστεύεις και θα το υπερασπίζεσαι μέχρι τέλους. Οι χειριστικοί άνθρωποι θέλουν να αντιστρέψουν την άποψή σου προς όφελός τους. Μην αφήνεις τα πιστεύω σου, βορά στους ανθρώπους που δεν έχουν θετικές προθέσεις απέναντι στους άλλους. Αν δεν σίγουρη γι’αυτό που πιστεύεις, κάποιος μπορεί να σου το αλλάξει, πολύ εύκολα.

3) Βάλε φρένο στο άγχος και την ανασφάλεια: Δύο συμπεριφορές που δημιουργούν ένα πρόσφορο «έδαφος δράσης» για τα χειριστικά άτομα. Ενας άνθρωπος που κάνει διαρκώς αρνητικές σκέψεις και νιώθει έντονο στρες μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί. Αν νιώθετε ανασφάλεια για τον εαυτό σας και αίσθημα κατωτερότητας, τότε, πολύ εύκολα οι άλλοι μπορούν να σας επιβάλλουν τα θέλω τους και να στρέφουν τις καταστάσεις προς όφελός τους.

Unsplash/ Clem Onojeghuo

4) Να επινοείτε διαρκώς τον εαυτό σας -Το σταθερό μοντέλο συμπεριφοράς δίνει στα χειριστικά άτομα την δυνατότητα να σας ελέγχουν ευκολότερα: Οταν ένα χειριστικό άτομο καταλάβει τον άνθρωπο που έχει απέναντί του (και ο δεύτερος του επιβεβαιώνει συνεχώς την εικόνα που σχηματίσει) τότε μπορεί να προσαρμόζει τις συνθήκες στα μέτρα του. Αν καταλάβετε ότι έχετε να κάνετε με ένα χειριστικό άτομο, προσπαθήστε να το αιφνιδιάζετε διαρκώς με την συμπεριφορά σας. Να βλέπει την μία άγνωστη πτυχή σας να εμφανίζεται μετά την άλλη. Ετσι ο έλεγχός του επάνω σας θα φύγει γρήγορα από τα χέρια του.

5) Κανείς δεν μπορεί να ασκεί επιρροή πάνω σας χωρίς την συγκατάθεσή σας: Αν οι πρώτες σας μνήμες από τη ζωή έχουν μέσα τους χειριστικές συμπεριφορές από άτομα της οικογένειάς σας και μάθατε να πιστεύετε ότι οι άλλοι έχουν δίκιο, ότι πάντα κάτι δεν κάνετε σωστά, ότι πρέπει να δίνετε αναφορά σε ό,τι κάνετε, ήρθε η στιγμή να σπάσετε τους δεσμούς με το παρελθόν μέσω της επίγνωσης. Ποτέ δεν είναι αργά να πιστέψετε στις απεριόριστες δυνατότητές σας. Οι χειριστικοί άνθρωποι υπάρχουν στη ζωή σας γιατί εσείς τους αφήνετε το περιθώριο. Σεβαστείτε τον εαυτό σας.Μην τον κατηγορείτε. Αγαπήστε τον.

Διαβάστε επίσης: Πώς διαχειρίζονται τον θυμό οι ψυχολόγοι -Ετσι αποφεύγουν τις συγκρούσεις και εκτονώνουν την έντασή τους