Unsplash/Gregory Pappas

Oι αθώες συνήθειες που αποδεδειγμένα σαμποτάρουν τον ύπνο σου -Αλλά δεν το αντιλαμβάνεσαι

Υπάρχει ένα δώρο που μας έχει δοθεί από τη φύση για να θωρακίζει την υγεία μας, να μας ηρεμεί, να μας ξεκουράζει, να κάνει στην άκρη όσα μας απασχολούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μας χαρίζεται αλλά δεν είναι δεδομένο. Κάποιοι δυσκολεύονται να το απολαύσουν. Κάποιοι άλλοι, το «έχουν στο τσεπάκι». Ο ποιοτικός ύπνος μάς χαρίζει ζωή. Κι, εμείς, πολλές φορές, δεν του δίνουμε την δυνατότητα να μας δώσει στο μέγιστο τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Ενώ δεν έχει καμία πρόθεση να μας στερήσει τα δώρα του, εμείς, πολλές φορές -ακούσια- τον προκαλούμε και παίζουμε με την υπομονή του. Αποτέλεσμα; Αρνείται να μας επισκεφθεί...

Σε άρθρο που διαβάσαμε στο Insider, ειδικοί αποκαλύπτουν τους τρόπους με τους οποίους σαμποτάρουμε τον ύπνο και δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να τον απολαύσει.

Yποβαθμίζουμε την ποιότητά του, διαταράσσουμε τον κύκλο του, τον «παρενοχλούμε».

Όταν ο «στόχος» του 8ωρου ύπνου προκαλεί άγχος: Σύμφωνα με ειδικούς (στο National Sleep Foundation στις ΗΠΑ), ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων μετά τα 26 χρειάζεται 8 ώρες ύπνου ώστε να μπορέσει να ξεκουράσει ποιοτικά το σώμα.

Ωστόσο, πολλοί ενήλικες μπορεί να αισθάνονται καλά ακόμα και μετά από 7 ώρες ύπνου, ή με περισσότερες από 8. Εν ολίγοις, κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και οι ανάγκες του ενός διαφέρουν από τις ανάγκες του άλλου. Οπως αναφέρει ο κλινικός ψυχολόγος, Morton H. Shaevitz, στο Phychology Today, ακόμα και με λιγότερες από 8 ώρες ύπνου -πχ. 7- μπορείτε να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια, αν ο ύπνος δεν έχει υποστεί διακοπές και έχει γίνει σε ήρεμο περιβάλλον.

Κοιμάσαι πολύ τα Σαββατοκύριακα: Η παγίδα του «θα αναπληρώσω ύπνο το Σαββατοκύριακο». Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι υπερβολικά πολλές ώρες ύπνου το Σαββατοκύριακο μπορεί να διαταράξουν τον κύκλο του ύπνου, προκαλώντας αϋπνία.

Unsplash/Alexander Possingham

Ο ύπνος «με το ζόρι»: Ο νευρολόγος και ειδικός σε θέματα ύπνου, Brandon Peters, αναφέρει σε άρθρο του στο Well+Good: «Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να πηγαίνει στο κρεβάτι όταν νιώθει πραγματικά νυσταγμένος και κουρασμένος και όχι επειδή το «λέει το ρολόι». Αν προσπαθείτε να κοιμηθείτε με το ζόρι, το μόνο που καταφέρνετε στο τέλος είναι να γεμίζετε με άγχος το κεφάλαιο «ύπνος» στην καθημερινότητά σας.

Bαριά γεύματα και αλκοόλ πριν τον ύπνο: Ο ιατρός, Chirag Shah, αναφέρει στο Insider ότι τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο μπορεί να διαταράξουν την αρμονία του και να τον διακόψουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το ίδιο ισχυεί και για το αλκοόλ. Περιορίστε την ποσότητα που καταναλώνετε πριν τον ύπνο και μην το παρακάνετε. Όπως τα βαριά γεύματα μπορούν να διαταράξουν την ύπνο σας, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το αλκοόλ.

Unsplash/Mink Mingle

Οταν το κινητό λειτουργεί ως ξυπνητήρι: Αν κοιτάζετε το κινητό σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως θα κοιτάζατε το ρολόι σας, το μπλε φως που εκπέμπει μπορεί να σας διαταράξει τον ύπνο σας. Επίσης, είναι πιθανό ειδοποιήσεις να σας ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Προσπαθήστε να έχετε το κινητό κλειστό όταν κοιμάστε.

Το κρεβάτι μόνο για ύπνο: Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, θα πρέπει να αποφεύγετε να εργάζεστε και να βλέπετε τηλεόραση. Το φως που εκπέμπουν οι οθόνες μπορεί να μπλοκάρουν την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που προκαλεί το αίσθημα νύστας.

Διαβάστε επίσης: Mικρή κρεβατοκάμαρα -Τα μοναδικά έπιπλα που χρειάζεσαι για να αξιοποιήσεις έξυπνα κάθε τετραγωνικό της

Oταν πιάνεις κουβέντα στον ύπνο σου -Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί μιλάς ενώ κοιμάσαι