Πώς διαχειρίζεται το άγχος ένας ψυχολόγος -Ειδικοί αποκαλύπτουν τους 7 τρόπους
Το μυαλό είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και δυσκολίες της ζωής. Είναι παντοδύναμο. Αλλά και τόσο εύθραυστο.
Η «τροφή» (δηλαδή οι εικόνες, τα μηνύματα, οι πληροφορίες) που του δίνετε καθημερινά -από τα πρώτα χρόνια της ζωής σας, μέχρι την στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο- καθορίζει τις άμυνές του απέναντι στα αρνητικά ερεθίσματα της καθημερινότητας. Μιας καθημερινότητας που πιέζει, απαιτεί, τρέχει, ζητά όλο και περισσότερα από εμάς.
Το στρες είναι μέρος της και η πλειοψηφία υποφέρει από την επίδρασή του στο σώμα. Αρθρα, μελέτες, έρευνες, ομιλίες, τιπς, τρικς, λόγια και συμβουλές για την διαχείριση του άγχους μας κατακλύζουν: ποιος είναι, όμως, τελικά, ο τρόπος που μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε μας;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς διαχειρίζονται το άγχος τα άτομα που αφοσιώθηκαν σε επίπεδο σπουδών στην μελέτη της ανθρώπινης ψυχής -σε όλες τις διαστάσεις- και αφιερώνουν την καθημερινότητάς τους στο να ακούν, να συμβουλεύουν, να κατευθύνουν σε ψυχολογικό επίπεδο άλλους ανθρώπους;
Σε άρθρο του Huffpost, διαβάσαμε τους τρόπους με τους οποίους ψυχολόγοι, σύμβουλοι ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτές και ψυχαναλυτές διαχειρίζονται το άγχος (αν πιστεύετε ότι λόγω της ιδιότητάς τους έχουν λύσει όλα τα εσωτερικής φύσεως θέματά τους, απατάσθε).
1) «Αποδέχομαι το γεγονός ότι είμαι αγχωμένος»: Ο κλινικός ψυχολόγος, Kevin Gilliland, αναφέρει ότι ένας τρόπος που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στη διαχείριση του άγχους είναι, σε πρώτο επίπεδο, η αποδοχή του. Με άλλα λόγια, μην αποφεύγεις τον εαυτό σου προσπαθώντας να τον πείσεις ότι είναι καλά, όταν στην πραγματικότητα δεν είναι. Μόνο αν αποδεχθείς το πρόβλημα θα καταφέρεις να το λύσεις.
2) «Μιλάω στον εαυτό μου»: Ο Kevin Gilliland αναφέρει ότι υπάρχουν φράσεις που λέει στον εαυτό του και λειτουργούν θετικά στην διαχείριση του άγχους. Φράσεις που του δίνουν δύναμη και τον βοηθούν να υπερπηδά τα εμπόδια της καθημερινότητας. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι χρησιμοποιεί συχνά την λέξη «Μπορείς!».
3) «Να αναπνέεις βαθιά»: Αναπνοή. Είναι εκείνη που μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς το άγχος και στην δύναμή της ορκίζονται οι άνθρωποι στον τομέα της ψυχικής υγείας. Η σωστή αναπνοή μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να σκέφτεσαι πιο καθαρά.
4) «Αναζητώ την παρέα του τετράποδου φίλου μου»: Η Jennifer Musselman, ψυχοθεραπεύτρια από το Λος Άντζελες, αναφέρει ότι η συντροφιά του σκύλου της την ηρεμεί και την χαλαρώνει όταν νιώθει σφιγμένη. O ψυχίατρος και συγγραφέας του βιβλίου «Feeling Good» αναφέρει ότι η γάτα του πάντα τον βοηθά σε δύσκολες φάσεις της καθημερινότητας.
5) Mικρά «διαλείμματα φροντίδας» μέσα στη μέρα: Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να χαλαρώσει κατά τη διάρκεια μιας πιεστικής ημέρας: με την αγαπημένη σου μουσική, με ένα ζεστό μπάνιο με αιθέρια έλαια, έναν καφέ με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Kαθένας έχει έναν δικό του τρόπο για να χαλαρώνει. Μια δραστηριότητα που σε ξεκουράζει γεννά θετικά συναισθήματα που υπερκαλύπτουν τα αρνητικά. Μπορείς να έχεις τον έλεγχο του στρες, όταν ξέρεις να φροντίζεις τον εαυτό σου.
6) Αποτυπώνουν γραπτά τα συναισθήματά τους: Οι άνθρωποι στον τομέα της ψυχικής υγείας συνηθίζουν να καταγράφουν τα συναισθήματά τους και αυτό αποτελεί μια καθαρτική διαδικασία για εκείνους. Ετσι αποκτούν καλύτερο έλεγχο των (αρνητικών) συναισθημάτων τους και μπορούν να βρουν την ισορροπία που αναζητούν.
7) Εστιάζουν στην «παρούσα στιγμή»: Ξέρουν ότι οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να καταστρέψουν υπέροχες στιγμές. Αν διανύουν μια πιεστική περίοδο, επιλέγουν να προφυλάσσουν από τις -όχι τόσο θετικές- σκέψεις τους τις ευχάριστες στιγμές που μπορεί να βιώσουν στο παρόν. Αν για παράδειγμα απολαμβάνουν ένα ποτό με φίλους, δεν θα σκέφτονται την ίδια στιγμή το απαιτητικό project που τρέχει στη δουλειά ή άλλες υποχρεώσεις. Εστιάζουν στο τώρα και το απολαμβάνουν, προσπαθώντας να μην το διαταράσσουν.