Pexels/ Elle Hughes

Oι κινήσεις που σε κάνουν αμέσως συμπαθή στους γύρω σου

«Ένα χαμόγελο είναι ένα ισχυρό όπλο. Μπορείς μέχρι και να σπάσεις τον πάγο μ’ αυτό»: αυτή η φράση, εύστοχα περιγράφει την δύναμη αυτού που αναζητάμε όλοι στην καθημερινότητά μας. Του αβίαστου χαμόγελου που χτίζει γέφυρες επικοινωνίας με τους άλλους.

Και δεν είναι μόνο το χαμόγελο που μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά. Κι άλλες μικρές κινήσεις και συμπεριφορές μπορούν να μηδενίσουν τις «αποστάσεις», να δημιουργήσουν ζεστή ατμόσφαιρα, θετικό κλίμα, εμπιστοσύνη, συμπάθεια.

Το να γίνεις συμπαθής στους άλλους δεν απαιτεί γνώση και τεχνική, αλλά θέληση. Θέληση να βγάζεις από μέσα σου τον καλύτερο εαυτό σου και αφήνεσαι στην μαγεία της επικοινωνίας.

Υπάρχουν συμπεριφορές -τις διαβάσαμε σε άρθρο του Insider- που σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ψυχολογίας και επικοινωνίας μπορούν να σε φέρουν κοντά με τους άλλους, να σε κάνουν συμπαθή, να σου ανοίξουν την πόρτα της ζεστής, ανθρώπινης επαφής.

Pexels/Daria Shevtsova

1) Nα κοιτάς τον άλλον στα μάτια: Η οπτική επαφή αμέσως δημιουργεί έδαφος ζεστασιάς και εμπιστοσύνης στην επικοινωνία. Οταν κάποιος σου απευθύνεται κι εσύ διατηρείς οπτική επαφή του, δείχνεις ότι υπολογίζεις την παρουσία του, ότι ακούς πραγματικά (και όχι μηχανικά) αυτό που σου λέει.

2) Χαμόγελο: Μην υποβαθμίζεις πότέ την δύναμή του. Ενας σίγουρος δρόμος να πλησιάσεις τον άλλο και να γίνεις συμπαθής. Το χαμόγελο είναι «κολλητικό»: δημιουργεί ζεστή ατμόσφαιρα και μειώνει τις «αποστάσεις».

3) To κινητό στην τσέπη σου (μέχρι να τελειώσει η συζήτηση): Είναι ένα από τα σημεία των καιρών μας: η εξάρτηση από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Είναι κάτι πολύ απλό να κοιτάς τον άλλον με προσοχή όταν σου απευθύνεται χωρίς να στρέφεις συχνά το βλέμμα σου στην οθόνη του κινητού σου. Δείχνεις ότι τον σέβεσαι και υπολογίζεις την παρουσία του, κάτι που σε κάνει αμέσως πιο συμπαθή.

4) Να είσαι καλός ακροατής: Οι άνθρωποι που γίνονται αμέσως συμπαθείς στους γύρω τους έχουν μάθει να «ακούν». Το να είσαι καλός ακροατής βασίζεται σε μια τεχνική 4 βημάτων: «ακούω-ερμηνεύω-αξιολογώ- αποκρίνομαι».

5) Μάθε να δέχεσαι τα κοπλιμέντα και να απαντάς με ευγένεια: Τα άτομα που υποβαθμίζουν το κοπλιμέντο που μπορεί να ακούσουν, «κουράζουν» τους γύρω τους. Ο τρόπος με τον οποίο δέχεσαι ένα κοπλιμέντο δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αξιολογείς την παρουσία σου. Η συναναστροφή είναι πάντα πιο ευχάριστη με τα άτομα που έχουν καλή σχέση με τον εαυτό τους.

Unsplash/ Jacek Dylag

6) Η γλώσσα (και η στάση) του σώματος: Τα άτομα με κακή στάση του σώματος δείχνουν ότι δεν έχουν τόσο καλή σχέση με τον εαυτό τους -τον έλεγχο της εικόνας τους. Η ορθή στάση του σώματος δείχνει άτομο δυναμικό και με αυτοπεποίθηση. Αυτό το άτομο δεν μπορεί παρά να δημιουργεί θετική εντύπωση στους άλλους.

7) Η απουσία... παραπόνων: Κατά κοινή ομολογία, τα άτομα που γκρινιάζουν και παραπονιούνται συνεχώς (αποκαλούνται και ως «ενεργειακά βαμπίρ») είναι τα λιγότερο συμπαθή στον περίγυρό τους. Aν θες να κερδίζεις αμέσως την συμπάθεια των γύρω σου, προσπάθησε όσο μπορείς να διαχειρίζεσαι την τάση που έχεις να εστιάζεις στην αρνητική πλευρά των πραγμάτων. Χαμογέλα και πες έναν καλό λόγο. Θα εκτιμηθεί.

8) Αν θες να γίνεις συμπαθής, προσπάθησε να βρεις τα σημεία που σε ενώνουν με τους άλλους, να τους πλησιάσεις με ειλικρίνεια: Μπορεί να μην έχετε κοινά βιώματα, σίγουρα, όμως, έχετε βιώσει τα ίδια συναισθήματα. Αν θες να έρθεις κοντά με τους άλλους, προσπάθησε να ακούσεις με ενδιαφέρον αυτό που έχουν να σου πουν, να μπεις στη θέση τους, να βρεις τα κοινά που σας ενώνουν.