5 φορές που πρέπει να αποφύγεις το φαγητό στα εστιατόρια σύμφωνα με κορυφαίους σεφ
Είναι αναζωογονητικό να ξέρεις ότι στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας, θα χαλαρώσεις απολαμβάνοντας ενδιαφέρουσες γεύσεις σε εστιατόριο με cozy ατμόσφαιρα, προσεγμένο περιβάλλον και πρωταρχικό του στόχο την ευχαρίστησή σου.
Η έξοδος σε ένα εστιατόριο είναι πάντα μια καλή ιδέα όταν θες να ικανοποιήσεις την ανάγκη σου για φαγητό, για επικοινωνία (εκτός αν συνηθίζεις να τρως με παρέα τον εαυτό σου) και διεύρυνση των (γαστρονομικών και όχι μόνο) οριζόντων σου.
Υπάρχουν, όμως, φορές που η επιλογή σου να γευματίσεις υπό συγκεκριμένες συνθήκες και περιστάσεις δεν αποδεικνύεται τελικά εύστοχη.
Ισως κι εσείς να έχετε στο ενεργητικό σας, μια (ή πολλές παραπάνω) όχι τόσο ευχάριστη επίσκεψη σε εστιατόριο. Για διαφορετικούς λόγους. Είτε λόγω της ατυχούς χρονικής συγκυρίας που επιλέξατε να την κάνετε, είτε λόγω των συνθηκών υγιεινής του εστιατορίου, είτε λόγω του μενού του. Σε άρθρο του Insider, διαβάσαμε αλήθειες από την πλευρά των ανθρώπων που ξέρουν καλύτερα από όλους τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες στις κουζίνες των εστιατορίων. Σεφ αποκαλύπτουν πότε δεν είναι τόσο καλή ιδέα να γευματίσετε σε ένα εστιατόριο (και τα σημάδια που δείχνουν εξαρχής ότι δεν κάνετε τόσο εύστοχη επιλογή).
1) Οταν πεινάτε πολύ και επισκέπτεστε ένα δημοφιλές εστιατόριο πολυσύχναστης περιοχής, σε ώρες αιχμής, μην περιμένετε να εξυπηρετηθείτε μέσα σε λίγα λεπτά: H σεφ, Kristina Miksyte, αναφέρει ότι τις ώρες αιχμής, εστιατόρια σε κεντρικά σημεία της πόλης δεν μπορούν να εγγυηθούν εξυπηρέτηση που θα αγγίζει την τελειότητα. Αν θέλετε να απολαύσετε ένα γεύμα με άνεση, προτιμήστε να το κάνετε νωρίτερα μέσα στη μέρα (αλλιώς, οπλιστείτε με υπομονή).
2) Σε εορταστικές περιόδους: Αν σας αρέσει η ηρεμία και έχετε «εμμονή» (και καθόλου υπομονή!) στην άμεση εξυπηρέτηση, τότε, δεν είναι μια τόση καλή ιδέα να επισκεφθείτε ένα trendy εστιατόριο, χωρίς να έχετε κάνει κράτηση σε περιόδους εορτών.
Για τους ανθρώπους που δουλεύουν σε εστιατόρια, αυτές οι ημέρες -όσο γιορτινές κι αν είναι για τους υπόλοιπους- είναι ένας «πονοκέφαλος». Αν δεν έχετε οργανώσει μια τέτοια έξοδο και αποφασίσετε να την κάνετε την τελευταία στιγμή, κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι όλα θα γίνουν όπως τα έχετε φανταστεί.
3) Όταν οι τουαλέτες είναι βρώμικες: Αν οι τουαλέτες δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής, πιθανότατα να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση και η κουζίνα του εστιατορίου. Η καθαριότητα της τουαλέτας ενός εστιατορίου καθρεπτίζει την υπευθυνότητά και σοβαρότητά του. Είναι άτυπος κανόνας η εικόνα της τουαλέτας να έχει συνάφεια με την εικόνα της κουζίνας.
4) «Να αποφεύγετε το γεύμα σε εστιατόρια που είχαν παραμείνει κλειστά για καιρό (λογω εορτών, καλοκαιρινών διακοπών): Πάντα η αρχή κάθε σεζόν -τον πρώτο μήνα του χρόνου, ή αμέσως μετά το καλοκαίρι- είναι «διερευνητική» για τα εστιατόρια. Αν το εστιατόριο δεν έχει προλάβει να προμηθευτεί νέες ύλες και να ανανεώσει τον κατάλογό του, πιθανότατα θα εξυπηρετηθείτε με ύλες που έχουν παραμείνει στα ψυγεία για καιρό, αναφέρει ο σεφ, Firoz Thanawalla, στο Insider.
5) Οι μακροσκελείς κατάλογοι εστιατορίων θα πρέπει να σας «θορυβήσουν»: Ενα εστιατόριο που διατείνεται ότι έχει «σπεσιαλιτέ» με κρέας, ψάρι και ζυμαρικά με επιφανειακό τρόπο προσεγγίζει κάθε ύλη -κατά κοινή ομολογία των γευσιγνωστών. Σε έναν μακροσκελή κατάλογο, με πολλές και διαφορετικές γεύσεις, πολλά πιάτα είναι πολύ πιθανό να μην είναι... της ώρας αλλά ξαναζεσταμένο φαγητό.