Γαλλική κρεμμυδόσουπα: Και δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο στο τραπέζι για να εντυπωσιάσετε
Η κλασσική Γαλλική κρεμμυδόσουπα με τα φρυγανισμένα της ψωμάκια και την πικάντικη γραβιέρα είναι η ιδανική επιλογή για το πρώτο σου πιάτο την ημέρα του ρεβεγιόν.
Η γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά και δημοφιλή πιάτα της κλασικής κουζίνας της Γαλλίας.
Ιδανική για μια κρύα βραδιά του χειμώνα συντροφιά με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
Απόλυτα χορταστική και προκλητικά νόστιμη μπορεί κάλλιστα να είναι το πρώτο πιάτο στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς. Τα φρυγανισμένα της ψωμάκια και η πικάντικη γραβιέρα εξασκούν γοητεία σε όλες τις αισθήσεις, προκαλώντας μεγάλο ενθουσιασμό στο εορταστικό τραπέζι.
Η συνταγή του γνωστού σεφ Βασίλη Καλλίδη για την τέλεια γαλλική κρεμμυδόσουπα θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σου και θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη ως μια καλή οικοδέσποινα.
Συστατικά:
10 μεγάλα κρεμμύδια
4 κ.σ. βούτυρο
5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές αλεύρι
3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
2 - 2,5 λίτρα ζωμό κρέατος
2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.σ. ρίγανη
2 φύλλα δάφνη
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
200 γρ. τριμμένη γραβιέρα πικάντικη
8-10 φέτες ψωμί χωριάτικο
Οδηγίες:
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και το λάδι μαζί και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για λίγο. Όταν τα κρεμμύδια έχουν πάρει λίγο χρώμα, ρίχνουμε την ζάχαρη αφήνουμε λίγο να λιώσει και να καραμελώσει, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το οινόπνευμα για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το ζωμό το αλεύρι και τα μυρωδικά με τον μαϊντανό. Όταν αρχίζει να βράζει η σούπα, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα ταψί βάζουμε τις φέτες του ψωμιού και τα φριγανίζουμε περίπου 20-30 λεπτά μέχρι να ξεραθούν εντελώς και να πάρουν ελαφρύ χρυσό χρώμα.
Σερβίρισμα
Τοποθετούμε τη σούπα σε πυρίμαχα σκεύη και βάζουμε επάνω να επιπλέουν 1-2 φέτες ψωμί που θα ακουμπάνε στα χείλη του μπολ.
Ρίχνουμε επάνω στο ψωμί την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου στην επάνω θέση για 3-4 λεπτά η μέχρι να λιώσει και να πάρει χρώμα το τυρί.
Βγάζουμε προσεκτικά από τον φούρνο ρίχνουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
Πίνουμε φρέσκο κόκκινο φρουτώδες κρασί.
Τη συνταγή πήραμε από το σάιτ του γνωστού σεφ Βασίλη Καλλίδη www.gourmed.gr
Διαβάστε επίσης: Πώς θα φάμε τα Χριστούγεννα χωρίς να πάρουμε κιλά -Ο διατροφολόγος Μάνος Καζαμίας δίνει τη λύση