Η μαγειρική είναι τέχνη: δίνει «τροφή» σε όλες μας τις αισθήσεις.
Εχει μια μεταμορφωτική δύναμη: καθώς τα υλικά ενώνονται, αλλάζουν μορφή και γίνονται δημιουργία.
Η μαγειρική, όμως, δεν είναι μόνο τέχνη, είναι κυρίως χημεία.
Αν δεν χρησιμοποιούμε μια συγκεκριμένη τεχνική κατά την παρασκευή του εκάστοτε πιάτου, τότε το αποτέλεσμα με μαθηματική ακρίβεια δεν θα είναι το αναμενόμενο.
Tα υλικά θα πρέπει να είναι στη σωστή δοσολογία κι εμείς πιστοί στην εκτέλεση της συνταγής για να απολαύσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η οργάνωση στην κουζίνα είναι το άλφα και το ωμέγα. Οι Γάλλοι το λένε «mise en place»: αυτός ο όρος -κυριολεκτικά- σημαίνει «τοποθέτηση στη θέση τους». Όλα, λοιπόν, θα πρέπει να είναι «στη θέση τους» πριν την εκτέλεση της συνταγής. Ολα τα υλικά συγκεντρωμένα σε ένα σημείο, όλα στην σωστή αναλογία. Τα εργαλεία διαθέσιμα προς χρήση.
Ετσι, η μαγειρική γίνεται παιχνίδι και ο πολύτιμος σε όλους μας χρόνος αξιοποιείται και δεν σπαταλάται σε άσκοπες κινήσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν ήμασταν πιο οργανωμένοι.
Το mise en place είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία με προεκτάσεις σε διαφορετικά κομμάτια της καθημερινότητάς μας: όπως πχ. στην καθαριότητα, όπως διαβάζουμε στο Apartment Therapy.