Unsplash/  Holger Link
Unsplash/ Holger Link
ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Η expert της οργάνωσης, Μarie Kondo, δείχνει πώς να βάλουμε το σπίτι σε τάξη σε 8 φωτογραφίες


Τις περισσότερες φορές, μια μεγάλη, επιθυμητή αλλαγή στη ζωή μας, έρχεται από μια απόφαση.

Αυτή η απόφαση μπορεί να προέλθει από μια εσωτερική ανάγκη, μια χρήσιμη πληροφορία ή μια παρότρυνση ενός προσώπου που μας εμπνέει εμπιστοσύνη.

Στον διαδικτυακό κόσμο, επικρατεί ένας ατέρμονος «βομβαρδισμός» πληροφοριών: το πώς θα τις φιλτράρουμε, ποιες θα κρατήσουμε και πώς θα τις αξιοποιήσουμε εξαρτάται από τις γνώσεις και τις ανάγκες μας. Υπάρχει ένα πρόσωπο που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σε θέματα οργάνωσης του σπιτιού: μιλάμε για την Marie Kondo.

Tα βιβλία έχουν γίνει best seller και η μέθοδός της (KonMari Method) -που έχει σκοπό την τάξη του σπιτιού- έχει βρει αποδέκτες σε κάθε γωνιά του κόσμου. Η μέθοδος δεν μάχεται απλά ενάντια στην ακαταστασία του σπιτιού -έχει σκοπό να μας πείσει να ζήσουμε μόνο με τα αντικείμενα που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά μας. Το να ξεκαθαρίσουμε τα αντικείμενα που διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής μας δεν είναι μια απλή υπόθεση.

Χρειάζεται αποφασιστικότητα, καθαρή και σφαιρική αντίληψη της χρησιμότητας του κάθε αντικειμένου. Αδυνατούμε να αποχωριστούμε αντικείμενα για συναισθητικούς λόγους ή από ανασφάλεια.

Ετσι, αυτά συσσωρεύονται και δημιουργούν μια πνιγερή ατμόσφαιρα που εκδικητικά μας υπενθυμίζει ότι δεν ζούμε την ζωή που έχουμε επιλέξει.

Ανασκουμπωθείτε και καθαρίστε την σκόνη και την βρωμιά που έχει εγκατασταθεί σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Έπειτα φανταστείτε τον ιδανικό για εσάς τρόπο ζωής. Ξεκαθαρίστε ποια αντικείμενα χρειάζεστε και ποια περισσεύουν. Ποια σας προσφέρουν αληθινή χαρά. Ομαδοποιήστε τα. Αξιοποιήστε στο έπακρο τις χρήσεις τους.

Οι φωτογραφίες που υπάρχουν στον λογαριασμό της Marie Kondo στο Instagram είναι πραγματική απόλαυση για τους λάτρεις της οργάνωσης.

 Κάθε φωτογραφία -από τις 8 που ακολουθούν- (σσ. όπως τις επέλεξε το Apartment Therapy) αντιπροσωπεύει μια οδηγία κι όλες μαζί δημιουργούν ένα μικρό «εγχειρίδιο» οργάνωσης.

1) Τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης είναι πάντα μια καλή λύση: 

 

2) Tα διάφανα δοχεία είναι ακόμα πιο εύχρηστα -βλέπετε αμέσως το περιεχόμενό τους: 

 

3) Oι ετικέτες βοηθούν πολύ: 

 

 

4) Ομαδοποιήστε τα αντικείμενα ανά κατηγορία: 

 

 

5) Τα συρτάρια θα πρέπει να οργανωμένα σαν τα ντουλάπια: 

 

 

6) Mην αφήνετε τίποτα αναξιοποίητο («για ένα ιδιαίτερο γεγονός»), να το «τρώει» ο χρόνος και η σκόνη: Χαρείτε τα αντικείμενα εδώ και τώρα και μην περιμένετε την «κατάλληλη» στιγμή για να τα αξιοποιήσετε. 

 

7) Κάθε αντικείμενο θα πρέπει να έχει το «σπίτι» του, στο σπίτι σας: Ολα τα αντικείμενα της ίδιας κατηγορίας θα πρέπει να φυλάσσονται σε ένα συγκεκριμένο μέρος. 

 

8) Κράτα μόνο τα αντικείμενα που αγαπάς -Άντλησε έμπνευση από τις εικόνες που δημιιουργείς: Το σπίτι των ονείρων μας είναι το σπίτι που μας γεννά ευχάριστα συναισθήματα. Δημιουργήστε το!