Τα καλύτερα dressing που μπορείς να προσθέσεις στη σαλάτα σου για να την κάνεις super υγιεινή
Οι σαλάτες είναι από τα πιο υγιεινά γεύματα που μπορούμε να κάνουμε.
Έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, είναι χορταστικές και κάνουν καλό στο σώμα και την υγεία μας.
Συχνά, όμως, για να μην πεινάμε, προσθέτουμε πολλά υλικά ώστε να γίνουν πιο πλούσιες.
Διάφορα λαχανικά και toppings, κοτόπουλο, κρουτόν και άλλα. Ακόμη, για να μην είναι στεγνές διαλέγουμε dressings (σως, σάλτσες κτλ.).
Ωστόσο, κάποια από αυτά προσθέτουν θερμίδες, ζάχαρη, λιπαρά και άλλα ανθυγιεινά συστατικά.
Υπάρχουν, όμως, κάποια κατάλληλα dressings που είναι πιο υγιεινά αλλά και πάρα πολύ γευστικά και καλό είναι να τα προτιμούμε.
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο vinaigrette
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πραγματικό superfood. Μειώνει την εγκεφαλική και σωματική φλεγμονή, προστατεύει την εγκεφαλική λειτουργία και την μνήμη, βοηθά στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων ινσουλίνης ενώ βοηθά και στην αντιμετώπιση του καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και εγκεφαλικού. Ακόμη, προκαλεί κορεσμό, οπότε μας χορταίνει. Ακόμη, δεν προκαλεί αύξηση βάρους αλλά βοηθά στην απώλεια. Μπορείς να προσθέσεις ξίδι μπαλσάμικο, λεμόνι, μουστάρδα και μπαχαρικά.
Ταχίνι
Είναι dairy-free και φτιάχνεται από σουσάμι. Με λεμόνι, σκόρδο και πιπέρι καγιέν κάνει το ιδανικό dressing για σαλάτα. Περιέχει πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Είναι χαμηλό σε νάτριο ενώ παρέχει χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και θειαμίνη.
Γουακαμόλε
Φτιάχνεται από αβοκάντο, που πρόκειται για καλό λίπος. Έχει αντιγηραντικά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες και 20 διαφορετικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Λαμβάνεις περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και Κ, μαγνήσιο και κάλιο. Το αβοκάντο σε χορταίνει, απορροφά τα αντιοξειδωτικά, ανακόπτει την «κακή» χοληστερόλη και ανεβάζει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης, ενώ ρυθμίζει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
Χούμους
Άλλο ένα κρεμώδες dressing που είναι dairy-free και πολύ θρεπτικό. Φτιάχνεται από ρεβύθια, ελαιόλαδο ή ταχίνι, λεμόνι, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Συνδυάζεται τέλεια με τα λαχανικά. Λαμβάνεις φυτικές ίνες, φολικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνες Α, Ε και C. Όσοι καταναλώνουν χούμους, είναι 53% λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι.
Πέστο
Βάλε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, όπως κινόα, γλυκοπατάτα και φρέσκα φρούτα. Παίρνεις αντιοξειδωτικά από τον βασιλικό και τους ξηρούς καρπούς, όπως τα κάσιους και το κουκουνάρι. Ακόμη, θα χρειαστείς ελαιόλαδο και αλάτι. Λαμβάνεις πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και σίδηρο.
Διαβάστε επίσης: Διατροφολόγος αποκαλύπτει τι πρέπει να προσθέσεις στη σαλάτα σου για να χορτάσεις αλλά και να χάσεις βάρος
Οι σως που θα δώσουν θεϊκή γεύση στη σαλάτα σου, χωρίς πολλές θερμίδες
Τρως σαλάτα και πρήζεσαι; Ορίστε τι μπορεί να φταίει, οι 5 ένοχοι