Shutterstock

Πού πρέπει να ζεις για να βρεις το μυστικό της ευτυχίας και της ευημερίας -Τι αναφέρει έρευνα

Τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους;

Άλλοι λένε μια παραλία, ένα γραφικό χωριό, μια πεδιάδα. Με λίγα λόγια η φύση, τα τοπία και το πράσινο.

Λάθος! Έρχεται τώρα η επιστήμη για να διαψεύσει αυτό που πιστεύαμε τόσα χρόνια.

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν θες να γίνει ευτυχισμένος πρέπει να μετακομίσεις σε μια μεγάλη πόλη.

Η δρ. Jeanette Bicknell από το Πανεπιστήμιο Γιορκ του Τορόντο εκτιμά ότι οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής των μεγαλουπόλεων όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη δίνουν ένα αίσθημα ικανοποίησης στους κατοίκους τους.

Και αυτό γιατί οι πολυάσχολοι άνθρωποι νιώθουν ότι κάνουν καλύτερη χρήση του χρόνου τους από αυτούς που έχουν πιο αργό και χαλαρό ρυθμό ζωής.

Σαν αποτέλεσμα, έχουν πιο μεγάλη ικανοποίηση από τη ζωή από αυτούς που ζουν στην ύπαιθρο.

Shutterstock

Τα βαριά προγράμματά τους αντιμετωπίζονται σαν «σήμα τιμής» από τους ίδιους αλλά και από τους άλλους.

Η δρ. Bicknell αναφέρει ότι τα συναισθήματα των ανθρώπων για την χρήση του χρόνου τους συνεισφέρουν στην καλή ζωή όσο και ο πλούτος ή ο μισθός.

«Στην κοινωνία, η απασχόληση φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ευημερία», λέει η ίδια.

«Αυτό το συναίσθημα του να έχεις πολλά να κάνεις σε λίγο χρόνο συχνά συνδέεται με άγχος και στρες. Ωστόσο, το να είσαι πολυάσχολος είναι σαν ένα «παράσημο».

shutterstock

Έρευνα εξέτασε τον ρυθμό ζωής σε πόλεις 31 χωρών. Οι ερευνητές μελέτησαν πόσο γρήγορα οι πεζοί κάλυπταν μια απόσταση 20 μέτρων, την ώρα που χρειάζονταν για να αγοράσουν κάτι και την ακρίβεια επιλογής ρολογιών.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια βρήκε ότι οι άνθρωποι στις μεγαλουπόλεις κινούνται πιο γρήγορα από αυτούς στις μικρότερες.

Ο πιο γρήγορος ρυθμός ζωής οδηγεί σε πιο δυνατή οικονομία, με τις μεγάλες αστικές περιοχές όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη να διαθέτουν πιο εύρωστες οικονομίες.

Ωστόσο, είχαν πιο υψηλά επίπεδα καπνίσματος και οι κάτοικοι ήταν λιγότερο πιθανό να βοηθήσουν αγνώστους που είχαν ανάγκη ενώ ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο.

shutterstock

Στη συνέχεια, ο καθηγητής ψυχολογίας Robert Levine και οι συνάδελφοί του βρήκαν ότι οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων ήταν πιο χαρούμενοι με τις ζωές τους από αυτούς σε άλλες περιοχές.

Ο ρυθμός ζωής μιας πόλης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ψυχολογική, κοινωνική και φυσική ευημερία των κατοίκων της.

Τα υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας που έχουν οι μεγαλουπόλεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα των ισχυρότερων οικονομιών, αναφέρει η Bicknell.

Οι πολυάσχολοι άνθρωποι νιώθουν ότι έχουν κάνει επιτεύγματα και έχουν καταφέρει πολλά οπότε νιώθουν πιο ικανοποιημένοι, προσθέτει. Μια γεμάτη ζωή κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο αφοσιωμένοι γονείς και πιο πετυχημένοι επαγγελματίες.

Shutterstock

Οι πολυσύχναστες πόλεις δίνουν τη δυνατότητα της σύνδεσης και της επικοινωνίας με τους άλλους και μας βοηθούν να χτίσουμε σχέσεις που είναι σημαντικές για την ευημερία μας.

Υπάρχει μια ισορροπία που μετριάζει τα αρνητικά αποτελέσματα: Μόλυνση, θόρυβος, κίνηση, έλλειψη πρασίνου από τη μία, ένταση, σύνδεση, αιτία και σκοπός από την άλλη.

«Οι πόλεις που κάνουν καλό στην ευτυχία και την ευημερία μας έχουν καλά μέσα μεταφοράς, οικονομικά σπίτια, χώρους με πράσινο, ευκαιρίες για περπάτημα και μέρη για να κοινωνικοποιηθείς».