Uno: Μια αρχιτέκτονας δημιουργεί σουτιέν με ένα cup -Για γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή
Η αρχιτέκτονας Katy Marks του Citizens Design Bureau δημιούργησε το Uno, ένα σουτιέν για γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή, για να ενδυναμώσει την αυτοπεποίθησή τους.
Η Marks που επέζησε η ίδια από τον καρκίνο του μαστού σχεδίασε τη συλλογή Uno μετά τη δική της μονή μαστεκτομή, όταν δυσκολευόταν να βρει στηθόδεσμους που να προσφέρουν υποστήριξη στο ένα στήθος χωρίς να χρειάζεται προσθετική.
«Όταν κάνεις μαστεκτομή, γυρνάς σπίτι και ξαφνικά όλο το συρτάρι με τα εσώρουχα σου είναι παρωχημένο - πράγμα αρκετά καταθλιπτικό», δήλωσε η αρχιτέκτονας, ο οποίος είναι η ιδρυτής του γραφείου Citizens Design Bureau με έδρα το Λονδίνο.
«Έκοψα πολλά σουτιέν στη μέση και άρχισα να προσθέτω επίπεδες τιράντες στο πλάι, αλλά στη συνέχεια, ως αρχιτέκτονας, ένιωσα την ανάγκη να αρχίσω να σχεδιάζω», δήλωσε στο Dezeen, κορυφαίο περιοδικό για την αρχιτεκτονική και το design.
Κατασκευασμένα κατά παραγγελία σε μικρές παρτίδες για την εξάλειψη της περιττής σπατάλης, η συλλογή Uno περιλαμβάνει ασύμμετρα σουτιέν και μαγιό σε ποικιλία χρωμάτων που σχεδιάστηκαν για να μη θέτουν σε κίνδυνο την άνεση ή την εμφάνιση.
Κάθε κομμάτι διαθέτει ένα ενιαίο διαμορφωμένο cup και λουράκι για το αριστερό ή το δεξί στήθος, το οποίο υποστηρίζεται από μια φαρδιά λωρίδα υφάσματος που είναι επίπεδη στη μία πλευρά και τυλίγεται γύρω από το στήθος.
Οι λεπτότεροι ιμάντες τoy σουτιέν είναι ρυθμιζόμενοι, ενώ το μπικίνι τοπ μπορεί να δεθεί σε διακοσμητικό φιόγκο στο πίσω μέρος.
Κατά το σχεδιασμό της συλλογής, η Marks εξήγησε ότι μία από τις κύριες προκλήσεις ήταν να μην αφήσει την ασυμμετρία να προκαλέσει συστροφή ή χαλάρωση του σουτιέν στο σώμα, αποφεύγοντας παράλληλα το σφιχτό ελαστικό της ζώνης που θα μπορούσε να ερεθίσει τον ουλώδη ιστό και το ευαίσθητο δέρμα μετά την ακτινοθεραπεία.
Η Marks και η ομάδα της δοκίμασαν τα σουτιέν σε γυναίκες με στήθος «διαφορετικών σχημάτων και μέγεθος» - πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε ενεργή θεραπεία - για να βρουν την καλύτερη λύση.
«Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαγγελματίες μοντέλα ήταν επίσης εμπόδιο», παραδέχτηκε η αρχιτέκτονας.
Τα εσώρουχα είναι κατασκευασμένα από συνδυασμό ελαστικού σατέν και Lenzing modal – ένα υλικό που δημιουργήθηκε από πριονίδι ως υποπροϊόν της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ξυλείας.
Για τα μαγιό, η ομάδα επέλεξε το Econyl, το οποίο είναι ένα ύφασμα από ανασυσταμένο πλαστικό ωκεανού. «Ήμουν αποφασισμένη ότι το Uno δεν θα έπρεπε να γίνει μέρος μιας κουλτούρας γρήγορης μόδας, μιας χρήσης, με μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων που είναι πραγματικά καταστροφική», είπε η Marks.
«Το Lenzing modal είναι επίσης εξαιρετικά απαλό στο δέρμα», πρόσθεσε.
Η προσβασιμότητα και η οικονομική προσιτότητα ήταν επίσης σημαντικές προτεραιότητες για τη Marks, η οποία σχεδιάζει να δημοσιεύσει απλοποιημένες εκδόσεις ανοιχτού κώδικα ορισμένων από τα σχέδια ενδυμάτων. «Υπάρχει ένα αυξανόμενο κίνημα γυναικών που θέλουν [ασύμμετρα σουτιέν] και το κάνουν μόνες τους από απογοήτευση που δεν μπορούν να βρουν τίποτα», δήλωσε η αρχιτέκτονας.
Ενώ η Marks υπογράμμισε ότι οι γυναίκες με καρκίνο έχουν αμέτρητες διαφορετικές εμπειρίες και μπορεί δικαιολογημένα να επιλέξουν να υποβληθούν σε μετεγχειρητική αποκατάσταση του μαστού, το 69% των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή αποφασίζουν να παραμείνουν επίπεδες μετά την αφαίρεση του μαστού και αξίζουν τα κατάλληλα εσώρουχα, σύμφωνα με την αρχιτέκτονα.
«Μετά την εγχείρησή μου, ένιωσα πραγματικό άγχος και μισούσα το γεγονός ότι ένιωθα υποχρεωμένη να φορέσω αυτά τα προσθετικά, τα οποία μου φαίνονταν σαν ένα είδος καρτουνίστικου κοστούμι που έπρεπε να φορέσω για να νιώσω πραγματική γυναίκα», είπε.
«Έχω δύο μικρούς γιους και δεν ήθελα να με βλέπουν να νιώθω συστολή για το σώμα μου και τις ουλές μου. Ήθελα να δείξω στα παιδιά μου ότι δεν πειράζει να φαίνομαι λίγο διαφορετική και ότι αυτό δεν αλλάζει αυτό που είμαι».
Ο Marks σχεδίασε το λογότυπο Uno με μια παύλα μπροστά από το γράμμα U, το οποίο στεφανώνεται με μια εικονογραφημένη τελεία που συμβολίζει ένα στήθος.
«Είδα τις γραφικές δυνατότητες της χρήσης του U και της παύλας μπροστά από τη λέξη, για να υποδηλώσω ένα στήθος και μια ουλή ως μοτίβο», εξήγησε.
«Έτσι, ήταν μια μικρή γραφιστική πινελιά, με ένα λογότυπο που έχω ζωγραφίσει πολλές φορές, και πάλι με παιχνιδιάρικο τρόπο αντικατοπτρίζοντας όλα τα διαφορετικά σχήματα και μεγέθη των μαστών».
«Το Uno εναπόκειται στις ίδιες τις γυναίκες να αποφασίσουν τι τις κάνει να αισθάνονται θηλυκές ή όχι - σε κανέναν άλλον. Αν έχεις εμπιστοσύνη σε αυτό που είσαι, μπορείς να βρεις έναν τρόπο για να λάμπει το μέσα σου».
«Φυσικά, είναι εύκολο να το λες και μου πήρε καιρό να το πετύχω - αλλά κοίταξα τον εαυτό μου στον καθρέφτη και πραγματικά ένιωσα ότι έπρεπε να μάθω να μου αρέσει ο εαυτός μου», συνέχισε η αρχιτέκτονας.
«Η εμπειρία μου είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν το παρατηρούν καν, αλλά όταν το κάνουν, το αποδέχονται, και γιατί να μην το κάνουν; Γιατί θα πρέπει να ντρεπόμαστε ή να προσπαθούμε να κρύψουμε το σώμα μας αφού έχουμε περάσει καρκίνο, λες και ο μόνος τρόπος για να είμαστε θηλυκές είναι να είμαστε μια "κανονική γυναίκα";
«Πρέπει να περάσουμε στον 21ο αιώνα και να αναγνωρίσουμε ότι η διαφορετικότητα των σωμάτων μας είναι ο κανόνας. Όσο περισσότερο το βλέπουμε, τόσο περισσότερο μπορούμε να είμαστε έτσι".
Η σχεδιάστρια Lisa Marks είχε φτιάξει στο παρελθόν το Algorithmic Lace, ένα σουτιέν για άτομα που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή, το οποίο δεν διαθέτει στηθόδεσμο και μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της συμμετρίας και των καμπυλών. Η μάρκα αθλητικών ειδών Adidas συνεργάστηκε πρόσφατα με τη σχεδιάστρια Stella McCartney για τη δημιουργία ενός αθλητικού σουτιέν που επιτρέπει στις γυναίκες που το φορούν και να θηλάζουν πιο εύκολα.