Μια τσάντα φτιαγμένη από αέρα -Πώς ο οίκος Coperni λάνσαρε το πιο viral αξεσουάρ της Εβδομάδας Μόδας
To brand Coperni έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τις γλυπτικές τσάντες και τις πρωτότυπες επιλογές υφάσματος.
Το γαλλικό brand που κέρδισε σταδιακά την προσοχή των γυναικών της μόδας, σημειώνοντας τα τελευταία χρόνια μια σταθερά ανοδική πορεία, μετρά σαν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του την τσάντα Swipe.
Η Swipe bag, έχει ένα χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα και, όπως δήλωναν οι σχεδιαστές, η έμπνευση ήρθε από τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε swipe, ξεκλειδώνοντας το κινητό μας.
Όμως οι creative directors του οίκου δεν περιορίστηκαν στο σχήμα της Swipe, βουτώντας σε ενδιαφέροντες πειραματισμούς με τις υφές της.
Ενδεικτικά, για τη συλλογή Autumn/Winter '22, οι σχεδιαστές του Coperni συνεργάστηκαν με το εργαστήριο Heven που δημιουργεί αντικείμενα από φυσητό γυαλί και λάνσαραν γυάλινες οβάλ τσάντες που ήταν ισόποσα εντυπωσιακές αλλά και μη πρακτικές.
Αυτή τη φορά, ο οίκος έκανε το επόμενο βήμα παρουσιάζοντας μια τσάντα από...αέρα!
Η συλλογή για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας '24, είχε αναφορές στο διάστημα, με γόβες με μύτες σε σχήμα αστεριού, φορέματα που έμοιαζαν με διαστημικές κουβέρτες, μεταλλικά τζάκετ και balloon φούστες που παρέπεμπαν σε διαστημόπλοιο ή στους δακτύλιους του Κρόνου.
Ωστόσο, ήταν η τσάντα Air Swipe, η οποία δημιουργήθηκε από το ελαφρύτερο στερεό υλικό στον πλανήτη που έκλεψε -δικαιολογημένα -την παράσταση.
Πρόκειται για ένα αυγοειδές, σχεδόν διαφανές clutch που αποτελείται από 99% αέρα και 1% γυαλί. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το γυάλινο τμήμα είναι στην πραγματικότητα το νανοϋλικό silica aerogel, το οποίο περιγράφουν ως «πολύ λεπτό (και μη εύθραυστο)». Μάλιστα, το υλικό αυτό χρησιμοποιήθηκε από τη NASA για τη συλλογή αστρόσκονης, επειδή αντέχει σε ακραία θερμότητα και πίεση 4000 φορές το βάρος του.
Η συγκεκριμένη πρωτοπορία έχει ελληνική υπογραφή.
Αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Ιωάννη Μιχαλούδη -έναν ερευνητή και εικαστικό που ασχολείται με την ενσωμάτωση του silica aerogel στην τέχνη- το Air Swipe είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο που έχει δημιουργηθεί ποτέ με το νανοϋλικό και ζυγίζει μόνο περίπου 33 γραμμάρια.
Και παρόλο που πρόκειται για μια εντελώς πρωτότυπη δημιουργία, που μάλιστα ανοίγει ακόμα περισσότερο τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στη μόδα, ορισμένοι χρήστες των social media επέμειναν στο «μη πρακτικό» στοιχείο της τσάντας.
«Εξυπηρετεί όμως τη λειτουργία μιας τσάντας;», έγραψε κάποιος για να λάβει την απάντηση ότι «μπορεί να χωρέσει ένα iPhone!». Το οποίο είναι αφενός αληθές και αφετέρου αντικατοπτρίζει πλήρως την εποχή.
Ποιος είναι ο επιστήμονας και εικαστικός Ιωάννης Μιχαλούδης
Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του σημείωμα, ο Δρ. Ιωάννης Μιχαλούδης γεννήθηκε το 1965 στην Ανάβρα Καρδίτσας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1989 αποφοίτησε από τo τμήμα Διακόσμησης του ΤΕΙ Αθηνών και συνέχισε βασικές σπουδές στο Παρίσι, όπου πήρε πτυχίο Σχεδιασμού Προϊόντος από την Ecole Normale Superieure des Arts Décoratifs.
Το 1992 πήρε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στις Πλαστικές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο Ι της Σορβόννης. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε το 1998 τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Το ένδυμα του Ανδρόγυνου: (Ανα)κάλυψη μιας ελαστικής παρένθεσης στο πεδίο της Τέχνης. Στη διατριβή αναλύονται οι σχέσεις μεταξύ πλαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών και μέσα από την παρουσίαση των land art έργων του και τις in situ εγκαταστάσεις του, ο Δρ. Μιχαλούδης αναπτύσσει την θέση του για τις ελαστικές τέχνες. Από το 2001 ως το 2003 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μασαχουσέτης με θέμα (Νεφέλη)3, Τέχνη & Επιστήμη.
Στο ΜΙΤ συνάντησε την silica aerogel, ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιεί η ΝΑΣΑ για τη συλλογή αστρόσκονης: επεξεργάστηκε το υλικό και το μετέφερε -για πρώτη φορά παγκοσμίως- στο χώρο της τέχνης και ειδικότερα στο χώρο της γλυπτικής.
Με την διπλή ιδιότητα του εικαστικού και επιστήμονα ο Δρ. Ιωάννης Μιχαλούδης έχει λάβει υποτροφίες από τον Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ, το Ι.KY, τα ιδρύματα Ωνάση, Λεβέντη, Κωστοπούλου και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Έχει βραβευθεί από τον Κοσμήτορα των Τεχνών ΜΙΤ, το Συμβούλιο Τεχνών ΜΙΤ, τον Πρύτανη Αρχιτεκτονικής Σχολής ΜΙΤ. Το 2001 έλαβε το βραβείο Ελλήνων Καλλιτεχνών του Ιδρύματος Fulbright και το 2007 απέσπασε το Χρυσό Φάρο στην XXIV Μπιεννάλε της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου.
Η πρωτοτυπία της εικαστικής έρευνάς του προσφέρει στον Δρ. Ι. Μιχαλούδη σημαντικές διεθνείς προσκλήσεις σε συνέδρια, εκθέσεις και αρθρογραφία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε τρία δίπολα: Τέχνη & Επιστήμη, Αϋλότητα & Νανοϋλικά, Πειραματισμός & Οπτικός Πολιτισμός. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.
Έχει διδάξει στη βαθμίδα του Καθηγητή Εφαρμογών στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών (Σ.Γ.Τ.Κ.Σ. - Τμήμα Διακοσμητικής), ενώ ήταν πρόεδρος του τμήματος Interior Design του Kingdom University του Μπαχρέιν. Συντονίζει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Visual Arts στο Charles Darwin University της Αυστραλίας. Είναι παντρεμένος με την τσελίστρια Μαριλίζα Παπαδούρη και έχει δύο κόρες, την Τερέζα και την Ρωμύλια.