Tennis Bracelet: Το λεπτό κόσμημα είναι η απόλυτη τάση -Αυτή είναι η ιστορία του
Με ευέλικτο σχήμα που ακολουθεί τις κινήσεις του χεριού και διαχρονικό σχέδιο, που αποτελείται από μία λεπτή σειρά από δεμένα διαμάντια pavé, το tennis bracelet, έχει κάνει ηχηρή επανεμφάνιση στα must κοσμήματα των τελευταίων σεζόν.
Πώς, όμως προέκυψε η χαρακτηριστική ονομασία του;
Το 1978 η επί 18 φορές πρωταθλήτρια σε τουρνουά Grand Slam, Chris Evert διέκοψε ξαφνικά έναν μαραθώνιο αγώνα στο U.S Open. Αιτία; Το αγαπημένο της χρυσό, διαμαντένιο βραχιόλι «πέταξε» ξαφνικά από τον καρπό της.
Για πολλούς μία ένδειξη πολυτέλειας, εκτός του αγωνιστικού πνεύματος. Μάλιστα η εκτυφλωτική του λάμψη μπορούσε να λειτουργήσει ενδεχομένως και ως ένας αντιπερισπασμός του αντιπάλου. Για την αθλήτρια η αγάπη για τη μόδα, μία προσωπική επιβράβευση και γιατί όχι η ευχαρίστηση του να κοσμεί κάθε σερβίς με μία έξτρα δόση στιλ!
«Όταν αγωνιζόμουν ήθελα να φορώ κάτι που να μου χαρίζει αυτοπεποίθηση και να με ενδυναμώνει ως γυναίκα και ως αθλήτρια», έχει δηλώσει στην αμερικανική Vogue. «Το βραχιόλι του τένις έδινε έναν προσωπικό τόνο στο στιλ μου και λειτουργούσε σαν μια καθημερινή υπενθύμιση, ότι μπορώ να γίνω όλα όσα θέλω και να καταφέρω τα πάντα.»
Σε κάθε περίπτωση, έκτοτε, η ζήτησή του εκτοξεύτηκε με τις κυρίες να ζητούν επισταμένα από τους κοσμηματοπώλες τους το βραχιόλι-φετίχ που είδαν σε εκείνον τον αγώνα του τένις, καθιερώνοντας έτσι την ονομασία του στην ορολογία των κοσμημάτων. Ενδεικτικό του classy στιλ, οι προνομιούχες σύζυγοι, που σύχναζαν στις ιδιωτικές λέσχες και τα country clubs της ελίτ συνδύαζαν τα Ralph Lauren μπλουζάκια polo και τις Lacoste μίνι φούστες τους με τις πιέτες με το δικό τους βραχιόλι τένις, με τον λεπτό και συμμετρικό σχεδιασμό.
Για την ιστορία, πάντως, το βραχιόλι αυτό υπήρχε ήδη στη δεκαετία του ’20, την εποχή της
αρ ντεκό και της τζαζ με την ονομασία eternity bracelet. Το βραχιόλι της αιωνιότητας έμπρακτο σύμβολο μιας αγάπης πολύτιμης με την ευχή να διαρκέσει αιώνια. Και ήδη από τις αρχές της glam δεκατίας του ’70 με τον πυρετό της ντίσκο και του Studio 54, υπήρχε η ανάγκη να προσθέτεις ακόμα περισσότερη λάμψη στις εμφανίσεις σου, όμως με πιο βολικά
κοσμήματα. Να κυκλοφορείς ελεύθερα με διαμάντια και τζιν. Έτσι, άρχισαν να σχεδιάζονται
και τα πρώτα low-key luxury jewels, τα πιο ήσυχα και διακριτικά κοσμήματα για κάθε ώρα της ημέρας.
Η Generation Z το αποθεώνει μέσα από stylish posts στις social πλατφόρμες υπό τα hashtags #tenniscore και #preppy, φορώντας τα stacked το ένα μετά το άλλο μαζί. Ευτυχώς πέρα από τις κλασικές high-end επιλογές με πλατίνα και χρυσό που φτάνουν έως και τις 40.000 δολάρια, υπάρχουν εξίσου κομψές και cost-friendly επιλογές σε πιο προσιτά brands, όπως η Daphine και το avant.studio με σχέδια των 150 δολαρίων.
Πρόσφατα μάλιστα, η ίδια η Chris Evert εξαργυρώνοντας την επιτυχία του iconic κοσμήματος και τη σύνδεσή του με το όνομά της, δημιούργησε μία δική της σειρά από tennis bracelets το 2022 σε συνεργασία με το brand της Monica Rich Kosann.
Έμπνευση το πεδίο δράσης της. Το καταπράσινο γήπεδο, οι λευκές γραμμές και αυτή η ιδιότυπη εναλλαγή του ιδρώτα, που γυαλίζει στο σώμα με τη λάμψη των διαμαντιών. Διαμάντια σε σχήμα αχλαδιού, κρυστάλλινα δάκρυα, λευκά ζαφείρια, πράσινα σμαράγδια και τσαβορίτες, όλα έχουν τη δική τους διακριτή σημασία στα τελικά σχέδια που επιλέχθηκαν, λειτουργώντας ως φόρος τιμής για την αστέρα του τένις.
Ευσεβής πόθος το δημοφιλές βραχιόλι να γίνει το ίδιο αγαπητό από τις νέες γενιές, κάτι που συμβαίνει ήδη, λειτουργώντας ως «μία προσωπική ασπίδα σε κάθε πτυχή της ζωής μιας γυναίκας, κάνοντάς την να νιώθει αήττητη και ότι μπορεί να κατακτήσει τη μέρα που ξεδιπλώνεται μπροστά της.»