Repetto: η ιστορία του γαλλικού οίκου που καθιέρωσε τις μπαλαρίνες

Repetto: η ιστορία του γαλλικού οίκου που καθιέρωσε τις μπαλαρίνες ως το πιο ελκυστικό υπόδημα πόλης

Ανάλαφρες, χαριτωμένες με μία καμπύλη που πλαισιώνει τη γραμμή του ποδιού, σαν να σου δίνουν μία μικρή ώθηση, προσκαλώντας σε να προβάρεις τα δικά σου μικρά χορευτικά βήματα. Οι μπαλαρίνες αποτελούν ένα διαχρονικό σχέδιο, που προσδίδει ρομαντικό αέρα σε κάθε εμφάνιση.

Πώς προέκυψε, όμως, αυτή η μετάβαση από τα ξύλινα παρκέ στις αίθουσες χορού, στις μεγάλες λεωφόρους και για να έρθουμε στο τώρα σε περίτεχνες εμφανίσεις στις Εβδομάδες μόδας;

 Φωτογραφία Instagram Repetto
 Φωτογραφία Instagram Repetto

Υπάρχει ένα όνομα που γνωρίζουν καλά τα fashion girls αλλά και οι σπουδαστές χορού εδώ και κάποιες γενιές. Ο ιστορικός οίκος Maison Repetto στο Παρίσι ειδικεύεται στα μπαλετικά παπούτσια-σύμβολο από το 1947, ντύνοντας τα πόδια μερικών από τους μεγαλύτερους χορευτές αλλά και καλλιτέχνες εν γένει.

Όλα ξεκίνησαν, όταν η Madame Repetto, ιδιοκτήτρια ενός μικρού μπιστρό, με λίγες γνώσεις ραπτικής, αποφάσισε να βοηθήσει τον γιο της. Κάθε βράδυ, ο χορευτής και μετέπειτα μεγάλος χορογράφος Roland Petit, επιστρέφοντας εξαντλημένος από πολύωρες πρόβες, ένιωθε τα πόδια του βαριά και επώδυνα από τις πουέντ.

Η μητέρα του άρχισε, τότε, να ράβει προσεκτικά ένα ζευγάρι εξ ’ολοκλήρου από την αρχή, με μικρές κινήσεις και τη δική της τεχνική πισωβελονιάς, που έχει κατοχυρωθεί χαρακτηριστικά ως “stitch and return”. Η δερμάτινη σόλα, δηλαδή, ράβεται ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω, πριν γυριστεί, αποτρέποντας έτσι την τριβή του δέρματος πάνω στις ραφές και απορροφώντας τους κραδασμούς. Η εκδοχή, αυτή, έγινε αμέσως η αγαπημένη ολόκληρου του corps de ballet της Όπερας του Παρισιού: Ο Μωρίς Μπεζάρ, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο Μιχαήλ Μπαρίσνικωφ, η Κάρολιν Κάρσον αλλά και τα μπαλέτα Κίροφ στο καμπαρέ των Φολί-Μπερζέρ...Όλοι και όλες φορούσαν, πλέον, αποκλειστικά τις χειροποίητες μπαλαρίνες της μαμάς-Repetto. Έτσι, προέκυψε και το πρώτο της εργαστήριο δίπλα στην Όπερα και λίγο αργότερα ένα κατάστημα στη Rue de la Paix.

Όμως, το σχέδιο που την έκανε διάσημη, προέκυψε τυχαία το 1956. Η Μπριζίτ Μπαρντό, με σπουδές κλασικού χορού και η ίδια, ζήτησε για τον ρόλο της παθιασμένης Ζιλιέτ Αρντί στην ταινία του Ροζέ Βαντίμ «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα», μία ανάλαφρη και αισθησιακή εκδοχή-πόλης σε κόκκινο χρώμα. Η ταινία εκτόξευσε τη φήμη της Μπαρντό και μαζί προκάλεσε και πρωτοφανή ζήτηση για τις μπαλαρίνες της, που τιμητικά μετονομάστηκαν από Cendrillon (Σταχτοπούτα), σε B.B.

Το 1970, ο Σερζ Γκενσμπούρ έγινε κι αυτός υποστηρικτής του brand, φορώντας τα best-seller λευκά, δετά παπούτσια με την ονομασία “Zizi”. Άλλο ένα σχέδιο που δημιουργήθηκε προς τιμήν της μεγάλης χορεύτριας Ζιζί Ζανμέρ, νύφης της Repetto.

Φωτογραφία Pinterest

Αξίζει, επίσης να αναφερθεί ότι το λογότυπο της εταιρείας σχεδίασε η μεγάλη σουρεαλίστρια ζωγράφος, Λεονόρ Φίνι το 1964.

 Φωτογραφία Pinterest

Τη δεκαετία του ’80 μετά τον θάνατο της δημιουργού τους, η αγαπημένη μάρκα όλων των χορευτών έπεσε σε συνθήκες αδράνειας, έως και λήθης. Το 1999, όμως, επέστρεψε δυναμικά χάρη στον πρώην μάνατζερ της Reebook, Jean-Marc Gaucher, που τη μεταμόρφωσε σε ένα σύγχρονο luxury brand σε παγκόσμια κλίμακα. Στα ‘00s ο οίκος προχώρησε σε συνεργασίες με γνωστούς, αβαν-γκαρντ σχεδιαστές, όπως ο Issey Miyake, ο Yohji Yamamoto, η Rei Kawakubo του Comme des Garçons και ο Karl Lagerfeld, δημιουργώντας συλλεκτικά σχέδια, που χάρισαν νέα δυναμική στο προφίλ της κλασικής Repetto. Το 2007 θέλοντας να συνεισφέρει στον χορό και στην κοινωνία και με αφορμή την επέτειο 60 χρόνων, η Repetto εγκαινίασε και το Ίδρυμα “Danser pour la vie”, στηρίζοντας την ισότιμη πρόσβαση στον χορό για κάθε παιδί και ενισχύοντας οικονομικά σημαντικές σχολές χορού ανά τον κόσμο.

   Repetto x Karl Lagerfeld/Φωτογραφία Pinterest

Τα υψηλά στάνταρντ, η τεχνογνωσία και η προσοχή στη λεπτομέρεια, είναι τα στοιχεία που συντηρούν και αναβιώνουν το όραμα της δημιουργού τους.

Η κατασκευή για κάθε ζευγάρι μπαλαρίνες, με τον πολύ συγκεκριμένο και μοναδικό τρόπο ραφής απαιτεί περίπου 45 με 90 λεπτά, διάστημα κατά το οποίο, επιβλέπεται από 10 περίπου διαφορετικά χέρια και υπόκειται σε πολυάριθμους ελέγχους. Κάθε μπαλαρίνα, σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές του brand τηρεί το πάχος 5,5 χιλιοστών στην εσωτερική της σόλα.

Η παράδοση 50 ετών, λοιπόν, έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη. Μέχρι και σήμερα 500.000 μπαλαρίνες συνεχίζουν να κατασκευάζονται κάθε χρόνο στη Γαλλία, στον μικρό δήμο του Saint-Médard-d'Excideuil στους λόφους της Δορδόνης. Τα δέρματα προέρχονται από τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ οι διακοσμητικές λεπτομέρειες και τα κορδόνια σχεδιάζονται ξεχωριστά στην περιοχή Σολέ στη Βαντέ. Τα δερμάτινα τακούνια τους παράγονται αντίστοιχα στην «πρωτεύουσα των πολυτελών υποδημάτων», Ρομάν-σιρ-Ισέρ. Οι σύγχρονες ανάγκες και η προτίμηση στο να κάνεις δικό σου κάτι custom-made, έχουν επίσης προβλεφθεί. Πάνω από 252 επιλογές σε χρώματα, τύπους δέρματος και λεπτομέρειες για να κοσμήσεις το ιδανικό ζευγάρι κατά το γούστο σου είναι διαθέσιμες στο Atelier Repetto.

Η παγκόσμια παρουσία της Repetto εκτείνεται σε φυσικά καταστήματα στην Αμερική, την Ασία και τη Βραζιλία με τους χαρακτηριστικούς καθρέφτες και τις ξύλινες μπάρες, που σε προετοιμάζουν για την «προθέρμανση» των χορευτών να δημιουργούν αυτό το μυσταγωγικό περιβάλλον του κλασικού χορού σε κάθε μπουτίκ.

Κι αν τα διαφανή και σχετικά αμφίβολης αισθητικής mesh flats με διχτυωτό πλέγμα, ήταν ένα από τα κυρίαρχα trends για την άνοιξη του 2023, ξέρουμε πάντα πού θα βρούμε τις πιο διαχρονικές και κομψές μπαλαρίνες...