Στα άδυτα του Gucci ArtLab, το ζωντανό κέντρο καινοτομίας και χειροτεχνίας του οίκου
Η σχολή κατάρτισης και το εργαστήριο δοκιμών υψηλής τεχνολογίας της Gucci στην Τοσκάνη συνδυάζει τη χειροτεχνία και την επιστήμη για να διαμορφώσει το μέλλον του βιώσιμου σχεδιασμού.
Στο ηλιόλουστο Scandicci, 8 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Φλωρεντίας, γεμάτο με φορτηγάκια της FedEx, πολυσύχναστους κυκλικούς κόμβους και βιομηχανικές αποθήκες, ο προαστιακός κόμβος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρωτεύουσα της Τοσκάνης και τα πολιτιστικά της ορόσημα, εκτός από μια εμφανή κατασκευή: το Gucci ArtLab. Με τις ζωντανές τοιχογραφίες ύψους 10 μέτρων, ο χώρος των 37.000 τ.μ. μόνο απαρατήρητος δεν μπορεί να περάσει.
Το κολοσσιαίο κτήριο αποτελεί κέντρο ανάπτυξης προϊόντων για υποδήματα και δερμάτινα είδη, καθώς και χώρο για δοκιμή υλικών, συσκευασίας και σχεδίων.
Μέσα στο Gucci ArtLab της Φλωρεντίας
Το κορυφαίο περιοδικό Wallpaper βρέθηκε στα άδυτα του εργαστηρίου και μεταφέρει την εμπειρία στους αναγνώστες του.
Όπως περιγράφει η δημοσιογράφος Scarlett Conlon, σε παρακείμενα εργαστήρια, επιστήμονες της ρομποτικής τελευταίας τεχνολογίας εργάζονται μαζί, δοκιμάζοντας δερμάτινα είδη όπως ζώνες, παπούτσια και την αξιοπιστία του φερμουάρ. Στους διαδρόμους ένα ζευγάρι με τακούνια «δοκιμάζεται», επίσης, για περπάτημα μεγάλων αποστάσεων ώστε να υπολογιστεί η αντοχή του, ενώ μια τσάντα ελέγχεται για χρώματα.
Σε μια ακόρεστη «κυψέλη δραστηριοτήτων», το Gucci ArtLab φιλοξενεί όλες τις διαδικασίες κατασκευής πρωτοτύπων του ιταλικού οίκου μόδας για τα παπούτσια και τα δερμάτινα είδη του. Από το άνοιγμά του το 2018, η χειρωνακτική και η μηχανική χειροτεχνία δουλεύουν χέρι-χέρι, με κάθε ένα από τα κομμάτια που καθορίζουν τη σεζόν του Gucci να σχεδιάζεται και να δοκιμάζεται σχολαστικά από μια ομάδα 950 ειδικών πριν βγει στην πασαρέλα.
«Όταν δημιούργησα το ArtLab, η βασική μου σκέψη ήταν να δώσω στους ανθρώπους την ευκαιρία να είναι δημιουργικοί και να εκφράζονται», λέει στο Wallpaper ο διευθύνων σύμβουλος Massimo Rigucci καθώς κάνει την ξενάγηση. «Δεν δημιουργούμε απλώς έναν τεχνικό χώρο, αλλά [έναν χώρο γεμάτο] συναισθήματα». Το ArtLab είναι ένας κόμβος κοινών δεξιοτήτων και εμπειριών που επιταχύνει την καινοτομία και βραχυκυκλώνει την περιττή σπατάλη. «Έχουμε προγράμματα 3D που μας επιτρέπουν να προσομοιώνουμε ένα εξάρτημα αντί να κατασκευάζουμε ένα φυσικό πρωτότυπο και να πετάμε το υλικό [μετά]», λέει με τη σειρά της η Antonella Centra, σύμβουλος των εταιρικών υποθέσεων και της βιωσιμότητας. «Αλλά μπορείτε να δείτε ότι δεν αντικαθιστά το ανθρώπινο άγγιγμα, είναι συμπληρωματικό».
Η φιλοδοξία του οίκου με το ArtLab δεν σταματά εδώ. Παράλληλα με τους εξειδικευμένους τομείς έρευνας και ανάπτυξης λειτουργεί η École de l'Amour ("Σχολή της Αγάπης"). Εδώ, οι επίδοξοι τεχνίτες μπορούν να μάθουν τις δεξιότητες του επαγγέλματος από έμπειρους μαέστρους. Για τον Rigucci ήταν ζωτικής σημασίας να μαθαίνουν οι μαθητές στο χώρο του εργοστασίου.
«Προσπαθούμε να αναδημιουργήσουμε τα μικρά βιοτεχνικά εργαστήρια που θυμάμαι», λέει. «Προέρχομαι από ένα εργοστάσιο όπου η μητέρα μου μας δίδασκε τα παπούτσια, ώστε [η τέχνη] να συνεχιστεί. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε και εδώ. Πρέπει να νιώσουν και να αγγίξουν την κουλτούρα και τους ανθρώπους που τη δημιουργούν».
Την ημέρα που το Wallpaper βρέθηκε εκεί, ο Μάρκο, ο οποίος εργάστηκε ως κατασκευαστής πατρόν Gucci για 40 χρόνια πριν γίνει καθηγητής πλήρους απασχόλησης στη σχολή, έκανε μαθημα σε μια ομάδα εξάμηνης πρακτικής για τη συναρμολόγηση. Η συνάδελφός του Matilde, μια έμπειρη μοδίστρα, τους έδειχνε πώς να ράβουν και τι να ράβουν. «Πραγματικά κρατάει ζωντανό το πάθος μας», είπε η Matilde.
Καταρρίπτοντας τον μύθο ότι υπάρχει έλλειψη όρεξης για τις νεότερες γενιές να ασχοληθούν με τη χειροτεχνία στην Ιταλία, η ακαδημία έχει 200 υποψήφιους για δέκα πολυπόθητες θέσεις σε κάθε ένα από τα μαθήματά της. Από την ίδρυσή της, περισσότερα από 1000 άτομα έχουν περάσει τις πόρτες της, πολλοί από τους οποίους έχουν παραμείνει σε πλήρη απασχόληση μετά.
Ένα από τα πιο περήφανα επιτεύγματα της ομάδας του ArtLab είναι ότι συνέβαλε στη δημιουργία της Demetra, ενός νέου υλικού χωρίς ζώα, κατασκευασμένου από βισκόζη, ξυλοπολτό και πολυουρεθάνη βιολογικής βάσης, το οποίο ξεχωρίζει για τη δυνατότητά του να επεκταθεί. «Πήγαμε πρώτα στη Silicon Valley, αλλά η επεκτασιμότητα και η ποιότητα [των βιοδέρμων της] δεν θα έφτανε ποτέ τις απαιτήσεις μας, οπότε ο Massimo είπε ότι πρέπει να γίνουμε η Silicon Valley της Ιταλίας», τόνισε η Antonella Centra.
Η βιωσιμότητα αποτελεί ήδη ένα σημαντικό στοιχείο στην ατζέντα της Gucci. Η εταιρεία που ανήκει στην Kering πλησιάζει στο τέλος ενός φιλόδοξου δεκαετούς σχεδίου που έχει δει τον οίκο να επιτυγχάνει συνολικό ποσοστό ιχνηλασιμότητας 97% για τις πρώτες ύλες του μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μια νοοτροπία που διαπερνά όχι μόνο τον σκοπό του ArtLab και τους τεχνίτες του, αλλά και τον πιστοποιημένο με LEED χώρο του. Σχεδιασμένο για να εμπνέει σε κάθε στροφή, τα λευκά δωμάτια που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια τονίζονται με χαρούμενα φούξια κουτιά, ενώ μια κόκκινη σκάλα «σχεδιάστηκε ως πύλη μέσω της οποίας οι υπάλληλοί μεταφέρονται σε έναν κόσμο δημιουργικότητας και χειροτεχνίας».
Το Gucci ArtLab βραβεύει την καινοτομία παράλληλα με τη συντήρηση και την πληροφορική παράλληλα με τους τεχνίτες. «Δημιουργούμε ένα όνειρο για τον κόσμο, όχι μόνο προϊόντα», καταλήγει ο Rigucci.