Slow fashion 101: Οι χρυσοί κανόνες για να επενδύετε σε κομμάτια που θα φοράτε για χρόνια
Το slow fashion είναι η «απάντηση» στο fast fashion. Λογικό. Το fast fashion είναι ένας όρος που αναδύθηκε τα τελευταία χρόνια, άλλαξε τους κανόνες του shopping και περιγράφει τους γρήγορους ρυθμούς παραγωγής και κατανάλωσης της μόδας, την ταχύτατη εναλλαγή των τάσεων και την πτώση των τιμών σε αναλογία με τη χαμηλή ποιότητα.
Ας βγάλουμε τον ελέφαντα από το δωμάτιο: τα brands που στέκονται στην «πρώτη γραμμή» του fast fashion είναι αυτά από τα οποία αγαπάμε να ψωνίζουμε και τα οποία κατέβασαν τις τάσεις από την πασαρέλα στη ντουλάπα της γυναίκας με χαμηλό εισόδημα.
Μερικά νούμερα: Το 2015, ο μέσος όρος υφασμάτινων απορριμμάτων (δηλαδή ρούχων) ενός Αμερικάνου ήταν περίπου 34 κιλά. Τα Zara λανσάρουν περίπου 20.000 νέα σχέδια το χρόνο, χωρισμένα σε micro- trends και επιμέρους συλλογές. Σύμφωνα με την εταιρεία McKinsey & Company, η παγκόσμια παραγωγή ρούχων διπλασιάστηκε κατά το διάστημα 2000-2014, ενώ στο ίδιο διάστημα οι αγορές του μέσου καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 60%. Παράλληλα, άλλη έρευνα υπολόγισε ότι τα προϊόντα της fast fashion ράβονται ώστε να αντέχουν να φορεθούν περίπου 10 φορές.
Και παρ΄ όλο που όλο και περισσότερα brands στρέφονται σε οικολογικές και βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, γίνεται σαφές ότι εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας, είναι απαραίτητο να μειωθεί και η ποσότητα. Από καμπάνιες για fashion detox, μέχρι second-hand shopping, οι fashion experts δίνουν τους χρυσούς κανόνες για να ρίξεις τους ρυθμούς σου και να συγχρονιστείς με το slow fashion shopping. Ή αλλιώς, να επενδύεις έξυπνα σε ρούχα που θα κρατήσουν για πάντα.
1.Δώστε βάση στην ωραία υφή
Δεν χρειάζεται να έχετε την εμπειρία ενός textile expert. Αγγίξτε το ρούχο, τρίψτε το απαλά ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Αν έχει τραχιά ή σκληρή αίσθηση ή αν «τσιμπάει» είναι σίγουρο ότι δεν θα το φορέσετε πάνω από 2-3 φορές. Επιπλέον, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας.
2.Το τεστ της παλάμης
Αν μπορείτε να δείτε το χέρι σας μέσα από το ύφασμα, τότε πρόκειται για μια ιδιαίτερα λεπτή υφή με μικρή διάρκεια ζωής- εκτός και αν πρόκειται για κάποιο ποιοτικό ύφασμα που είναι διάφανο από τη φύση του (πχ. Μουσελίνα). «Κάτι αντίστοιχο ισχύει για τα τζιν παντελόνια- αν είναι βαριά στην κρεμάστρα τότε είναι ποιοτικά και πιο ανθεκτικά» λέει ο Sean Cormier, καθηγητής στο Fashion Institute of Technology.
3. Προσέξτε τις ραφές και τα κουμπιά
Πόσες φορές έχουμε ανακαλύψει κλωστές να προεξέχουν ή κουμπιά να είναι έτοιμα να ξηλωθούν από τα ρούχα, μέσα στο δοκιμαστήριο; Μπορεί να είναι εύκολο να το διορθώσουμε στο σπίτι, αν μας αρέσει πολύ το κομμάτι, αλλά αυτό είναι ενδεικτικό της ποιότητας του ρούχου. Επενδύστε σε κάτι που είναι άρτιο ποιοτικά, τουλάχιστον τη στιγμή που το αγοράζετε.
4. Μην ξεχνάτε ποτέ να ελέγξετε τη σύνθεσή του
Μερικές φορές ένα ρούχο μπορεί να έχει απαλή και άνετη αίσθηση, σε μια ελκυστικά χαμηλή τιμή. Αναζητώντας τη σύνθεσή του, όμως, μπορεί να εκπλαγείτε δυσάρεστα βλέποντας για παράδειγμα 90% polyester. Τα φτηνά υλικά δεν δείχνουν πάντα φτηνά, αλλά δεν ωφελούν ούτε το δέρμα ούτε την γκαρνταρόμπα σας.
5. Σκεφτείτε στρατηγικά
Υπάρχουν πολλά tips για να ξεγελάσετε τον εαυτό σας και να αποφύγετε μια συναισθηματική αγορά- πολλοί προτείνουν να αφήσετε ένα κομμάτι στο κατάστημα ή στo shopping cart σας για μερικές μέρες και να επιστρέψετε πιο ψύχραιμα και συνειδητοποιημένα. Σκεφτείτε με τι θα το συνδυάσετε και αν βλέπετε τον εαυτό σας να το φορά μετά από 5 χρόνια.