What If Women Ruled the World? -Το show του Dior στο Μουσείο Ροντέν ήταν πολλά παραπάνω από μόδα
Από τότε που η Maria Grazia Chiuri ανέλαβε τα ηνία του οίκου Dior, κάθε σόου απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την έννοια της επίδειξης μόδας και προσομοιάζει σε καλλιτεχνικό δρώμενο.
Η ταλαντούχα σχεδιάστρια δείχνει πόσο έχει μετατοπιστεί από την εποχή του We should all be feminists T-shirt, που έγινε viral, και πόσο σύνθετα ερωτήματα την απασχολούν πέρα από την επιλογή του κατάλληλου υφάσματος για ένα μάξι φόρεμα.
Το Haute Couture 2020 σόου που έγινε στο Παρίσι, επιβεβαίωνε τα παραπάνω, αλλά ταυτόχρονα επικύρωνε το σημείο από όπου όλα ξεκινούν και όλα τελειώνουν: τα υπέροχα ρούχα της.
Η Chiuri συνεργάστηκε με την 80χρονη Αμερικανίδα φεμινίστρια και καλλιτέχνη Judy Chicago, η οποία δημιούργησε ένα θολωτό χώρο στα πρότυπα ενός γυναικείου σώματος, στο εσωτερικό του οποίου διεξήχθη το σόου. Το installation θα παραμείνει ανοιχτό στο κοινό, στον κήπο του μουσείου Ροντέν.
Εντυπωσιακά υφασμάτινα πανό με ερωτήματα όπως «Τι θα γινόταν αν οι γυναίκες κυριαρχούσαν στον κόσμο;», «Θα υπήρχε βία;», «Θα υπήρχε ισότητα στο μεγάλωμα των παιδιών;», κρέμονταν πάνω από τα κεφάλια των μοντέλων και των θεατών.
Η Chiuri γέμισε το catwalk με τις δικές της θεές, κυρίαρχες τους σύμπαντος που η ίδια δημιούργησε μέσα στη θολωτή κατασκευή. Για τα ρούχα τους, άντλησε έμπνευση από τους αρχαιοελληνικούς και ρωμαϊκούς χιτώνες, σε σύγχρονες εκδοχές τους, με πολυτελή χρυσίζοντα υφάσματα, κρόσσια και κεντήματα.
Οι χρυσές στέκες, οι λεπτές ζώνες και τα σανδάλια επιβεβαίωναν την προέλευση. «Είναι ρούχα τα οποία τυλίγεις και δένεις γύρω σου, ένα ρούχο που αγκαλιάζει το σώμα σου, το προσέχει», δήλωσε.
Κι ενώ το όραμά της λάμπει ανάμεσα στους υπόλοιπους σύγχρονους σχεδιαστές, πολλοί αναρωτήθηκαν. Θα ήταν η κατάργηση του τυπικού γυναικείου σωματότυπου και η ενσωμάτωση στα σόου, γυναικών κάθε σχήματος, χρώματος και ηλικίας μια πιο απλή και απτός τρόπος να ενισχυθεί το μήνυμά της;
Μάλλον ναι.