Η Ελληνίδα σχεδιάστρια Despotnia δημιουργεί πρωτότυπες και εκκεντρικές μάσκες που φοριούνται με στιλ
Η νέα πραγματικότητα επιτάσσει την χρήση μασκών στα ΜΜΜ και στα περισσότερα καταστήματα. Η πανδημία του κορωνοϊού έκανε τα μέτρα προστασίας απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι της από εδώ και πέρα ζωής μας .
Το νέο αυτό «αξεσουάρ», όμως, δεν είναι και τόσο καινούργιο: Οι χειρουργικές μάσκες πρωτοεμφανίστηκαν περί τα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου, καθαρά για ιατρική χρήση. Με την πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 ξεκίνησε μια πιο ευρεία χρήση τους, οπότε κατά κάποιον τρόπο, σήμερα, τα γεγονότα επαναλαμβάνονται σαν κακό αστείο και εμείς καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε αυτά.
Μάσκες μπορούμε να βρούμε πλέον πολλές. Απλές, χειρουργικές, μίας χρήσης ή και υφασμάτινες. Μάλιστα, πολλοί μεγάλοι οίκοι μόδας αλλά και brands κυκλοφόρησαν τις δικές τους μάσκες.
Η Δέσποινα Κοιλάκου είναι Ελληνίδα costume designer & artisan και έχει δημιουργήσει το δικό της brand με την επωνυμία «Despotnia», από το 2007. Φτιάχνει κοσμήματα και αξεσουάρ όπως κορσέδες, καπέλα, headpieces και μάσκες. Οι μάσκες της είναι ιδιαίτερες, διαφορετικές, πρωτότυπες αλλά και εκκεντρικές και φουτουριστικές.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά fashion events και art exhibitions σε Ελλάδα (Ozon Magazine -Fashion Room Service) και εξωτερικό με αρκετές διακρίσεις ενώ παράλληλα ασχολείται με τη δημιουργία ρούχων και αξεσουάρ για θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις. Δημιουργίες της έχουν παρουσιαστεί σε περιοδικά μόδας, σε τηλεοπτικά σόου (GNTM) καθώς και σε video clip. Μπουτίκ, concept stores και γκαλερί σε Αθήνα, Νέα Υόρκη, Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία έχουν φιλοξενήσει συλλογές της.
Η σχεδιάστρια μίλησε στη BOVARY για το νέο αξεσουάρ που μπήκε στην καθημερινότητά μας...
Πώς και πότε σου ήρθε η ιδέα να δημιουργήσεις μάσκες;
«Ξεκίνησα να δημιουργώ μάσκες το 2014 με μια πιο φετίχ και industial προσέγγιση από επεξεργασμένες δερματίνες, σκούμπα και τυπωμένα logo. Σε ένα ταξίδι μου στη Νέα Υόρκη ήρθα σε επαφή με την κουλτούρα των φεστιβάλ και της μεταμφίεσης και εντυπωσιάστηκα από τον θεσμό του Burning Man, ένα φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην έρημο της Νεβάδα. Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, πέρα από τα εκκεντρικά outfit, απαραίτητο αξεσουάρ αποτελεί η μάσκα που προστατεύει από την υπερβολική σκόνη της ερήμου. Έτσι συνέχισα να δημιουργώ μάσκες, με μια πιο avant garde, high fashion προσέγγιση».
Τι υφάσματα και υλικά χρησιμοποιείς;
«Χρησιμοποιώ υφάσματα όπως καλής ποιότητας σατέν, βαμβακερά και μπροκάρ. Οι περισσότερες μάσκες είναι διακοσμημένες στο χέρι με παγιέτες, χάντρες και κρύσταλλα, σε διάφορα χρώματα και ιριδισμούς. Η κατασκευή τους είναι αρκετά χρονοβόρα και αυτό της καθιστά μοναδικές».
Ποιοι επιλέγουν να φορέσουν τις μάσκες σου;
«Τις μάσκες μου επέλεγαν κυρίως καλλιτέχνες: ηθοποιοί, χορευτές, performer αλλά και κοινό των φεστιβάλ που ζητά κάτι ιδιαίτερο και custom made. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Λόγω του κορωνοϊού, πολλοί επιλέγουν να φορέσουν κάτι εναλλακτικό, πέρα από την τυπική ιατρική μάσκα, κατά τις εξόδους τους».
Μπορούν, όμως, οι μάσκες να γίνουν μόδα; Πιστεύεις ότι θα υπάρξουν επικρίσεις;
«Ναι, μπορεί. Η μόδα είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από την εποχή της. Για παράδειγμα, η κολεξιόν S/S 2008 της Louis Vuitton, η A/W 2012 του Maison Martin Marguela κ.λ.π αλλά και διάφορες υποκουλτούρες που τείνουν να γίνουν mainstream».
«Σε χώρες όπως η Κίνα, η χρήση μάσκας για προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν και είναι τρόπος ζωής. Στην Ελλάδα, σιγά-σιγά αντιλαμβανόμαστε τη χρησιμότητα της, οπότε εδώ μπορεί να υπάρξουν επικρίσεις και αντιδράσεις».
Πού μπορείς να βρεις δημιουργίες της Despotnia: