Dior

Πώς η αρχαία Ελλάδα ενέπνευσε τη Maria Grazia Chiuri για την haute couture συλλογή F/W 24-25 του οίκου Dior

Φαίνεται ότι η Αρχαία Ελλάδα και ειδικότερα οι γυναίκες αθλήτριες εκείνης της εποχής, ενέπνευσαν την επόμενη συλλογή υψηλής ραπτικής του οίκου Dior, που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Παρίσι.

Η Maria Grazia Chiuri, η δημιουργική διευθύντρια του οίκου Dior, προσπαθεί μέσα από τις συλλογές της να στείλει ένα διαφορετικό μήνυμα που συνήθως έχει να κάνει με τα διακαιώματα της γυναίκας και τον φεμινισμό -αρκεί να θυμηθούμε το Pre-Fall 2023 show στη Βομβάη που αποτέλεσε φόρο τιμής στο fashion design της Ινδίας και το show υψηλής ραπτικής Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023, αφιερωμένο στην Αφροαμερικανίδα καλλιτέχνιδα Josephine Baker.

Σύμφωνα με όσα είδαμε να δημοσιεύονται στα social media του γαλλικού brand, φαίνεται ότι η επόμενη συλλοή υψηλής ραπτικής της Maria Grazie Chiuri εμπνέεται, μεταξύ άλλων, από τις γυναίκες αθλήτριες της αρχαίας Ελλάδας.

«Στην αρχαία Ελλάδα, οι αγώνες και ο αθλητισμός ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης. Η κυρίαρχη φιλοσοφία που επικρατούσε τότε ήταν ότι ένα υγιές σώμα ήταν απαραίτητο για τους πολίτες, ώστε να εκπληρώνουν αποτελεσματικά τα πολιτικά τους καθήκοντα», αναφέρει η Χριστιάνα Μητσοπούλου, αρχαιολόγος και επιμελήτρια της έκθεσης L'Olympisme στο Μουσείο του Λούβρου σε βίντεο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του οίκου Dior στο Instagram.

«Μέσα σε αυτό το εκπαιδευτικό πλαίσιο, τα κορίτσια ενθαρρύνονταν επίσης να ασχοληθούν με σωματικές δραστηριότητες… αντανακλώντας την πεποίθηση ότι και οι γυναίκες μπορούσαν να αναπτύξουν αθλητικές ικανότητες υψηλού επιπέδου. Τότε η αθλητική ενδυμασία για τις γυναίκες ήταν ένα ντραπέ ρούχο που έπεφτε πάνω από το γόνατο, αφήνοντας τον έναν ώμο ελεύθερο», προσθέτει. «Οι γυναίκες αθλήτριες -ιδιαίτερα οι δρομείς- απεικονίζονταν συχνά φορώντας τέτοια ενδυμασία η οποία στερεωνόταν με ένα απλό κορδόνι».

Δείτε το βίντεο σχετικά με την έμπνευση πίσω από τη συλλογή υψηλής ραπτικής του οίκου Dior: