Γυναίκα sustainable μόδα

Ηθικά fashion brand -Η Πελαγία Χριστάκη εξηγεί πώς θα κάνεις μεταστροφή στη sustainable μόδα

Ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης είναι οι αγαπημένοι μου μήνες, νιώθω ότι ξεκινά η χρονιά με νέες ιδέες, όνειρα, όρεξη αλλά και πολύ συνειδητοποίηση. Οι διακοπές με αλλάζουν, νιώθω ότι ωριμάζω και ότι σκέφτομαι πιο καθαρά τη ζωή μου.

Οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν μέσα μου αυτόν τον μήνα και ολοκληρώνονται όταν πια έχει μπει ο Νοέβρης. Αυτή η περίοδος είναι η νέα χρονιά μου, και όχι ο Ιανουάριος. Μπορεί και εσύ να νιώθεις

Καλησπέρα και καλό χειμώνα σε όλους! Εντάξει μη βαράτε :) :)! Ήθελα να ρωτήσω, επειδή γίνομαι κουμπάρα  τον Οκτώβρη θα μπορώ να κρατάω τσάντα; Θα φοράω ένα μάξι φόρεμα σε κεραμιδί χρώμα με ανοιχτή πλάτη. Προβληματίζομαι γιατί, αν δεν πάρω τσάντα πού θα βάλω κινητά και λεφτά; Αλλά δεν έχω δει πολλές με τσάντα. Τι λέτε; 

Αγαπητή φίλη σύμφωνα με το savoir vivre (γνωρίζω λίγα) ο συνοδός μπορεί να κρατήσει μόνο το παλτό και όχι την τσάντα σου, για να τα κάνω λίγο μαντάρα, θα έλεγα να πάρεις μαζί σου κραγιόν και κινητό και να τα έχει στην τσέπη του. Αν δεν υπάρχει συνοδός, εννοείται οι κολλητές για αυτά είναι! Μένεις ήσυχη και έχεις όλο το χρόνο για να κάνεις γνωριμίες στο τραπέζι! Τα χρήματα τι τα θες; Βάλε για το ταξί μέσα στη θήκη του κινητού.

Γειά σας. Ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Κάνω κάποιες θεραπείες και μου έχουν πέσει τα μαλλιά. Όχι όλα αλλά έχουν αραιώσει πάρα πολύ. Δεν θέλω να βάλω περούκα γιατί έχει πολύ ζέστη και δεν την παλεύω. Σκέφτηκα μαντίλια και τουρμπάν (αν τα λέω καλά) αλλά είμαι άσχετη και δεν έχω ιδέα πού να ψάξω. Ζω στην επαρχία και είμαι 51. Ευχαριστώ. 

Αγαπητή φίλη, είναι γενναίο το ότι μοιράζεσαι μαζί μας αυτό το στάδιο της ζωής σου με όλες τις γυναίκες που διαβάζουν τη στήλη γιατί χρειάζεται να επικοινωνούμε μεταξύ μας και να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας, κάποια γυναίκα αυτή τη στιγμή ήδη δε νιώθει μόνη.
Σχετικά με την περούκα, έχει δίκιο, δεν παλεύεται με τη ζέστη. Ούτε να το σκεφτείς. Το καλύτερο είναι το τουρμπάνι και όχι το μαντήλι δεμένο γιατί δυστυχώς «γλιστράει» και θα νιώθεις συνεχώς ότι θα φύγει από τη θέση του. Το τυρμπάν από την άλλη είναι ό,τι καλύτερο λόγω σταθερότητας, ποικιλίας υφασμάτων και χρωμάτων και μόδας! Ωραία τυρμπάν έχει ο Καλυβιώτης την Ερμού, που είναι ένα από τα παλαιότερα καταστήματα που μπορείς να βρεις κλωστές, κορδέλες , είδη ραπτικής και άλλα πραγματάκια σούπερ χρήσιμα.
Τουρμπάνια έχουν και πολλές αλυσίδες καταστημάτων μόδας, αλλά θα σου πρότεινα να στηρίξεις μια ελληνική επιχείριση.

Καλησπέρα Πελαγία, διάβασα πολύ στις διακοπές για το sustainability στη μόδα και το κακό που κάνει η λεγόμενη γρήγορη μόδα. Βασικά ψωνίζω πολύ από τα Zara και H&M επειδή τα θεωρώ οικονομικά. Τώρα όμως έχω αρχίσει να προβληματίζομαι. Για να δημιουργηθούν όλα αυτά τα ρούχα καταστρέφουμε τον πλανήτη. Όμως είναι φτηνά και μπορείς να ντυθείς χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία. Δεν ξέρω ποια είναι η γνώμη σου και αν γνωρίζεις κάποιο sustainable brand όχι όμως ακριβό για να μας δώσεις καμία ιδέα. Φιλιά πολλά. Μελίτα <3

Μελίτα μεγάλο θέμα θίγεις. Συμφωνώ σε όλα όσα γράφεις. Η δική μας ασυδωσία οδήγησε να παράγονται τόσα πολλά ρούχα δεν μας ανάγκασε κανείς. Η βιομηχανία της μόδας κάνει αυτό που νομίζει, αλλά πάτησε πανω σε δικές μας ανάγκες για το «γρήγορο ρούχο». Δεν είναι το μόνο γρήγορα, υπάρχει το γρήγορο φαγητό αλλά και το γρήγορο έπιπλο. Στην αρχή φάνηκε ότι εκδημοκρατίζεται η μόδα αφού η κάθε γυναίκα μπορούσε να ντυθεί με το στυλ της εποχής σε χαμηλή τιμή. Αυτό βέβαια έχει ξανασυμβεί, το πρώτο κατάστημα fast fashion ήταν το Biba στο Λονδίνο ενώ κατά τη δεκαετία του 60 στην Αμερική υπήρχαν χάρτινα φορέματα μιας χρήσεως που στοίχιζαν κάποια σεντς και μπορούσαν να αποσταλούν και ταχυδρομικά. Οτι ξέφυγε η κατάσταση το ξέρουμε όλες μας και ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη. Οι ίδιες αλυσίδες που δημιούργησαν αυτό το χάος προάγουν την εταιρική ευθύνη, τη διαφάνεια και πρωτοπορούν σε τεχνολογίες ανακύκλωσης υφασμάτων.
Ποια είναι η λύση;
1.Να αγοράζουμε ρούχα που θα αντέξουν στο χρόνο

  1. Να αγοράζουμε ρούχα που θα αντέξουν στο χρόνο
  2. Να αγοράζουμε από fast fashion αλλά μόνο αυτά που χρειαζόμαστε και όχι απλά να ξεσπάμε σε ανώφελες αγορές
  3. Να αγοράζουμε vintage ρούχα (είμαι fan)
  4. Να υποστηρίζουμε μικρά brands
  5. Να μην πετάμε ποτέ ρούχα περασμένων σεζόν: ΔΩΡΙΖΩ- ΜΕΤΑΠΟΙΩ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ
  6. Να είμαστε έτοιμες να βάλουμε το χέρι στην τσέπη αν θέλουμε να αγοράσουμε κάτι υψηλότερης ποιότητας
  7. Να μας ενδιαφέρει η ποιότητα
  8. Να αγοράζουμε προσεκτικά και όχι παρορμητικά
  9. Να δανειζόμαστε ρούχα για εκδηλώσεις (από φίλες ή από sites ενοικίασης)
  10. Και ναι να προτιμούμε sustainable brands Ελληνικά αλλά κια του εξωτερικού.
  11. Σου έχω μια λίστα με τα δημοφιλέστερα

Σου έχω τα δημοφιλέστερα

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στο ihavenothingtowear.gr@gmail.com

Πελαγία Χριστάκη είναι wardrobe curator και βρίσκεται πίσω από το Ι have nothing to wear

*Oι ερωτήσεις μπαίνουν με την χρονολογική σειρά που έχουν σταλεί.