Paint it black: Οι σχεδιαστές στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου αντικατοπτρίζουν τη δυστοπία με έλλειψη χρώματος

Paint it black: Οι σχεδιαστές στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου αντικατοπτρίζουν τη δυστοπία με έλλειψη χρώματος

Η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου έχει τον τρόπο να αντικατοπτρίζει την κατάσταση του κόσμου.

Σε αντίθεση με πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Μιλάνο και το Παρίσι, όπου κυριαρχούν οι καθιερωμένοι σχεδιαστές, εδώ πάντα ήταν η σκηνή για τους ανερχόμενους ταλαντούχους, οι οποίοι είναι πιο ευαίσθητοι σε κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές. Είτε πρόκειται για το Brexit, τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού ή την κρίση του κόστους ζωής, αυτά τα θέματα επηρεάζουν άμεσα τους νέους σχεδιαστές και δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Αυτή τη χρονιά, η ένταση αυτών των θεμάτων φάνηκε περισσότερο από ποτέ, με πολλές γνωστές απουσίες από το πρόγραμμα. Σχεδιαστές όπως ο JW Anderson, η Molly Goddard και η Nensi Dojaka δεν παρουσίασαν συλλογές, ενώ η 16Arlington αντί για παραδοσιακή επίδειξη έκανε ένα ιδιωτικό δείπνο με τους καλεσμένους να φορούν τη νέα συλλογή. Γενικά, οι σχεδιαστές φέτος παρουσίασαν πιο περιορισμένες συλλογές και επαναξιολόγησαν τον τρόπο παρουσίασης λόγω των οικονομικών προκλήσεων.

Αφήνοντας κατά μέρος τα οικονομικά, η κατάσταση στον κόσμο είναι γεμάτη ανησυχία. Αυτή είναι η πρώτη LFW με τον Trump στην εξουσία για δεύτερη φορά, κάτι που έχει επηρεάσει ακόμα και τη μόδα στο Λονδίνο, όπως σημειώνει ο Independent. Έτσι, δεν ήταν έκπληξη ότι το κυρίαρχο trend στην πασαρέλα ήταν το μαύρο χρώμα, το οποίο ήταν παντού.

Ο Harris Reed έθεσε τον τόνο με μια συλλογή που ονομάστηκε "Gilded", η οποία περιλάμβανε μαύρα γλυπτικά φορέματα με λίγες χρυσές και μπλε πινελιές. Το «γυμνό φόρεμα» επανασχεδιάστηκε με τη μορφή ενός κλουβιού που περικύκλωνε το σώμα του μοντέλου. Άλλα φορέματα είχαν έμπνευση από πανοπλίες, με την Florence Pugh να ανοίγει την επίδειξη φορώντας ένα μαύρο φόρεμα με ψηλές ακίδες που προστάτευαν το πρόσωπό της. Ο Reed αντλούσε έμπνευση από την αντεκουλτούρα του punk και την ατομική ελευθερία, σε μια εποχή αναταραχής.

Στο brand Completedworks, η Debi Mazar από τη σειρά Entourage παρουσίασε ένα σκετσάκι εμπνευσμένο από τις πωλήσεις στο QVC, υποδυόμενη μια γυναίκα που προσπαθούσε να κρύψει την απογοήτευση και την απελπισία της, αναφέροντας με χιούμορ τη θλίψη για την κατάσταση των νέων.

Η ατμόσφαιρα ήταν πιο ζωηρή στη SS Daley, το brand που υποστηρίζεται από τον Harry Styles και πλέον πωλείται στα John Lewis. Η συλλογή επικεντρωνόταν στα εξωτερικά ρούχα, με καρό παλτό, bomber jackets και puffer jackets με γιακά από καμπαρντίνα. Παρά την ένταση των χρωμάτων, το μαύρο ήταν παντού: πολλά μοντέλα φορούσαν μια μαύρη φτερωτή λεπτομέρεια στο στήθος τους, ενώ ένα από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια ήταν μια μαύρη puffball φούστα που συνδυαζόταν με ένα σακάκι.

Ακόμα και στη Bora Aksu, που συνήθως τα σχέδια της είναι γεμάτα χαρά και φωτεινές εικόνες, υπήρχε μια πιο σοβαρή ατμόσφαιρα.

Τα μοντέλα φορούσαν κυρίως μαύρες μπότες και τα συνηθισμένα χαρούμενα φορέματα έλειπαν. Αντί γι’ αυτά, υπήρχαν μαύρες και μπλε φορέματα με πουά, εμπνευσμένα από την Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, με σκοτεινά κομμάτια όπως δίχτυα, φούστες και βελούδινα γάντια. Ακόμα και όταν υπήρχε χρώμα, είχε πάντα λεπτομέρειες σε μαύρο.

Ο Richard Quinn παρουσίασε την επίδειξή του σε μια χιονισμένη οδό του Λονδίνου. Τα μοντέλα περπάτησαν αργά στο χιόνι, με λυπητερή μουσική. Το πρώτο μέρος της συλλογής ήταν γεμάτο με μαύρα ρούχα: φορέματα, βελούδινα κορσέ και δίχτυα με κορδέλες. Όμως, στο δεύτερο μέρος, το χρώμα έγινε πιο φωτεινό, με λευκά καλσόν και πιο χαρούμενη μουσική. Αυτό που στην αρχή έμοιαζε με κηδεία, έγινε μια γιορτή με αποχρώσεις κόκκινου, μωβ και μέντας. Στο τέλος, παρουσίασε υπέροχα γαμήλια φορέματα με στρώσεις τούλας και μεταξένια κομμάτια.

Η επίδειξη ολοκληρώθηκε με μια χαρούμενη ατμόσφαιρα και την μουσική των Pet Shop Boys, υπενθυμίζοντας ότι ακόμα και στις δύσκολες εποχές, η δημιουργικότητα συνεχίζει να ανθίζει.