«Second hand» φιλοσοφία στα μαγιό: Μύθος ή πραγματικότητα; -Γιατροί εξηγούν αν υπάρχει κίνδυνος
Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία της μόδας βρίσκεται μπροστά σε μία νέα επανάσταση, καθώς η βιώσιμη παραγωγή και το «ethical shopping» έρχονται στο προσκήνιο.
Εν μέσω μίας περιόδου έντονης κοινωνικής ζύμωσης, ολοένα και περισσότεροι αγοραστές αναθεωρούν τις καταναλωτικές τους συνήθειες, αναλογιζόμενοι το αντίκτυπο που αυτές μπορεί να έχουν στο περιβάλλον.
Κατά συνέπεια, το second-hand shopping, το thrifting και τα λεγόμενα upcycled προϊόντα γνωρίζουν μεγάλη άνθηση, καθώς οι ανά τον κόσμο λάτρεις τη μόδας συρρέουν σε φιλανθρωπικά καταστήματα, vintage μπουτίκ και ιστότοπους όπως το Depop και το Vinted σε αναζήτηση ρούχων από «δεύτερο χέρι». Εν μέσω του καλοκαιριού ωστόσο, οι «conscious fashionistas» έρχονται αντιμέτωπες με το εξής δίλημμα: μπορούμε να αγοράζουμε second-hand μαγιό;
Η αλήθεια είναι πως για πολλές γυναίκες η ιδέα να φορέσουν ένα μαγιό που έχει ήδη φορεθεί από κάποια άγνωστη φαντάζει κάπως άβολη. Ωστόσο, είναι γνωστό πως στα thrift μαγαζιά μπορείς να βρεις σπάνια, vintage swimwear με απίστευτα designs σε προσιτές τιμές. Ανεξαρτήτως προσωπικών προτιμήσεων, το σίγουρο είναι πως επικρατούν αρκετοί μύθοι γύρω από τα second-hand μαγιό. Ένας γιατρός εξηγεί τι ισχύει και τι όχι.
Μπορώ να κολλήσω κάτι;
«Λόγω του υφάσματός τους, τα μαγιό δεν είναι πολύ διαπνέοντα και ως εκ τούτου αποτελούν εύκολη παγίδα για την υγρασία», λέει ο γενικός ιατρός Dr. Suhail Hussain. «Αυτό σημαίνει πως το ύφασμα τους θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηριών, και κατ' επέκταση λοιμώξεων, καθώς έρχονται σε επαφή με τα γεννητικά σας όργανα», συμπληρώνει ο ίδιος.
Ωστόσο, ο κίνδυνος να κολλήσετε κάτι αν πλένετε σωστά τα μαγιό σας είναι χαμηλός. «Είναι απίθανο να αναπτύξετε κάποια σοβαρή λοίμωξη από τέτοια παθογόνα, ακόμη και αν υπάρχουν», λέει ο Hussain.
Επίσης, ο γιατρός διευκρινίζει πως το φαινόμενο αυτό δεν αφορά αποκλειστικά τα μεταχειρισμένα ρούχα, καθώς «έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οποιοδήποτε από αυτά τα μικρόβια μπορούν να υπάρχουν σε καινούργια ρούχα».
Επισημαίνει επίσης ότι η ιδέα ότι θα μπορούσατε να κολλήσετε ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα μέσω μαγιό είναι μύθος: «Αυτά μπορούν γενικά να μεταδοθούν μόνο από επαφή από άτομο σε άτομο ή μέσω μολυσμένου αίματος, βελόνων κ.λπ. -με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορείτε να κολλήσετε ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα από μια δημόσια τουαλέτα».
Πλύνετε πριν τα φορέσετε
Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ασθένειας, φροντίστε να πλύνετε ένα μεταχειρισμένο μαγιό πριν το φορέσετε. «Συνιστώ το πρώτο πλύσιμο να γίνεται στους 60C ή και παραπάνω», λέει η Dr Sarah Brewer, ιατρική διατροφολόγος και πρέσβειρα της μάρκας Origins.
«Αυτό βοηθά γιατί οι μύκητες - όπως η Candida albicans- δεν σκοτώνονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Μετά την πρώτη φορά μπορείτε να επιστρέψετε στις πλύσεις στους 30C, οι οποίες επίσης εξοικονομούν ενέργεια», συμβουλεύει η ιατρός. Ο Dr Hussain συμφωνεί: «Το να βάζετε τα μαγιό στο πλυντήριο πριν τα φορέσετε είναι μια καλή ιδέα - μεταχειρισμένα ή καινούργια».