Πώς η μπλούζα με φιόγκο έγινε η νέα τάση του power dressing για την Kάμαλα Χάρις και άλλες ισχυρές γυναίκες
Πολλές γυναίκες κατέχουν εκλεγμένες θέσεις εξουσίας και ηγούνται ισχυρών φορέων, ασκώντας σημαντική πολιτικοκοινωνική επιρροή, είτε σε εγχώριο είτε σε διεθνές επίπεδο. «Δεν χάνεις τις γυναικείες σου ιδιότητες μόνο και μόνο επειδή είσαι πρωθυπουργός», είπε η Μάργκαρετ Θάτσερ σε συνέντευξή της το 1985 στην Μίριαμ Στόπαρντ. «Συχνά φοράω όμορφους φιόγκους που μαλακώνουν την εμφάνισή μου», πρόσθεσε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ κατάλαβε ότι η πολιτική είναι ένας «χορός» μεταξύ μαλακής και σκληρής δύναμης και ότι τα ρούχα ήταν εργαλεία που μπορούσαν να μετριάσουν (έστω και μόνο οπτικά) τις πιο σκληρές πλευρές μιας 11χρονης θητείας.
Η γυναικεία παρουσία για να καθιερωθεί επάξια στον πολιτικό χώρο ακολούθησε το power dressing ως τάση που στην πορεία εξελίχθηκε. Η Θάτσερ κατάφερε να επιβάλλει το δικό της δυναμικό στιλ προσθέτοντας πιο μοντέρνα και θηλυκά στοιχεία στο συντηρητικό ύφος που εκπροσωπούσε πολιτικά.
Η ίδια υιοθέτησε την τοποθέτηση φιόγκων στις μπλούζες όπου εμπνεύστηκε από την Δούκισσα Λουίζ ντε Λα Βαλλιέρ, της «επίσημης» ερωμένης του βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ'.
Τρεις αιώνες αργότερα, η εμφάνιση της Δούκισσας αποτέλεσε δημιουργική ιδέα για τις γυναίκες που κατέχουν αξιώματα κερδίζοντας σεβασμό.
Το power dressing της Κάμαλα Χάρις
H Αμερικανίδα πολιτικός Κάμαλα Χάρις ακολουθεί την ίδια τάση σε όλη τη διάρκεια της προεδρικής της εκστρατείας, φορώντας μπλούζες με φιόγκους. Από το συνέδριο των Δημοκρατικών μέχρι το τηλεοπτικό debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, η Κάμαλα Χάρις έδωσε δυναμισμό στις εμφανίσεις της ακολουθώντας το στιλ της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Η εμφάνιση στo debate με τον Ντόναλντ Τραμπ
Οι εμφανίσεις της Κάμαλα Χάρις κατά την προεκλογική της εκστρατεία είναι πάντα εντυπωσιακές, αλλά το κομψό μαύρο κοστούμι που επέλεξε για το debate με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 10 Σεπτεμβρίου ξεχώρισε ιδιαίτερα.
Το μαύρο κοστούμι και η λευκή μπλούζα με φιόγκο και διακριτικές ρίγες δημιουργούσαν μια ισχυρή αντίθεση με το μπλε κοβαλτίου κοστούμι και την έντονη κόκκινη γραβάτα του αντιπάλου της – μια στρατηγική επιλογή για μια υποψήφια που επιδιώκει να κάνει εντύπωση σε πολλαπλά επίπεδα. Το στιλ της Χάρις επιμελείται η Leslie Fremar, με την οποία συνεργάζεται από την αρχή της εκστρατείας της.
Ισχυρές γυναίκες που υιοθέτησαν τον φιόγκο
Σύμφωνα με πληροφορίες από το CNN, μεταξύ 1950 και 1970, το ποσοστό των παντρεμένων γυναικών ηλικίας 35 έως 44 ετών που συμμετείχαν στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ εκτοξεύτηκε από 25% σε 46%. Το ερώτημα για το τι πρέπει να φορέσουν ήταν άγχος και για κάποιους θεωρήθηκε προβληματισμός στην αγορά. Στο βιβλίο «The Women's Dress for Success», που δημοσιεύτηκε το 1977, ο συγγραφέας John T. Malloy συνέστησε τις μπλούζες με λαιμόκοψη ως «αδιαπραγμάτευτη ενδυμασία» για κάθε φιλόδοξη γυναίκα.
Οι γυναίκες στις δεκαετίες του '70 και του '80 συμφώνησαν πώς η μπλούζα με φιόγκο στο χώρο εργασίας καθιερώθηκε ως σύμβολο του δεύτερου κύματος φεμινισμού.
Το 2016, η Μελάνια Τραμπ είχε φορέσει ένα ροζ πουκάμισο Gucci Lavallière με πολλούς να θεωρούν πώς πρόκειται για απάντηση στον σύζυγό της με αφορμή τις νομικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν.
Η Κέιτ Μος επέλεξε ένα λευκό πουά φιόγκο, ενώ κατέθεσε στη δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση του πρώην φίλου της Τζόνι Ντεπ το 2022. ενώ το 2018, η Σάρα Ντάνιους -η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε επικεφαλής του φορέα απονομής του βραβείου Νόμπελ, της Σουηδικής Ακαδημίας- φόρεσε ένα λευκό μεταξωτό φιόγκο σε συνέντευξη Τύπου μετά την αμφιλεγόμενη απόλυσή της για τον χειρισμό της έρευνας για σεξουαλική κακοποίηση από την ακαδημία.