«Μαργαρώ»: Το διάσημο ταβερνάκι του Πειραιά που σερβίρει αιγαιοπελαγίτικους μεζέδες
Η «Μαργαρώ», ακριβώς έξω από τη σχολή ναυτικών δοκίμων στον Πειραιά είναι ένα παραδοσιακό ταβερνάκι, που σερβίρει αιγαιοπελαγίτικους μεζέδες εδώ και 80 χρόνια.
Ήταν το 1937, όταν η Μαργαρίτα Χανιώτη από τη Μύκονο έφτασε στον Πειραιά με τον άντρα της τον Γιάννη, που δούλευε ως λιμενεργάτης. Κοντά στο Τζάνειο άνοιξε το πρώτο της ταβερνάκι, σερβίροντας φαγητό στους εργαζόμενους έναντι μικρού αντιτίμου. Αργότερα, το 1944 μετακόμισε στην οδό Χατζηκυριάκου.
Εκεί βρισκόταν τότε η μπακαλοταβέρνα του Σαντορινιού.Ο ιδιοκτήτης της όμως έσπευσε να την πουλήσει, γιατί φοβήθηκε τους βομβαρδισμούς. Η Μαργαρώ σκέφτηκε πρακτικά: κάποια στιγμή ο πόλεμος θα τελείωνε και εκείνη ήθελε να εξασφαλίσει την οικογένειά της. Με τις οικονομίες της λοιπόν αγόρασε το οίκημα. Στο ισόγειο έστησε το μαγαζί της, στον πρώτο όροφο το σπίτι της.
Πελάτες της οι εργάτες της περιοχής. Εκείνη τους σέρβιρε μαγειρευτά τις καθημερινές και κρέας κάθε Κυριακή. Σταδιακά όμως ο κατάλογος περιορίστηκε στα λίγα και καλά εδέσματα, πράγμα που ισχύει ακόμη και σήμερα. Επειδή όμως η Μαργαρώ ήταν άνθρωπος της προσφοράς, οπότε είχε τη δυνατότητα τηγάνιζεκεφτέδες, που τους μοίραζε δωρεάν στα ναυτάκια.
Από τη δεκαετία του ‘70 που η περιοχή αναβαθμίστηκε πολλοί διάσημοι επισκέπτονταν το ταβερνάκι της Μαργαρώς για να δοκιμάσουν τα τηγανητά της. Η ίδια έφυγε από τη ζωή το 1974, με το που έπεσε δηλαδή Χούντα. Σήμερα η φωτογραφία της κοσμεί το εσωτερικό του μαγαζιού.
Κάτω από τη χαμογελαστή μορφή της υπάρχει η φράση «Πάνω από το τηγάνι ο μισός Πειραιάς να σπρώχνεται και να φωνάζει “Εμένα Μαργαρώ”», που συνοψίζει και το μυστικό της επιτυχίας της. Πλέον, η επιχείρηση έχει περάσει στα χέρια του γιου της και των εγγονών της, οι οποίοι ακολουθούν τη λογική της γιαγιάς και σέβονται την παράδοση που εκείνη δημιούργησε.
Ο γιος της, ο Λάζαρος Χανιώτης, μπήκε στην κουζίνα για πρώτη φορά τη δεκαετία του’ 60. Το 1978 έκλεισε την επιχείρηση για ένα εξάμηνο, επειδή είχε κουραστεί από τη δουλειά. Τελικά, όμως αποφάσισε να την ξανανοίξει και να περιοριστεί σε λίγα πιάτα. Δική του σπεσιαλιτέ η ντοματοσαλάτα με τη φέτα Άργους και το πλούσιο ελαιόλαδο, που ενδείκνυται για βούτες.
Στη συνέχεια, ο Κώστας και ο Γιάννης, οι δυο γιοι του, αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα χνάρια του. Εκτός από τον εσωτερικό χώρο, βγάζουν τραπεζάκια και στον πεζόδρομο του Χατζηκυριάκειο και αν πείτε ένα «μενού κομπλέ» θα σας σερβίρουν όλα τα πιάτα τους.
Τι θα φάτε στη «Μαργαρώ» στον Πειραιά, στην ταβέρνα που φημίζεται για το τηγάνι της
Εδώ δεν θα βρείτε μεζέδες, ούτε καν πατάτες τηγανιτές, παρά μόνο ψάρια: μπαρμπούνια λιθρίνια, κουτσομούρα, γαρίδα και καραβίδα τηγανίζονται μαστορικά από τον Κώστα και αν έχε ενδοιασμούς σχετικά με το τηγάνισμα εδώ θα τους ξεχάσετε.
Γιατί η Μαργαρώ δεν θεωρείται τυχαία το καλύτερο τηγάνι του Πειραιά. Το μυστικό έγκειται στο ότι οι ιδιοκτήτες ξέρουν ακριβώς πότε να βγάλουν το ψάρι από τη φωτιά, τη στιγμή δηλαδή που έχει δημιουργηθεί η τραγανή κρούστα και πριν προλάβει να ποτίσει με λάδι το ψαχνό. Καρυκεύματα και μπαχαρικά δεν χρησιμοποιούνται, παρά μόνο λεμόνι.
Αυτό το τηγάνισμα που δύσκολα θα πετύχετε αλλού, έβαλε τη «Μαργαρώ» στη λίστα των New York Times με τα μέρη στα οποία μπορείς να φας καλά στην Αθήνα.
Παλιότερα έφτιαχναν τη δική τους ρετσίνα, όχι όμως πια.Το γεύμα σας θα το συνοδεύσετε με κρασί σαββατιανό από το οινοποιείο Απίκου στον Μαρκόπουλο. Στο τέλος για επιδόρπιο θα σας κεράσουν σπιτική πορτοκαλόπιτα.
Η «Μαργαρώ» είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 12:00 μέχρι τις 00:00, ενώ την Κυριακή σταματά να τηγανίζει στις 17:30.
Μαργαρώ, Χατζηκυριάκου 126 και Αθανασίου Μιαούλη, Πειραιάς. Τηλ: 2104514226