Η Όντρεϊ Χέμπορν στο Παρίσι/ Φωτογραφία: AP Images

Πώς το περίφημο μαύρο φόρεμα έγινε το πιο διαχρονικό -Από χρώμα του πένθους, συνώνυμο του chic

Oι περισσότεροι ενδεχομένως πιστεύουμε ότι το μικρό μαύρο φόρεμα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τον Hubert de Givenchy για τη σπουδαία ηθοποιό Audrey Hepburn στο Breakfast at Tiffany's.

Eίναι, όμως, λίγο παλαιότερο από αυτό. Φυσικά, οι γυναίκες φορούσαν πάντα μαύρα ρούχα, ειδικά σε περιόδους όπως η Βικτωριανή εποχή, όπου το πένθος κρατούσε μέχρι και τέσσερα χρόνια μετά από έναν θάνατο. Ωστόσο, η σύγχρονη εκδοχή του μαύρου φορέματος ήρθε για πρώτη φορά στη μόδα τη δεκαετία του 1920, χάρη σε μια συγκεκριμένη και πολύ γνωστή Παριζιάνα σχεδιάστρια ονόματι... Coco Chanel!

Η Coco Chanel και το μικρό μαύρο φόρεμα

Το 1926, η Vogue δημοσίευσε το σχέδιο ενός απλού, μαύρου φορέματος από crêpe de Chine, με μήκος μέχρι τη γάμπα. Διέθετε μακριά στενά μανίκια και χαμηλή μέση και ήταν διακοσμημένο με μια σειρά από μαργαριτάρια.

Το περιοδικό το περιέγραψε ως "το Ford της Chanel", αναφερόμενο στο τότε εξαιρετικά δημοφιλές αυτοκίνητο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Model T. Με άλλα λόγια, ήταν ένα ρούχο τόσο απλό που θα μπορούσε να είναι προσιτό σε κάθε πελάτη - "ένα είδος στολής για όλες τις γυναίκες με γούστο", όπως το έθεσε το περιοδικό.

Το look ονομάστηκε "μικρό μαύρο φόρεμα" και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης, το μικρό μαύρο φόρεμα έγινε το ρούχο της επιλογής για μια ολόκληρη γενιά γυναικών και, στις επόμενες δεκαετίες, ένα βασικό μέρος της γυναικείας γκαρνταρόμπας. Ακολούθησαν αμέτρητες επαναλήψεις και απομιμήσεις, αλλά η διακριτική κομψότητα του αρχικού φορέματος της Chanel παραμένει απαράμιλλη.

Η Coco Chanel δήλωσε αργότερα: "Επέβαλα το μαύρο- εξακολουθεί να είναι ισχυρό μέχρι σήμερα, γιατί το μαύρο σβήνει όλα τα άλλα γύρω του".

Η νέα εκδοχή του Christian Dior

Ένας άλλος διάσημος σχεδιαστής ήρθε μετά τον πόλεμο και εδραίωσε το μικρό μαύρο φόρεμα στην ιστορία της μόδας. Aναφερόμαστε φυσικά στον Christian Dior, ο οποίος άλλαξε πραγματικά τη γυναικεία μόδα με τη νέα εκδοχή του.

Οι γεμάτες φούστες και η σφιχτή μέση έδωσε στο little black dress μια πιο σέξι πινελιά και δεν άργησαν οι σταρ του Χόλιγουντ να υιοθετούν το στυλ εντός και εκτός οθόνης.

Και μιας και μιλάμε για ταινίες, ας επιστρέψουμε στο προαναφερθέν Breakfast at Tiffany's του 1961. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα φορέματα στην ιστορία του κινηματογράφου. Δεν υπάρχει άλλωστε πιο εμβληματική σκηνή από αυτή της Audrey να μασουλάει ένα κρουασάν και να πίνει καφέ, ενώ θαυμάζει τα κοσμήματα της Tiffany's, φορώντας το Givenchy φόρεμα από το πάρτι της προηγούμενης νύχτας!

Στην πραγματικότητα, ένα από τα αυθεντικά φορέματα της ταινίας βγήκε σε δημοπρασία το 2006 για το ιλιγγιώδες ποσό των 467.000 λιρών. Μια εμβληματική τιμή για ένα τόσο διαβόητο κομμάτι.

Μια λεπτομέρεια που λίγοι γνωρίζουν είναι πως αρχικά, το φόρεμα ήταν πολύ πιο κοντό, αλλά το κινηματογραφικό στούντιο θεώρησε ότι έδειχνε πολύ το πόδι της Audrey, οπότε το κάτω μέρος επανασχεδιάστηκε από την ενδυματολόγο Edith Head.

Η Elizabeth Hurley, η πριγκίπισσα Νταϊάνα και το μικρό μαύρο φόρεμα

Έκτοτε, το μαύρο φόρεμα είναι το αγαπημένο του κόσμου της μόδας, αλλάζοντας στυλ με τις δεκαετίες. Τα sheath dresses ήταν δημοφιλή στη δεκαετία του '60, ενώ τα κοστούμια με ώμους και τα φορέματα πουφ ήταν πολύ δημοφιλή στη δεκαετία του '80, αλλά έκανε πραγματική επιστροφή στη δεκαετία του '90, την εποχή των μινιμαλιστικών slip dresses (και της Posh Spice).

Kαι μπορεί να νομίζετε ότι το μαύρο φόρεμα έχει κάτι το ασφαλές, θα λέγαμε, όμως, το αντίθετο. Αν ρίξετε μια ματιά στο πιο πολυσυζητημένο στυλ φορέματος, θα διαπιστώσετε ότι συχνά συμβαίνει το αντίθετο και μαγνητίζει όλα τα βλέμματα.

Η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ με το μαύρο Versace φόρεμα που την έκανε διάσημη./Φωτογραφία AP Images
H πριγκίπισσα Νταϊάνα με το revenge dress/Φωτογραφία: AP Images

Απλά θυμηθείτε το Versace φόρεμα με τις παραμάνες που άλλαξε την πορεία της καριέρας της Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ, τραβώντας την μακριά από τη σκιά του Χιου Γκραντ και βάζοντάς τη στο διεθνές προσκήνιο. Ή το λεγόμενο "φόρεμα εκδίκησης" με το οποίο βγήκε η πριγκίπισσα Diana μετά το διαζύγιό της με τον πρίγκιπα Κάρολο.