John Lennon και Yoko Ono

Πώς το αξεπέραστο στιλ των Τζον Λένον και Γιόκο Όνο ενέπνευσε τη νέα συλλογή της Stella McCartney

Η Stella McCartney παρουσίασε την νέα Pre-Fall συλλογή της για το 2022.

Μια συλλογή εμπνευσμένη από τα θρυλικά «Σκαθάρια», τους Beatles, μιας και το τελευταίο διάστημα η σχεδιάστρια αφοσιώθηκε στο ντοκιμαντέρ για τη δημιουργία του τελευταίου άλμπουμ των Beatles, «Let it be».

Ένα ντοκιμαντέρ του Peter Jackson, που μετά από πολλή προσπάθεια έπεισε τελικά τα μέλη του συγκροτήματος να κυκλοφορήσει, αποκαλύπτοντας όλη τη διαδικασία γύρω από την παραγωγή του τελευταίου τους δίσκου, όπου βλέπουμε τις πολυτάραχες σχέσεις της μπάντας και την τόσο πολυσυζητημένη παρουσία της Yoko Ono.

Tο Look 1 της συλλογής της Stella McCartney αποτελεί ένα άσπρο tailored κοστούμι, βασισμένο στο signature white tuxedo του Lennon, όπως το φόρεσε στο εξώφυλλο του «Abbey Road».

Στη συνέχεια, φυσικά, το λευκό κοστούμι έγινε ένα outfit-σύμβολο για τον μεγάλο ειρηνιστή καλλιτέχνη. «Έχει το τέλειο κόψιμο, τα τέλεια πέτα, όλα τέλεια» δήλωσε ενθουσιασμένη, δίνοντας το στίγμα του απόλυτου inspiration της συλλογής.

Courtesy Stella McCartney
 John Lennon και Yoko Ono, 1969, συνέντευξη τύπου, Φωτογραφία: AP Images

Η ίδια επέστρεψε στην αγαπημένη της περίοδο στη μόδα, την αξεπέραστη δεκαετία του '60. Η ισχυρή αισθητική της την επηρέασε πολύ έντονα, παρόλο που δεν είχε γεννηθεί ακόμη, αφού το συγκεκριμένο style κυριάρχησε και στα 70s -όπως λέει η ίδια, οι τάσεις δεν είχαν αλλάξει και τόσο πολύ.

 Courtesy Stella McCartney
 Courtesy Stella McCartney

Όταν ήταν παιδί, γνωρίζοντας πως ήθελε να γίνει σχεδιάστρια μόδας από πολύ μικρή, έβλεπε, άγγιζε, μύριζε τα κοστούμια των γονιών της, σημειώνοντας πως ήταν πολύ ιδιαίτερες και σημαντικές μνήμες στη ζωή της. Και πώς θα μπορούσε να μην είναι, εάν φανταστούμε τα απίστευτα κοστούμια των Beatles, που διαμόρφωσαν μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών και όχι μόνο, περνώντας ένα ενιαίο fashion styling ακόμη και στο ευρύ κοινό.

 Courtesy Stella McCartney
 Courtesy Stella McCartney
 Courtesy Stella McCartney

Στην νέα της κολεξιόν είδαμε να επανέρχεται η χαρακτηριστική γκαρνταρόμπα του John Lennon και της Yoko Ono, αλλά και των υπόλοιπων Beatles, δοσμένη μέσα από μια σύγχρονη ματιά και αποθεώνοντας το κομμάτι κλειδί της δεκαετίας και της ίδιας της μπάντας: το κοστούμι. «Όλοι χρειάζονται ένα καλό κοστούμι και νομίζω πως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή για να το επαναφέρουμε» είπε.

John Lennon και Yoko Ono,

Cropped, flared 70s κοστούμια σε έντονα χρώματα και αποχρώσεις του λευκού συνδυάστηκαν με vegan cowboy boots με edgy τακούνια και μύτες. Strass κεντήθηκαν σε satin υφάσματα, χρωματιστές faux γούνες και κρόσσια ενσωματώθηκαν σε πανωφόρια και knitwears, animal print και ρίγες ακολούθησαν 70s και 60s γραμμές σε μακριές φαρδιές παντελόνες φορεμένες με ασορτί φορέματα.

Ο ίδιος, όμως, ο John Lennon υπήρξε ένα από τα πλέον διαχρονικά style icons, με μια διαφορετική σημασία για τον κόσμο της μόδας. Σίγουρα οι Beatles πρωτοστάτησαν στη μουσική σκηνή και δημιούργησαν τη δική τους σχολή με τα σκουρόχρωμα English style κοστούμια τους και το χαρακτηριστικό τους hair cut.

The Beatles, 1967, Back stage στα EMI Studios του Λονδίνου

Ήταν, ωστόσο, τα μετέπειτα χρόνια και φυσικά η παρουσία της Yoko Ono στο πλευρό του που ανέδειξαν μια άλλη πλευρά του Lennon, αυτή του ιδεαλιστή ειρηνοποιού, του αντικομφορμιστή και του ριζοσπαστικού καλλιτέχνη, κάτι που εκφράστηκε και μέσα από το στιλ του.

John Lennon και Yoko Ono, Μάρτιος 1969

Μποέμικα σακάκια, cowboy boots, μπερέδες, κοτλέ και denim από τη μία, extravagant γούνες, βελούδο σε μπροκάρ υφές, χρώμα, βολάν και τολμηρά καπέλα από την άλλη, τα οποία συνέθεσαν ένα αξεπέραστο και διαχρονικό style icon.

Τα μεγάλα μαύρα γυαλιά της Yoko και τα χρυσά στρογγυλά γυαλιά του John Lennon είναι από τα items που αντιγράφηκαν και φορέθηκαν όσο λίγα μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

John Lennon, 1967, Λονδίνο
John Lennon και Yoko Ono στο αεδρόμιο του Heathrow

Μια συλλογή ωδή στη μνήμη ενός παντοτινού καλλιτέχνη, μιας μπάντας φαινόμενο και της δεκαετίας που άλλαξε την μορφή της μόδας και ευρύτερα του δυτικού κόσμου, όπως τον ξέραμε μέχρι τότε, φέρνοντας τα 60s στο σήμερα και τον δρόμο της βιωσιμότητας, μέσω της ξεχωριστής δουλειάς της McCartney.