Τα ονειρεμένα χωράφια λουλουδιών της Chanel στη γαλλική Ριβιέρα
Από το Chanel No5 μέχρι το Mademoiselle, το Coco Noir και το Chance, τα διαχρονικά αγαπημένα αρώματα του οίκου Chanel έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.
Τι είναι όμως αυτό που καθιστά τα γοητευτικά Chanel perfumes τόσο ξεχωριστά; H απάντηση κρύβεται στον μοναδικό τρόπο παρασκευής τους, μία παράδοση που μετράει χρόνια.
Από το 1987, η ο διάσημος οίκος συνεργάζεται με τον μεγαλύτερο παραγωγό λουλουδιών στη Γκρας, τη γραφική κωμόπολη στην καρδιά της γαλλικής Ριβιέρας -παγκοσμίως γνωστή ως «πρωτεύουσα των αρωμάτων». Στο βάθος του χρόνου, τα χωράφια με τριαντάφυλλο, μιμόζα, tuberose, άνθη πορτοκαλιάς, λεβάντες και βιολέτες της Γκρας εξαπλώθηκαν σταδιακά σε όλη την Κυανή Ακτή.
Η ιστορία της αρωματοποιίας στη Γκρας ξεκινά από τον 17ο αιώνα, όταν τα άνθη που ευδοκιμούσαν στο πλούσιο έδαφός της άρχισαν να αξιοποιούνται για τον αρωματισμό των δερμάτινων γαντιών, των παπουτσιών και των αμαξών που παράγονταν στην περιοχή.
Το 1921, όταν ο αρωματοποιός Ernest Beaux σχεδίαζε το εμβληματικό Chanel No 5, επέλεξε ως βασικό συστατικό της συνταγής του το γιασεμί της περιοχής. Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, ωστόσο, οι εργολάβοι έθεσαν σε κίνδυνο το μέλλον των λουλουδιών της περιοχής -και δη του γιασεμιού-, αγοράζοντας ολοένα και περισσότερη γη εις βάρος των αγροτών της περιοχής.
Σε μια προσπάθεια να διασώσει τους αγρούς και να διαφυλάξει την ντόπια παράδοση παρασκευής αρωμάτων, η Chanel αγόρασε 20 εκτάρια τα οποία καλλιεργούσε ο Joseph Mul. Με μακρά παράδοση 5 γενεών στην αρωματοποιία, η οικογένεια Mul είναι μέχρι και σήμερα υπεύθυνη για τον έλεγχο και την παραγωγή των αρωμάτων του διάσημου οίκου, διασφαλίζοντας την βέλτιστη ποιότητα των ανάρπαστων Chanel perfumes.
Δείτε το βίντεο από τα χωράφια της Chanel με τον αρωματοποιό Joseph Mul:
Η άνοιξη είναι ιδιαίτερα δραστήρια περίοδος στα χωράφια της Chanel, καθώς για τρεις μόνο εβδομάδες, το πολύτιμο μαγιάτικο τριαντάφυλλο είναι έτοιμο για συγκομιδή. Νωρίς κάθε πρωί, μια ομάδα αγροτών βγαίνει στα χωράφια και γεμίζει τους σάκους από λινάτσα με τα νεοσυλλεγμένα λουλούδια. Στη συνέχεια, τα άνθη μεταφέρονται εσπευσμένα στο εργοστάσιο εκχύλισης προκειμένου να ζυγιστούν, πριν προλάβουν να μαραθούν λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.