Μια αυτοδίδακτη pâtissière δημιουργεί τα πιο περιζήτητα γλυκά Παρισιού -Σαν μικρά γλυπτά, με χρώματα και υφές
Τίποτα στην πορεία της Andrea Sham δεν προλόγιζε τη σπουδαία καριέρα που την περίμενε στο κομμάτι της ζαχαροπλαστικής.
Με καταγωγή από τη Βενεζουέλα, με πατέρα Κινέζο και μητέρα Πορτογαλίδα, η Sham έφτασε στη Γαλλία σε ηλικία 12 ετών.
Σπούδασε κινηματογράφο και λογοτεχνία, έφυγε για Erasmus στη Βαρκελώνη και στη συνέχεια ακολούθησε σπουδές στην ανθρωπολογία και την φυσιοθεραπεία και επιστρέφοντας στο Παρίσι, έγινε vegan και εργάστηκε στο εμπόριο βιολογικών προϊόντων.
Είχε ήδη αρχίσει να πειραματίζεται με τη ζαχαροπλαστική σαν χόμπι, δημιουργώντας γλυκά με βιολογικά υλικά, χωρίς γλουτένη δουλεύοντας σε ένα juice bar. Όταν ο ιδιοκτήτης του έμεινε δυσαρεστημένος από τον προμηθευτή του σε κέικ, της ανέθεσε να το αναλάβει εκείνη. Τα γλυκά της έκαναν αμέσως αίσθηση και έτσι ξεκίνησε για την ίδια ένα ταξίδι με residencies σε καλά εστιατόρια του Παρισιού.
Τότε ήταν που αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση, φτιάχνοντας κέικ κατά παραγγελία, σε υπέροχα χρώματα και σχήματα, εντυπωσιακά και πρωτότυπα και με την ευελιξία να είναι vegan ή και gluten free αν ο πελάτης το ζητούσε.
Σήμερα, η Sham είναι μία από τις διασημότερες pâtissières του Παρισιού.
Το όνομά της δεν συμπεριλαμβάνεται απλώς συχνά σε special μενού μεγάλων εστιατορίων, αλλά είναι και η go to επιλογή για τα σημαντικά events των Εβδομάδων Μόδας και τα coktail party μετά τα shows.
Έχει δημιουργήσει γλυκά και εδέσματα για οίκους όπως οι Longchamp, Chanel, Miu Miu, Ysé και Jacquemus και έχει υπογράψει το μενού για την επαναλειτουργία του Μουσείου Carnavalet και για το πολύ κομψό παριζιάνικο catering Otto.
Πρόσφατα, η διάσημη παριζιάνικη εταιρεία υφασμάτων Zimmer + Rohde της ανέθεσε να δημιουργήσει ένα βάζο από λευκό γλάσσο και ένα γλυπτό από ψωμί για το art installation της βιτρίνας της κατά τη συμμετοχή της στο Ρaris Deco Off.
Ακόμα πιο πρόσφατα, το περιοδικό Architectural Digest της ζήτησε να μοιραστεί μαζί του την αγαπημένη της συνταγή για κρέπες με καραμέλα από σαγκουίνι και πορτοκάλι -φυσικά το art direction δεν υστερούσε.
Η ίδια έχει δηλώσει ότι εμπνέεται από την ομορφιά και τις δυνατότητες της φύσης για τις δημιουργίες της.
Πράγματι, στα γλυκά που είναι σήμα κατατεθέν της (και όχι παραγγελίες) βλέπει κανείς άφθονα λουλούδια, ανάγλυφα σχέδια και υφές, ρομαντικά παστέλ χρώματα και πινελιές χρυσού. Μοιάζουν με απόκοσμα, μπαρόκ έργα τέχνης, με βάζα ή με γλυπτά και έχουν συνήθως πολύ ιδιαίτερους συνδυασμούς γεύσεων.
Αλλά η Sham δείχνει να κινείται με άνεση στις αναθέσεις ακόμη και αλμυρών κέικ με σπαράγγια ή αλλαντικά, και στα επιδόρπια με σχήματα ζώων όπως μια τούρτα-ψάρι ή ένας κύκνος από μαρέγκα.
Και είναι αυτή η ιδιοσυγκρασιακή, αυθόρμητη και καλλιτεχνική πινελιά που την κάνει να ξεχωρίζει από τους συναδέλφους της, μια δημιουργικότητα που ορίζει τους δικούς της κανόνες, μακριά από την τελειότητα και τις καθαρές γραμμές των διάσημων pastry chef συναδέλφων της.
Τρώγοντας τα γλυκά της Andrea Sham, νιώθει κανείς ότι τρώει τέχνη -και αυτή είναι μια σπάνια και ασυναγώνιστη αίσθηση.