Κάτω από τις κερασιές του Κιότο -Ο οίκος Dior συνδυάζει τη γαλλική φινέτσα με την ιαπωνική παράδοση
Η Maria Grazia Chiuri εμπνέεται από την Ιαπωνία για την pre-fall 2025 συλλογή του οίκου Dior.
Η Maria Grazia Chiuri αποδεικνύει ξανά ότι είναι μια σχεδιάστρια-χαμαιλέοντας, ικανή να ισορροπήσει με μαεστρία ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Στην pre-fall συλλογή του οίκου Dior για το 2025, η καλλιτεχνική διευθύντρια ταξίδεψε τον οίκο πίσω στην Ιαπωνία, παρουσιάζοντας ένα runway κάτω από τα άνθη της κερασιάς στον ιστορικό ναό Toji στο Κιότο.
Η επιλογή της τοποθεσίας δεν ήταν τυχαία, ήταν ένα βαθύτατα συμβολικό ταξίδι που τίμησε τη μακροχρόνια σχέση του Christian Dior με την ιαπωνική κουλτούρα, μια σχέση που ξεκίνησε το 1953 με το «Japanese Garden Outfit» και συνεχίστηκε με την ενσωμάτωση των περίφημων υφασμάτων Tatsumura στη συλλογή του για το φθινόπωρο/χειμώνα 1954.
Dior Pre-fall 2025 collection
Η συλλογή της Maria Grazia Chiuri ήταν ένας οπτικός διάλογος ανάμεσα στη γαλλική κομψότητα και την ιαπωνική μινιμαλιστική τελειότητα. Ένα υφαντό σακάκι εμπνευσμένο από το κιμονό τύλιγε απαλά ένα πουκάμισο με άκαμπτες μανσέτες -μια συνύπαρξη αυστηρής ραπτικής και ευαίσθητης δεξιοτεχνίας.



Τα μοτίβα που χρησιμοποιήθηκαν στα ρούχα ήταν άμεση αναφορά σε αυτά που είχε αναπτύξει ο ίδιος ο Dior σχεδόν 70 χρόνια πριν. Για την υλοποίηση των σύνθετων τεχνικών υφάνσεως και βαφής, η σχεδιάστρια συνεργάστηκε με τον Ιάπωνα Tabata Kihachi και το Ινστιτούτο Παραδοσιακής Βαφής και Κεντήματος Fukuda.
Η γυναίκα της Dior αυτή τη φορά διέφερε από τις προηγούμενες συλλογές της καλλιτεχνικής διευθύντριας του οίκου, που χαρακτηρίζονταν από φουσκωτές σιλουέτες και κλασικά, θεατρικά κρνολίνα. Ωστόσο, παρέμεινε εξίσου δυναμική και επιβλητική. Στη συγκεκριμένη συλλογή έκανε την εμφάνισή της και μια πιο urban εκδοχή της, μέσα από σύγχρονα, πιο casual κομμάτια, όπως μαύρα πουλόβερ που άφηναν γυμνούς τους ώμους, bomber jackets, κοντά γούνινα μπολερό και oversized total denim σύνολα σε ανθρακί αποχρώσεις. Παρά το πιο δυναμικό και ανεπιτήδευτο ύφος αυτών των looks, η χαρακτηριστική φινέτσα του Dior παρέμεινε παρούσα.



Στο κομμάτι των παπουτσιών, η Maria Grazia Chiuri απέφυγε να παρουσιάσει μια high-fashion εκδοχή των γνωστών ιαπωνικών Tabi, όπως ίσως θα περίμενε κανείς. Ωστόσο, εμπνεύστηκε από άλλες παραδοσιακά ιαπωνικά παπούτσια, προτείνοντας flat δερμάτινα μποτάκια που θυμίζουν σανδάλια τύπου thong, σανδάλια με πλατφόρμα που παραπέμπουν στα ξύλινα geta, μάλλινες καλτσοδέτες και μπαλαρίνες δεμένες με κορδέλες, συνδυάζοντας άνεση με μια ποιητική κομψότητα.


Με αυτή την επίδειξη, η Maria Grazia Chiuri δεν παρουσίασε απλώς μια νέα συλλογή -προσέφερε μια ολιστική εμπειρία, μια τελετουργική επιστροφή σε έναν πολιτισμό που ο ίδιος ο Christian Dior σεβάστηκε βαθιά. Όπως και με άλλες destination επιδείξεις της, η πασαρέλα στο Κιότο λειτούργησε σαν ένας διάλογος πολιτισμών, μία συμφωνία ανάμεσα στην καινοτομία και την παράδοση.