Το Beehive στην Κυψέλη δίνει στα ρούχα μια δεύτερη ευκαιρία
Η Εύα Κοκοβίκα μάς υποδέχτηκε στο thrift shop «Beehive» στην Κυψέλη, το οποίο δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε στιλάτα ρούχα μιας άλλης εποχής.
Όποιος αγαπά να ψαχουλεύει σε thrift shops, σίγουρα έχει περάσει από το κατάστημα της Εύας, το οποίο «τρέχει» μαζί με τον πατέρα της στην Κυψέλη. Το «Beehive» έχει στόχο να μας κάνει να αγαπήσουμε τα ρούχα που έχουν φτιαχτεί σε άλλη εποχή και έρχονται σήμερα να αναβαθμίσουν το ντύσιμό μας και να του δώσουν προσωπικότητα.
Μας υποδέχτηκε με ένα τεράστιο χαμόγελο, ένα τέλειο κραγιόν και ένα εξαιρετικά στιλάτο look και άνοιξε ειδικά για εμάς το μαγαζί μια ώρα νωρίτερα, οπότε είχαμε την πολυτέλεια του χρόνου να χαζέψουμε τα επιλεγμένα κομμάτια της, από τα οποία κάποια είναι second hand, άλλα όχι.
Εγώ πήγα κατευθείαν στα ανδρικά πανωφόρια και το μάτι μου τράβηξε ένα υπέροχο μαύρο Boss oversized πανωφόρι, μια δερμάτινη μακριά καμπαρντίνα κι ένα κοντό δερμάτινο bomber. Όπως μου εξηγεί, άλλωστε και η Εύα, τα πανωφόρια είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά του Beehive και κάτι που οι περισσότεροι πελάτες αναζητούν αυτήν την εποχή. «Ναι, τα πανωφόρια μας γίνονται ανάρπαστα. Οι περισσότεροι που έρχονται στο μαγαζί τώρα αναζητούν πανωφόρια. Βέβαια, όπως είναι αναμενόμενο, αυτό αλλάζει το καλοκαίρι -τότε οι γυναίκες θα ζητήσουν φορέματα και σορτσάκια, ενώ οι άνδρες βερμούδες και κοντομάνικα πουκάμισα».
Το Beehive στην Κυψέλη δίνει στα ρούχα μια δεύτερη ευκαιρία
Το Beehive άνοιξε ο πατέρας της Εύας το 2020, λίγο πριν ξεσπάσει ο Covid. Η Εύα δούλευε ως social media manager, αλλά πάντα τη γοήτευε η μόδα και η ιστορία της. Έτσι, πέρυσι αποφάσισε να γίνει μέρος της οικογενειακής επιχείρησης.
Άλλωστε, χάρη στις γνώσεις της πάνω στο fashion κομμάτι μπορούσε να ξεχωρίσει τους μικρούς vintage θησαυρούς και να βοηθήσει έτσι τον πατέρα της να φτιάξουν μια αξιοζήλευτη συλλογή για το μαγαζί τους.
«Έχω σπουδάσει Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ύστερα σχέδιο μόδας και δημιουργίας στην Pansik. Δούλεψα για πολλά χρόνια στον χώρο της μόδας και παράλληλα ασχολούμουν και με τα social media. Τελικά με κέρδισε αυτός ο κόσμος» μου λέει η Εύα και μου δείχνει με μια κίνηση τα ρούχα που μας περίμεναν να τα ανακαλύψουμε.
Τη ρωτάω ποια είναι η φιλοσοφία του μαγαζιού, γιατί οι τιμές που βλέπω στα καρτελάκια είναι πολύ προσιτές. «Η φιλοσοφία μας είναι thrifting για όλους. Όλη η συλλογή είναι curated, όλα τα κομμάτια έχουν περάσει από ποιοτικό έλεγχο, τα διαλέγω ένα-ένα, και ο στόχος μας είναι να γίνει το thrifting μέρος της ζωής των πελατών μας και να μην το φοβούνται. Τα ρούχα μας είναι πεντακάθαρα και απολυμασμένα και νομίζω ότι μόνο αν οι τιμές είναι προσιτές ο κόσμος θα δελεαστεί να ψωνίσει περισσότερο από thrift shops και να υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο ζωής».
Αναρωτιέμαι ποιο είναι το πιο σπάνιο εύρημά της στο «κυνήγι» του second-hand και μου δείχνει ένα γνήσιο στρατιωτικό παλτό πίσω της, από τον 19ο αιώνα. Και αυτή είναι η μαγεία του thrifting, κάθε κομμάτι κουβαλάει μια κληρονομιά και μια δική του ενέργεια. «Ούτε που θυμάμαι πώς βρέθηκε στην κατοχή μου» αναφέρει η Εύα, κοιτάζοντάς το με καμάρι.
Τι μας προτείνει για τον χειμώνα; Σίγουρα μια δερμάτινη καμπαρντίνα, oversized σακάκια και τα ταγέρ, αφού τα ντε-πιές είναι μια από τις πιο hot τάσεις για φέτος. Όσον αφορά τους κανόνες του styling, η Εύα ξεκαθαρίζει δεν έχει και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κανόνες. «Θα ντυθώ ανάλογα με το πώς νιώθω. Μια μέρα θα ξυπνήσω και θα φορέσω κολάν και φούτερ και την άλλη θα ντυθώ σαν την Iris Aplfel -πραγματικά εξαρτάται από τη διάθεσή μου. Νομίζω ότι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να μη φοβάσαι και να φοράς ό,τι θέλεις».
Αναμενόμενο ήταν η συζήτηση να έρθει και στο fast fashion, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα topics που απασχολεί την παγκόσμια βιομηχανία της μόδας, και της ζητάω να μου πει την άποψή της. «Σίγουρα στην Ελλάδα κυριαρχεί ακόμα η μανία του fast fashion, αλλά βλέπω ότι σιγά-σιγά η φιλοσοφία του thrifting και του vintage εξαπλώνεται και υπάρχει άνοιγμα στην αγορά για αντίστοιχα καταστήματα. Και η νεότερη γενιά σίγουρα το αγκαλιάζει γιατί ταξιδεύει περισσότερο και εμπνέεται από τις συνήθειες άλλων χωρών στη μόδα και το styling, όπου το thrifting είναι ιδιαίτερα δημοφιλές».
Λίγο πριν φύγω, κάνω άλλη μια βόλτα στο μαγαζί, αυτή τη φορά στο γυναικείο τμήμα, και πιάνω ένα-ένα κομμάτι -αναρωτιέμαι ποια γυναίκα το έχει φορέσει, ποια ήταν τα όνειρά της, που έχει ταξιδέψει αυτό το σακάκι ή αυτή η τσάντα. Λάτρεψα τα oversized καρό blazers αλά πριγκίπισσα Νταϊάνα, τα sparkly φορέματα, τα εκπληκτικά παλτό που ήταν σαν να βγήκαν από fashion show των ‘90s και τα χουχουλιάρικα πλεκτά σε κάθε χρώμα.
«Η μαγεία των ρούχων που θα βρεις εδώ είναι η ιστορία που μπορεί να κρύβουν. Έχω βρει απίστευτα πράγματα σε τσέπες, από ραβασάκια, μέχρι τηλέφωνα, λεφτά, κάρτες από καθαριστήριο. Το πιο ωραίο που έχω βρει ήταν μια μεταλλική θήκη για κραγιόν με καθρεφτάκι από πάνω -μάλλον από τα ‘40s ίσως και παλιότερο» μου λέει η Εύα.
Τη ρωτάω αν έχει συγκεκριμένες γυναίκες που θαυμάζει για το στιλ τους και το σκέφτεται λίγο. Μου αναφέρει τη Φλόρενς Γουέλς, την Ίρις Άπφελ και τη Ντακότα Τζόνσον, αλλά περισσότερο θα την εμπνεύσουν οι φωτογραφίες από street style looks που θα δει στο Instagram.
Τέλος, για να φαίνονται τα ρούχα από thrift store επίκαιρα και στιλάτα και όχι παλιακά, η Εύα μάς συμβουλεύει να τα κάνουμε ένα mix n’ match. «Μη φοράτε μόνο παλιά ρούχα, μέσα στο σύνολο ας είναι και κάποια σύγχρονα. Φορέστε ένα vintage παλτό με vintage παντελόνι, αλλά τα παπούτσια ή η μπλούζα ας είναι καινούργια. Δηλαδή, να μπλέξετε σωστά τα μοναδικά κομμάτια με τα σύγχρονα. Αυτό είναι για μένα το μυστικό για να φαίνεται ιδιαίτερο ένα look».
Φεύγοντας, πήρα μαζί μου ένα καρό overshirt και είπα στην Εύα ότι θα τα ξαναπούμε -και μάλιστα σύντομα, θέλω ένα μαύρο παλτό!
Info: Ιωάννου Δροσοπούλου 65