Οnline shopping: Οδηγός για να βρεις το ιδανικό μέγεθος για σένα από την Πελαγία Χριστάκη
Χρόνια πολλά σε όλες! Το πιο παρανοϊκό έτος που έχουμε ζήσει φτάνει στο τέλος του. Ελπίζω να μην έχετε «πήξει» θέτοντας στόχους για το 2021: να ευχόμαστε πάνω από όλα να έχουμε υγεία. Αυτή τη φορά, δεν χρειαζόμαστε «New Year Resolutions. Ας απολαύσουμε τους ανθρώπους που θέλουμε κοντά μας αυτές τις ημέρες και ας μην σκεφτούμε κάτι παραπάνω. Τελευταίες ερωτήσεις για το έτος κι έχουμε πολύ υλικό για εσένα που δεν μπορείς να βρεις ποιο είναι το νούμερο σου και έχεις απογοητευτεί.
Xρόνια πολλά και καλά! Με λένε Μαριάνθη. Σας διαβάζω εδώ και καιρό. Πήρα το θάρρος να σας γράψω. Λοιπόν, πριν το lockdown, είχα αγοράσει κάτι μαύρες γόβες, πολύ κλασικές . Δεν τις έχω φορέσει ούτε μια φορά μέχρι τώρα. Τις είχα πάρει για να τις φοράω «για καλές». Αμφιβάλλω αν θα υπάρξει έξοδος μέχρι νεωτέρας για να τις φορέσω. Μόνο στη δουλειά πηγαίνω. Εκεί μπορώ να τις φοράω πιστεύεις; Πώς να τις συνδυάσω χωρίς να βγάζουν μάτι; Να είσαι καλά!
Αγαπητή Μαριάνθη Χρόνια Πολλά και σε εσένα! Οι κλασικές γόβες φοριούνται σε πολλές περιστάσεις. Καθοριστικός παράγοντας είναι το περιβάλλον στο οποίο κινείσαι. Αν στο γραφείο η φάση είναι super casual, τότε καλύτερα να τις αποφύγεις. Αν, πάλι, υπάρχει ποικιλομορφία στο ντύσιμο, τότε γιατί όχι!
Μερικά tips για τις γόβες είναι τα παρακάτω:
1.Το τζιν παντελόνι: Κανένα τζιν παντελόνι δεν ταιριάζει με κλασική γόβα. Δεν είμαστε στο 2005.
2.Έλλειψη ομοιομορφίας: Η κλασική γόβα χρειάζεται και ανάλογο σύνολο. Δηλαδή τα καθημερινά μας ρούχα που συνδυάζουμε με sneakers, δεν είναι και τα ιδανικά. Θέλεις ένα καλό μεταξωτό πουκάμισο, ένα παντελόνι με καλό ράψιμο και ύφασμα.
3. Το παντελόνι δεν πρέπει να είναι πολύ μακρύ. Προτίμησε ένα με ύψος ως τους αστραγάλους ή κόντυνέ το. Θα σου δώσει ύψος και θα «αγκαλιάσει» την σιλουέτα σου.
4. Τα σκούρα χρώματα πάντοτε κερδίζουν τις εντυπώσεις και μακραίνουν το πόδι.
Πελαγία με τις ωραίες ιδέες! Καλή Πρωτοχρονιά. Έκανα ένα ξεκαθάρισμα στην ντουλάπα μου και είπα να κρατήσω ότι ξέρω ότι σίγουρα θα φορέσω μέσα στη χρονιά. Έχασα βάρος τον τελευταίο χρόνο και είπα να διώξω πολύ πράγμα. Έμειναν ελάχιστα ρούχα. Έδωσα όλα τα υπόλοιπα σε δύο οικογένειες. Και τώρα με έχει πιάσει ανασφάλεια. Δεν θέλω να μπω σε έξοδα πάλι. Έμειναν τζιν, σακάκια, 2 παλτό (ένα μαύρο κι ένα καμηλό), 2 φορέματα, κάτι T-Shirt, και δύο φόρμες. Τα απαραίτητα δηλαδή. Αξίζει τον κόπο να αγοράσω κάτι άλλο πιστεύεις;
Έκανες δύο πολύ καλές πράξεις: η μία ήταν ότι δώρισες ό,τι δεν χρειαζόσουν σε οικογένειες που το είχαν ανάγκη και η άλλη είναι ότι αναγνώρισες ότι μπορείς να ζήσεις με λιγότερα. Είμαι πολύ υπέρ στη δημιουργία μιας capsule wardrobe, με βασικά ρούχα για όλο τον χρόνο. Βέβαια, δεν θέλω να σε τρομάξω αλλά άφησες πολύ λίγα και θα χρειαστείς μερικά πραγματάκια.
Για παράδειγμα:
1.Μερικά Τ-shirt σε λευκό, μαύρο, μπεζ χρώμα.
2.Εκτός από τα τζιν, 2-3 παντελόνια υφασμάτινα στην αγαπημένη σου γραμμή.
Καλησπέρα σας, μιας και είστε έξπερτ πείτε μας πώς θα βρούμε τις σωστές διαστάσεις μας για να ψωνίσουμε στο Internet. Ό,τι έχω πάρει μέχρι τώρα, μου βγαίνει ή μικρό ή μεγάλο. Ούτε μισό ρούχο δεν έχω πετύχει. Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τα νούμερα. πχ στο παντελόνι λέει 40. Τι είναι το 40; Από πότε μετράμε έτσι; Ευχαριστώ/Απελπισμένη
Κορίτσια έχω ακούσει τρελά πράγματα για το πώς ψωνίζετε και μετριέστε. Την άλλη φορά, μια κοπέλα σε ένα ζαχαροπλαστείο μου εξηγούσε ότι ψώνιζε online, έβλεπε 42 ευρωπαϊκό και ψώνιζε με βάση αυτό, σαν το ελληνικό. Σοκαρίστηκα γιατί είχε εφεύρει έναν δικό της τρόπο να υπολογίζει τα νούμερα. Της εξήγησα αλλά μου απάντησε ότι λίγο πολύ της έρχονται σωστά. Τη μία φορά καλά και την άλλη έτσι κ έτσι.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
1. Πάρε μεζούρα και μέτρησε στήθος-μέση-γλουτούς.
2. Όσο και να θες να «κλέψεις» 1-2 εκατοστά από τις μετρήσεις μην το κάνεις (θα το βρεις μπροστά σου!).
3. Φύλαξε τις μετρήσεις σου. Να τις ανανεώνεις συχνά αν έχεις τυχόν αλλαγές.
4. Κοίταξε καλά το σώμα σου στον καθρέπτη και αποδέξου μικρά πραγματάκια που θα σε βοηθήσουν στην επιλογή ρούχου. Αν έχεις κοιλίτσα, αν έχεις γεμάτα πόδια (μπούτια) ή αν έχει γεμάτα μπράτσα.
5. Μη τρως κόλλημα με τι μέγεθος ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι είσαι γιατί δεν έχει σημασία! Δεν μας ορίζει το νούμερο της κάθε εταιρείας. Για παράδειγμα, το xs πιστεύει ότι είναι small αρκετά συχνά, ενώ το large σε fast fashion που τα πατρόν είναι πιο μικρά θέλει σώνει και ντε να είναι medium.
6. Σημαντικό, επίσης, είναι το εύρος ενός ρούχου. Αν αρχίζει από xs-xl και συνήθως είσαι medium προς large τότε το πιο πιθανό είναι να είσαι medium. Αν πάλι τα μεγέθη είναι s-m-l μόνο πολύ πιθανό είναι να είσαι large. Σε περίπτωση sm και ml τότε πρέπει να δεις την γραμμή και το ύφασμα. Αν είναι πολύ φαρδιά γραμμή και ελαστικό ύφασμα, τότε πας σε sm, αν είναι σταθερό ύφασμα ή θες εσύ να το φοράς και να είναι πιο άνετο, τότε επίλεξε ml.
7. Το κάθε brand μπορεί να σε βοηθήσει στην επιλογή γιατί ξέρει το πατρόν και το ύφασμα πολύ καλά.
8. Το τι εφαρμογή θέλεις μπορεί να καθορίσει το νούμερο ως έναν βαθμό.
9. Θυμήσου ότι η κάθε εταιρεία έχει το δικό της κοινό άρα πατρόν και μεγεθολόγιο.
10. Στα παντελόνια η μέτρηση είναι 34-36-38-40-42-44 και μιλάμε για EU, το ευρωπαϊκό δηλαδή. Υπάρχει πίνακας αντιστοιχίας στο UK το Αγγλικό. Το 40 στο eu είναι UK 12 αντίστοιχα Large. Συμβουλέψου το Size Chart της κάθε εταιρείας.
11. Σε κάθε αγορά κάνε ζουμ στο ρούχο να δεις λεπτομέρειες που μπορεί να σε δεσμεύσουν στην εφαρμογή.
12. Τα γαλλικά νούμερα είναι κάπως περίεργα γιατί έχουν αλληλουχία με τα ευρωπαϊκά 36-38-40 κτλ αλλά το καλύτερο είναι να επιλέξεις ένα πάνω. Αν είσαι 38 στο ευρωπαϊκό στο γαλλικό είσαι 40.
13. Τα ιταλικά νούμερα είναι επίσης διαφορετικά πρέπει να δεις τις αντιστοιχίες με τα ευρωπαϊκά.
14. Συχνά κάτω από την φωτογραφία του προϊόντος αναφέρεται τι μέγεθος φορά το μοντέλο και κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά Run true to size= Παίρνεις το νούμερό σου Run large to size= Παίρνεις ένα μικρότερο Run small to size= Παίρνεις ένα μεγαλύτερο.
15. Διάβασε προσεκτικά τις περιγραφές: πχ μίνι φούστα σε γραμμή καμπάνα και μίνι φούστα σε στενή γραμμή. Στη στενή μπορεί να θες 40 ενώ στη καμπάνα να είσαι οκέι και με 38 επειδή ανοίγει.
16. Το πιο σημαντικό στη μέτρηση είναι το πιο φαρδύ σημείο του σώματος. Μπορεί να έχεις μικρή μέση αλλά περιφέρεια. Άρα πας ανάλογα με την περιφέρεια και «κάνεις μια πένσα» στη μέση (την στενεύεις).
17. Αποδέξου το γεγονός ότι κάποια ρούχα θα θέλουν μεταποίηση. Προσωπικά εφαρμόζω το ένα μέγεθος μεγαλύτερο πάντα και το προσαρμόζω πάνω μου στη μοδίστρα αν βρίσκομαι μεταξύ δύο μεγεθών.
18. Δεν έχει σημασία αν μια φίλη σου φορά 36 κι εσύ 38, ενώ είστε περίπου στο ίδιο ύψος και κιλά. Έχετε άλλη κατανομή και άλλον σωματότυπο. Ή απλώς προτιμάτε άλλη εφαρμογή.
19. Το σώμα σου είναι δικό σου και είναι πολύ πιο όμορφο από ό,τι πιστεύεις. Βγάλε μια φωτό και δες την μετά από χρόνια. Θα με θυμηθείς. Φιλιά!
Στείλτε τις ερωτήσεις σας στο ihavenothingtowear.gr@gmail.com
H Πελαγία Χριστάκη είναι wardrobe curator και βρίσκεται πίσω από το Ι have nothing to wear
*Oι ερωτήσεις μπαίνουν με την χρονολογική σειρά που έχουν σταλεί