«The Trivialist»: O ελληνικός λογαριασμός που κάνει την ιστορική γνώση fun και «instagrammable»
Υπάρχει κάτι το βαθιά αναζωογονητικό στο να σκάνε στην καθιερωμένη ροή του timeline σου μικρές εκπαιδευτικές «βόμβες» ιστορικού ενδιαφέροντος.
Έτσι, στη γνώριμη ακολουθία από φωτογραφίες, ειδήσεις, χιουμοριστικά στάτους και προσφορές, παρεμβάλλεται ο νευρικός Λούθηρος που απεχθανόταν τα συγχωροχάρτια, η αρχαιότερη «επιστολή παραπόνων» που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, η ιστορία της ενδυμασία των Γιατρών της Πανώλης το 1630 αλλά και το καιρικό φαινόμενο που φημολογείται ότι απεικονίζει η «Κραυγή» του Μουνκ.
Αυτό φυσικά συμβαίνει αν ακολουθεί κανείς τον δαιμόνιο The Trivialist, που απλώνει τα εκπαιδευτικά του «πλοκάμια» στο Facebook και το Instagram και έχει συσπειρώσει γύρω του ένα ενθουσιώδες, φιλομαθές κοινό.
Πίσω από τις καθημερινές αναρτήσεις της σελίδας, βρίσκεται κάτοχος πτυχίου στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, ο οποίος είδε τους followers του να αυξάνονται θεαματικά σε λιγότερο από ένα χρόνο -η σελίδα στο Facebook αριθμεί περί τους 67 χιλιάδες, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Έτσι, ο Trivialist έγινε ένας από τους πρωταγωνιστές της τάσης που κάνει τη γνώση ξανά cool στο ελληνικό internet -και το κάνει συνδυάζοντας απολαυστικά την καλή πρώτη ύλη (δηλαδή την ιστορική πληροφορία), το χιούμορ και την εύγλωττη διατύπωση.
Με άλλα λόγια, τα ιστορικά trivia στον ομώνυμο λογαριασμό, έχουν σοβαρές πιθανότητες να σου εντυπωθούν. Και αυτό είναι τόσο ελπίδοφόρο όσο και κουλ.
Παρακάτω, ο The Trivialist μας έδωσε μερικά trivia για το επιτυχημένο εγχείρημά του:
Ποιο είναι το background σου; Τι σπουδές έχεις κάνει και με τι ασχολείσαι επαγγελματικά εκτός από τη σελίδα; Οι πρώτες μου σπουδές ήταν στις Πολιτικές Επιστήμες. Πρόσφατα ολοκλήρωσα ένα πτυχιακό πρόγραμμα στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και σύντομα ξεκινάω το μεταπτυχιακό μου στην Ιστορική Έρευνα. Η βασική μου εργασία, από την άλλη, είναι παντελώς άσχετη με τα ακαδημαϊκά μου ενδιαφέροντα, αν και, τελευταία, έχουν προστεθεί στον περιορισμένο χρόνο μου και μαθήματα ιστορίας σε παιδιά και μεγάλους.
Πώς αποφάσισες να δημιουργήσεις τη σελίδα;Η βασική ιδέα ήταν να επικοινωνηθεί στο ελληνικό κοινό του Facebook και του Instagram η ευρωπαϊκή ιστορία και ο πολιτισμός με ένα διαφορετικό τρόπο, λιγάκι χιουμοριστικό, εύπεπτο και κατανοητό, δίχως ατελείωτες και κουραστικές λεπτομέρειες. Και ξεκίνησε όλο αυτό με πολύ χαλαρή διάθεση, αφού η ιδέα γεννήθηκε σε μια ξαπλώστρα παραλίας!
Πόση έρευνα χρειάζεται κατά μέσο όρο μία ανάρτηση; Εξαρτάται από το θέμα και τις γνώσεις μου πάνω σε αυτό. Όσα σχετίζονται άμεσα με τις σπουδές μου, συνήθως απαιτούν ελάχιστο χρόνο. Από την άλλη, υπάρχουν και θέματα που με ταλαιπωρούν αρκετά, καθώς απαιτούν πολλές ώρες έρευνας, γιατί πρέπει να επιβεβαιώσω τις πληροφορίες μέσω βιβλιογραφίας και, ασφαλώς, να τις συμπυκνώσω.
Πόσο challenging είναι να συμπυκνώσεις τις πληροφορίες σε ένα μεμονωμένο ποστ; Είναι δύσκολο, αλλά αναγκαίο. Ο σκοπός εξάλλου δεν είναι να αναλωνόμαστε σε δαιδαλώδεις πληροφορίες, αλλά να παίρνουμε κάτι από την ουσία, να αποκτάμε το ερέθισμα για περισσότερη μελέτη και να διασκεδάζουμε. Άλλωστε, η πλειονότητα των followers δεν είναι ιστορικοί ή κριτικοί τέχνης, είναι άνθρωποι που αναζητούν την ιδιαίτερη και εύπεπτη πληροφορία.
Διαβάζοντας τις αναρτήσεις, σκέφτεται κανείς «αυτά γιατί δεν μας τα έλεγαν στο σχολείο;». Πιστεύεις ότι το fun στοιχείο είναι κάτι που λείπει από την εκπαίδευση; Μπορεί κάποια να μας τα έλεγαν, αλλά ίσως δεν ήμασταν σε θέση ή σε ηλικία να τα εκτιμήσουμε. Από την άλλη, σίγουρα το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα πάσχει από έλλειψη πρωτοτυπίας –για μένα θα ήταν αρκετά καινοτόμο να μπει το fun στοιχείο. Βέβαια, τα περιμένουμε όλα από το σχολείο και τους δασκάλους, αλλά έχει και η οικογένεια ευθύνη. Τα παιδιά είναι μιμητικά πλάσματα. Αν βλέπουν τους γονείς να διαβάζουν, θα διαβάσουν κι αυτά. Πάντως, θέλω να πω ότι επισκέπτονται πολλοί γονείς τον λογαριασμό μου και μου ζητούν να εξηγήσω στα παιδάκια τους κάτι από ιστορία!
Ποια ιστορία ξεχωρίζεις ως τώρα και γιατί; Μου αρέσουν πολύ τα θέματα από την καθημερινότητα των ανθρώπων, τα ευτράπελα, τα δράματα, οι κραιπάλες και οι έρωτες, οι καβγάδες και οι φάρσες. Επίσης, τρελαίνομαι για τη ρωμαϊκή ιστορία, οπότε θα πω ότι ξεχωρίζω τα posts για τις διακοπές και τα όργια των απερίσκεπτων νεαρών Ρωμαίων ή και εκείνο με το βαζάκι κρέμας από το ρωμαϊκό Λονδίνο. Για το τελευταίο, μάλιστα, είχα πλέξει μια ιστοριούλα εμπνευσμένη από το αγαπημένο μου παιδικό κόμικ, τον Αστερίξ!
Έχεις συγκεντρώσει «διαβασμένο κοινό»; Σου στέλνουν και άλλοι πληροφορίες και ενδιαφέροντα facts; Η σελίδα αριθμεί πάνω από 68.000 followers, επομένως έχει απ’ όλα. Κάποιοι κατέχουν καλές ιστορικές γνώσεις, κάποιοι βρίσκουν διασκεδαστικά τα ποστ, κάποιοι δεν αγαπούσαν την ιστορία και αρχίζουν να την ανακαλύπτουν και να την αγαπούν τώρα, μέσω της σελίδας –αυτούς τους αγαπώ λιγάκι παραπάνω! Πάντως, οι περισσότεροι συμμετέχουν πολύ ενεργά. Πέρα από τα likes, σχολιάζουν, συμπληρώνουν ή μοιράζονται πληροφορίες. Πολλοί αναγνώστες, μάλιστα, μου στέλνουν μηνύματα με ιδέες για νέα posts!
Πώς βλέπεις την ανάδυση του φιλομαθούς ελληνικού ίντερνετ με εκπαιδευτικές σελίδες; Είναι μια παγκόσμια τάση, που αυτή τη στιγμή δείχνει να έχει τρομερή δυναμική και ελπίζω αυτό να παραμείνει έτσι. Νομίζω, οι χρήστες των social media κουράστηκαν με τις αρνητικές ειδήσεις και τις επιθετικές συμπεριφορές. Οι εκπαιδευτικού περιεχομένου σελίδες, αντιθέτως, προσφέρουν ένα ήρεμο περιβάλλον με γνώση και διασκέδαση.
Τι φέρνει το μέλλον για τον The Trivialist; Ειλικρινά δε γνωρίζω! Η δυναμική και η αναγνώριση που απέκτησε αυτή η σελίδα ήταν για εμένα απροσδόκητη –φανταστείτε ότι πίστευα αρχικά πως μόνος μου θα τα γράφω και μόνος μου θα τα διαβάζω! Έχω πολλά στο μυαλό μου, αλλά, δυστυχώς, περιορισμένο χρόνο. Οπότε, δεν ξέρω τι από αυτά θα καταφέρω να υλοποιήσω. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα συνεχίσω να γράφω και να κάνω τους ανθρώπους να χαμογελούν και να προβληματίζονται για τα γεγονότα και τα παράξενα της ζωής.