καρκίνος του μαστού τατουάζ

Καρκίνος του μαστού: Η Ρεβέκκα δημιουργεί θηλές και μας καλεί να γιορτάσουμε τις ουλές μας

«Δεν ζωγραφίζω θηλές με τατουάζ. Μετατρέπω σημάδια πολέμου σε σύμβολα ειρήνης. Κλείνω την πόρτα των νοσοκομείων και ανοίγω μια χαραμάδα στην καινούρια ζωή που έρχεται. Στη ζωή μετά τον καρκίνο του μαστού. Αυτή είναι η ευθύνη μου».

Με αυτά τα λόγια συστήνει τον εαυτό της η Ρεβέκκα Γιαννοπούλου, η tattoo artist που εμπνεύστηκε και υλοποιεί το «Celebrate your scars». Πρόκειται για μία ετήσια δράση όπου γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού έχουν τη δωρεάν δυνατότητα να κάνουν ένα πολύ ιδιαίτερο τατουάζ: μια νέα θηλή.

«Γεννήθηκα στο Μαρόκο. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να ασχοληθώ με τη μόδα. Με ρωτούσαν τι ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω και εγώ απαντούσα μοντελίστ ή στιλίστρια. Με θυμάμαι συνέχεια να ζωγραφίζω, αγαπούσα πάρα πολύ τη ζωγραφική. Είχα πάρει και μέρος σε έναν διαγωνισμό, όπου είχα βαθμολογηθεί με “1”! Στην Ελλάδα ήρθα όταν ήμουν 12 ετών.

Το medical tattoo μπήκε πολύ απλά στη ζωή μου: Μια μέρα μπήκε κάποιος στο στούντιο που εργαζόμουν και ζήτησε να καλύψει μια ουλή που δεν του άρεσε. Νομίζω πως η ερώτηση δεν είναι το πώς μπήκε στη ζωή μου το medical tattoo -όλοι οι tattoo artists έχουν έρθει αντιμέτωποι με μια ουλή και έναν άνθρωπο που θέλει να την καλύψει. Το θέμα είναι το πώς παραμένει το medical tattoo στη ζωή σου. Και αυτό έχει να κάνει με την προσωπικότητα του κάθε tattoo artist. Έχει να κάνει με την ενσυναίσθησή του, αλλά και με την ικανότητα που έχει ο καθένας να μην “κουβαλάει” τα προβλήματα των άλλων. Να μπορεί να τα ακούει, να συμπάσχει, να παίρνει τα μηνύματά του και στο τέλος να τα αφήνει εκεί που ανήκουν. Όχι μέσα του, και σίγουρα όχι στο σπίτι του.


Πριν χρόνια νόσησε η τότε κολλητή μου από καρκίνο του μαστού. Της αφαιρέσαν ενάμιση στήθος. Ένα στήθος ολόκληρο, και το μισό του διπλανού. Της είπα τότε να μην ανησυχεί που δεν είχαν χρώμα οι θηλές της και πως ως tattoo artist θα της έβαζα εγώ. Αυτό που δεν περίμενα είναι το σοκ της όταν αντίκρισε, μετά το τελικό αποτέλεσμα, και πάλι το στήθος της. Μου είπε ότι πέρασε όλη η ιστορία μπροστά από τα μάτια της: από την ώρα που της είπαν ότι έχει καρκίνο, μέχρι τη στιγμή που είδε θηλή στο γυμνό της στήθος. Αυτή η σκηνή με επηρέασε τόσο πολύ... Δεν μπορούσα να την βγάλω από το μυαλό μου! Εκείνη τη μέρα αποφάσισα ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται δωρεάν. Να μην χρειαστεί ποτέ καμιά γυναίκα να πληρώσει για αυτό συναίσθημα. Τι τιμή να βάλεις άλλωστε; Και έτσι έγινε αυτός ο σκοπός της ζωής μου. Να ταξιδεύω σε όσα περισσότερα μέρη γίνεται και να προσφέρω αυτήν την υπηρεσία στις γυναίκες που την χρειάζονται.

Courtesy

Έρχονται, λοιπόν, αυτές οι γυναίκες και μου λένε “ευχαριστώ”, αλλά δεν έχουν καταλάβει ότι δεν κάνουμε κάτι εμείς σε εκείνες. Εκείνες δίνουν κάτι σε μας. Μέσα από τις ιστορίες τους έχω αναγνωρίσει τον εαυτό μου τόσες φορές. Έχω διορθώσει τον εαυτό μου, έχω γίνει πιο ταπεινή... προσπαθώ τουλάχιστον! Σίγουρα έχω γίνει πιο δυνατή. Ασχολούμαι περισσότερο με τον εαυτό μου, με το σπίτι μου, τον άντρα μου. Η ζωή μου έχει αλλάξει 180 μοίρες χάρη σε όλες αυτές τις υπέροχες γυναίκες και δεν υπάρχει μέρα που να μην της ευγνωμονώ.

Μετά από τη μαστεκτομή οι γυναίκες που κάνουν αποκατάσταση στήθους έχουν σαν πρώτη επιλογή να κάνουν αποκατάσταση θηλής με μόσχευμα στο ιατρείο, και ύστερα να την χρωματίσουν με τατουάζ. Η δεύτερη επιλογή είναι να μην κάνουν αποκατάσταση θηλής με μόσχευμα, αλλά να κάνουν μόνο το τατουάζ. Και φυσικά έχουν και την επιλογή να μην κάνουν τίποτα. Αν αποφασίσουν να κάνουν χρωματισμό, η διαδικασία απαιτεί τρία ραντεβού, που απέχουν το ένα από το άλλο ένα μήνα.

Στο πρώτο ραντεβού κάνουμε κάτι απαλό για να μπορέσουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει το χρώμα και τι επούλωση θα έχει. Στο δεύτερο ραντεβού ολοκληρώνεται η διαδικασία. Και αφήνουμε και ένα τρίτο ραντεβού για τυχόν λεπτομέρειες. Δεν πονάει γιατί τις περισσότερες φορές το στήθος είναι ακόμα μουδιασμένο. Το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει αρκετά με θηλή και οι περισσότερες ενθουσιάζονται!

Η αποθεραπεία είναι πολύ πολύ εύκολη -το μόνο που χρειάζεται είναι μια κρέμα και ένα βαμβάκι. Μπορεί να πάει αμέσως για γυμναστική, να κάνει ντουζ και να συνεχίσει την καθημερινότητά της. Το μόνο που πρέπει να προσέξει είναι η θάλασσα ή η πισίνα, καθώς και τον ήλιο. Ο σχεδιασμός της θηλής απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες που έχουν περάσει καρκίνο του μαστού και έχουν κάνει αποκατάσταση στήθους. Όμως μπορεί να βοηθήσει και γυναίκες που έχουν κάνει ανόρθωση ή σμίκρυνση στήθους και γύρω από την θηλή τους βλέπουν μία μικρή ουλή που τους δημιουργεί διχρωμία.

Courtesy

Το medical tattoo έχει πάρα πολλές επιπλέον εφαρμογές. Μπορείς να καλύψεις μια ουλή με σχέδιο, να την φέρεις πιο κοντά στο χρώμα του υπολοίπου δέρματος με αποχρώσεις του μπεζ, να συμπληρώσεις τρίχες/πόρους εκεί που δεν υπάρχουν πια... Η λίστα δεν τελειώνει, γιατί η λύση προέρχεται από την ζήτηση. Από το θέμα που έχει κάποιος θα σκεφτούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε.  Και το λαγόχειλο έχει πολύ ωραίο αποτέλεσμα και το κάνω όλο το χρόνο δωρεάν.

Δεν θεωρώ πως η κοινωνία δημιουργεί “ενοχές” στις γυναίκες όταν “χάνουν” κάποιο στοιχείο της θηλυκότητάς τους. Η γνώμη μου είναι πως δεν μπορεί κανένας να σου δημιουργήσει τίποτα. Εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε στον εαυτό μας. Αν έστω και λίγο έχουμε την ενοχή, η κοινωνία απλά θα διογκώσει αυτό το αίσθημα. Είναι στο χέρι μας να μη μας αγγίζουν αυτά τα πράγματα. Και γίνεται. Σου μιλάει ένας πολύ ενοχικός άνθρωπος, ο οποίος έχει κάνει χρόνια θεραπεία και εξακολουθεί να κάνει. Ας αφήσουμε λίγο αυτή τη συνήθεια που έχουμε να ψάχνουμε “ποιος φταίει” και ας γυρίσουμε λίγο στον εαυτό μας να δούμε εμείς πού φταίμε. Και κυρίως να το διορθώσουμε. Αν ασχολιόταν ο καθένας με τον εαυτό του, θα ζούσαμε σε έναν κόσμο μαγικό!

Courtesy

Το «Celebrate your Scars» γεννήθηκε για να μας υπενθυμίζει κάθε μέρα να γιορτάζουμε τις ουλές μας, εσωτερικές και εξωτερικές. Από φέτος μετατρέπεται και σε τριήμερη Γιορτή στην Αθήνα -πραγματοποιήθηκε στις 23-25 Οκτωβρίου. Το εισιτήριο ήταν μια δωρεά των 10€ και όποιος το αγόραζε “χάριζε” ένα τατουάζ θηλής σε μια γυναίκα. Στις 30/10 θα είμαστε στην Κύπρο, για δωρεάν αναδόμηση θηλής, και στις 28/11 για τον ίδιο λόγο στα Ιωάννινα.»