Ρέιτσελ Ριβς: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας -Σοβαρή, με ανθρώπινη πλευρά και αδυναμία στη Μπιγιονσέ

Ρέιτσελ Ριβς: H πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας είναι σοβαρή, με ανθρώπινη πλευρά και αδυναμία στη Μπιγιονσέ

«Σοβαρή» και «αποφασισμένη» είναι λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνά για να περιγράψουν τη Ρέιτσελ Ριβς, την πρώην οικονομολόγο της Τράπεζας της Αγγλίας που έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.

Όμως, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, συνάδελφοι και φίλοι της υποστηρίζουν ότι η δημόσια εικόνα της δεν αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη πλευρά της, με το δυνατό γέλιο και τη βαθιά αγάπη για τα τραγούδια της Beyoncé.

Στην παρθενική της ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων το 2010, υποσχέθηκε να αγωνιστεί για «θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και ευημερία» - όλα αυτά αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα των οικονομικών σχεδίων των Εργατικών καθώς εισέρχονται στην κυβέρνηση.

Φωτογραφία: ΑP Images

Ποια είναι, λοιπόν, η Ρέιτσελ Ριβς και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται;

Η Ριβς γεννήθηκε στο νοτιοανατολικό Λονδίνο το 1979, λίγους μήνες πριν η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνει πρωθυπουργός σε μια εποχή τεράστιων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών.

Οι γονείς της ήταν και οι δύο δάσκαλοι και την έχουν περιγράψει ως ένα περιπετειώδες παιδί που τολμούσε να φτάσει στην άκρη ενός μονοπατιού όταν έκανε βόλτα κοντά στη θάλασσα.

Στο παρελθόν είχε πει στο BBC ότι η μητέρα της ήταν πολύ προσεκτική με τα οικονομικά της οικογένειας. «Δεν ήμασταν φτωχοί, αλλά δεν είχαμε χρήματα για σπατάλη».

Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν στο δημοτικό σχολείο και η ίδια και η αδελφή της Έλι, επίσης βουλευτής των Εργατικών, πηγαινοερχόντουσαν μεταξύ διαφορετικών σπιτιών. Κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, οι αδελφές περνούσαν χρόνο με τους παππούδες τους στην πόλη Κέτερινγκ του Νορθάμπτονσαϊρ.

Έκαναν βόλτες και επισκέπτονταν οικογενειακούς φίλους ενώ στο τέλος της εβδομάδας τους, πήγαιναν στο τοπικό κατάστημα παιχνιδιών για να διαλέξουν τα καλούδια τους. Ενώ η Έλι ξόδευε όλα τα χρήματά της, η νεαρή Ρέιτσελ έπαιρνε κάτι μικρό και αποταμίευε τα περισσότερα χρήματα. Δεκαετίες αργότερα, η καγκελάριος Ριβς θα έλεγε ότι αυτό το είδος της αυτοσυγκράτησης την χαρακτηρίζει, και έχει ως πρότυπο την «σύνεση» του Γκόρντον Μπράουν κατά την προετοιμασία για την εκλογική νίκη των Εργατικών το 1997.

AP Images

Πρωταθλήτρια στο σκάκι

Η Ριβς έπαιζε σκάκι από μικρή ηλικία, με τον πατέρα της να της μαθαίνει τις βασικές κινήσεις. Μέχρι να πάει στο γυμνάσιο, ήταν εθνική πρωταθλήτρια και, σύμφωνα με την Έλι, νικούσε εύκολα όλα τα αγόρια που νόμιζαν ότι θα έπαιζαν ένα εύκολο παιχνίδι.

Σε ηλικία 17 ετών, η Ρέιτσελ Ριβς εντάχθηκε στο Εργατικό Κόμμα. Στη συνέχεια σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ως φοιτήτρια η Ριβς πήγαινε στις ντισκοτέκ, άκουγε τραγούδια των Destiny's Child και έντυνε το δωμάτιό της με αφίσες τους.

Μετά την αποφοίτησή της, ανέλαβε ρόλο οικονομολόγου στην Τράπεζα της Αγγλίας. Εργάστηκε στο γραφείο της κεντρικής τράπεζας για την Ιαπωνία, εξετάζοντας τις προσπάθειες της χώρας να βγει από τη στασιμότητα τη δεκαετία του 1990. Κατά τη διάρκεια μιας απόσπασης στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουάσινγκτον, γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο Nicholas Joicey, ο οποίος είχε δουλέψει ως κριτικός κινηματογράφου σε εφημερίδες και ως συντάκτης ομιλιών του τότε υπουργού Οικονομικών Gordon Brown.

Ο δρόμος προς το Κοινοβούλιο δεν ήταν, όμως, εύκολος για τη Ριβς. Υπήρξαν δύο αποτυχημένες εκστρατείες προτού γίνει βουλευτής για το Leeds West το 2010. Με την είσοδό της στο Κοινοβούλιο όμως, ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία. Της δόθηκαν σημαντικοί ρόλοι και, σύμφωνα με την πολιτική αρθρογράφο Rachel Sylvester, «θεωρήθηκε από την αρχή ως κάποια που θα προωθηθεί». Ένας συνάδελφός της είπε ότι «Δεν την έχω δει ποτέ, μα ποτέ, απροετοίμαστη».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ριβς μίλησε στην κηδεία του Άλιστερ Ντάρλινγκ, του πρώην καγκελάριου ο οποίος υπήρξε μέντοράς της όταν ξεκινούσε την καριέρα της. Μίλησε με αγάπη για τα λαζάνια και το κόκκινο κρασί που έτρωγε μαζί του και με τη σύζυγό του, καθώς και για τις συμβουλές του - βρέθηκε επικεφαλής κατά τη διάρκεια μιας τεράστιας κρίσης, όταν οι οικογένειες και η χώρα δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα.

AP Images

Κριτική

Στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για «απόλυτη υποκρισία» επειδή έδινε στους φοιτητές που εργάζονταν στο πολιτικό της γραφείο χρήματα μόνο για τα έξοδα, αντί για πλήρη μισθό.

Επί Τζέρεμι Κόρμπιν, πέρασε αρκετό καιρό στα έδρανα επειδή ένιωθε ότι δεν μπορούσε να υποστηρίξει τις πολιτικές του. Αποκαλούμενη «κόκκινη συντηρητική» από άλλους στο κόμμα, περιέγραψε αυτή την περίοδο ως «πολύ δυσάρεστη» σε συνέντευξή της στον Νικ Ρόμπινσον του BBC.

Ο πρώην αρχισυντάκτης του προγράμματος Newsnight του BBC αναγκάστηκε επίσης να ζητήσει γραπτώς συγνώμη από τη Ριβς, αφού την αποκάλεσε «βαρετό ροχαλητό» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια ανάρτηση που προοριζόταν για ιδιωτικό μήνυμα. Αν και η ίδια δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν «βαθιά ταπεινωτικό», ο βασικός της στόχος κατά τη διάρκεια της θητείας της ως καγκελάριος επικεντρώθηκε στο να παρουσιάσει τους Εργατικούς ως ένα σταθερό οικονομικό τροχοπέδη και στο νέο της ρόλο θα συνεχίσει να το κάνει.

Η ίδια η Ριβς έχει δηλώσει, ωστόσο, ότι το κόμμα παραλαμβάνει μια χώρα που βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση από την εποχή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δανείζεται άλλα μετρητά για τις καθημερινές δαπάνες και να μειώσει το χρέος της χώρας μέσα σε πέντε χρόνια.

Στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές, το κόμμα παρουσίασε σχέδια για ένα Εθνικό Ταμείο Πλούτου, το οποίο βλέπει μια κυβέρνηση Εργατικών να επενδεί 7 δισεκατομμύρια λίρες για να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις σε πράσινους τομείς, ενισχύοντας με τη σειρά της την παραγωγικότητα και την οικονομία.

Για τη Ριβς και το επιτελείο της, είναι αναμφισβήτητα ένα μεγάλο στοίχημα.