Φωτογραφία: Shutterstock

Το συστατικό που απογειώνει τη «σπιτική» μπεσαμέλ -Για άπαιχτο παστίτσιο ή μουσακά

Το παστίτσιο, ο μουσακάς, τα λαζάνια, το croque monsieur και τα αλμυρά σουφλέ με τυρί, όλα έχουν μπεσαμέλ. Και πραγματικά πρόκειται για τα...καλύτερα και πιο λαχταριστά φαγητά.

Επιπλέον, μια μπεσαμέλ μπορεί να αποτελέσει τη βάση για οποιαδήποτε σάλτσα. Προσθέστε τυρί και μετατρέψτε την σε μια πλούσια σάλτσα mac and cheese -ή όπως την αποκαλούν οι Γάλλοι: σάλτσα Mornay. Μια άλλη συνταγή μπεσαμέλ περιλαμβάνει φύλλο δάφνης και κρεμμύδι, γεγονός που κάνει την μπεσαμέλ τόσο γευστική που θα μπορούσε να καταναλωθεί και μόνη της.

Στην Ελλάδα ωστόσο η μπεσαμέλ χρησιμοποιείται για τα πιο γνωστά ελληνικά πιάτα όπως είναι ο μουσακάς, το παστίτσιο και τα παπουτσάκια. Και μάλιστα υπάρχει ένα μπαχαρικό που προσθέτουν πολλοί έμπειροι σεφ, μαμάδες, γιαγιάδες και θείες για να απογειώσουν τη γεύση.

Το σούπερ μυστικό συστατικό για τη μπεσαμέλ είναι το μοσχοκάρυδο. Προσθέστε μια μικρή πρέζα μοσχοκάρυδο και θα δείτε πόσο γευστικά θα συμπληρώσει τα υπόλοιπα συστατικά. Ορισμένα άλλα συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τη γεύση της σάλτσας μπεσαμέλ περιλαμβάνουν το σκόρδο, το κρεμμύδι, ακόμη και το λευκό κρασί. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την προσωπική προτίμηση.

Shutterstock

Συνταγή για σπιτική μπεσαμέλ:

Υλικά:

  • 250 ml. του γάλακτος
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 25 γρ. φτιαγμένο με αλεύρι
  • μοσχοκάρυδο για γεύση
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Προαιρετικά αυγό

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο, το αφήνετε να λιώσει σιγά σιγά σε χαμηλή φωτιά και προσθέτετε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε συνέχεια με ένα σύρμα και μετά προσθέτετε σιγά σιγά το γάλα, συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει. Αν θέλετε προσθέστε ένα αυγό, ανακατέψτε και, η μπεσαμέλ σας είναι έτοιμη.