Μουσακάς χωρίς τηγάνι -Μία εύκολη και light συνταγή που σας γλυτώνει κόπο
BOVARY ⸻ 29 AUG 2023
Λίγα πιάτα είναι τόσο δημοφιλή στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα όσο ο αγαπημένος όλων μουσακάς.
Αν και πρόκειται για ένα αγαπημένο σπιτικό φαγητό που γίνεται πάντα ανάρπαστο, πολλές φορές αποθαρρυνόμαστε από το γεγονός πως η παρασκευή του είναι μπελαλίδικη και απαιτεί πολύ χρόνο στην κουζίνα.
Σε κανέναν δεν αρέσει να κάθεται με τις ώρες πάνω απ' το μάτι τηγανίζοντας τις μελιτζάνες και τις πατάτες, επομένως είναι σίγουρο πως αυτή η απλή συνταγή που βρήκαμε στο διαδίκτυο θα σας ενθουσιάσει. Θα κερδίσετε χρόνο και κόπο ψήνοντας τα λαχανικά στον φούρνο, ενώ το πιάτο σας θα είναι πολύ πιο υγιεινό και ελαφρύ!
Υλικά
- 5 πατάτες
- 4 μελιτζάνες
- Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ποτηράκι κρασί άσπρο
- 1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο
- 300 γρ. τυρί φέτα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ:
- 3 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 8 κ.σ. αλεύρι
- 4 φλ. + 2 κ.σ. γάλα
- 2 αυγά (μόνο τον κρόκο)
- Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα σωτάρουμε τον κιμά και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με λίγο νερό, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε 3 κ.σ. λάδι, τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για περίπου μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά. Όταν είναι έτοιμος, τρίβουμε μέσα τη φέτα.
- Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα μέτριο βαθύ ταψί. Στρώνουμε μέσα τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες (περ. 1 εκατοστό πάχος).
- Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις αλατίζουμε, τις κόβουμε σε λωρίδες και τις στρώνουμε στο ταψί πάνω από τις πατάτες.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε δυνατό φούρνο για περίπου μισή ώρα (ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες).
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και απλώνουμε πάνω το μίγμα του κιμά.
- Στην ίδια κατσαρόλα (αφού την ξεπλύνουμε λίγο βέβαια) ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο (προσοχή μην κάψει!) και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.
- Μόλις τα υλικά ενσωματωθούν προσθέτουμε το γάλα κρύο, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα καρυκεύματα και τους κρόκους δυαλυμένους σε 2 κ.σ. γάλα και την απλώνουμε στο ταψί πάνω από τα υπόλοιπα υλικά.
- Ψήνουμε το μουσακά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η μπεσαμέλ.