Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεριζώνετε τις γκρίζες τρίχες σας -Ειδικοί εξηγούν
Μία κομμώτρια εξηγεί γιατί το να ξεριζώνετε μια λευκή τρίχα προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά απ' ό,τι νομίζετε.
Η Jennifer Korab - που διευθύνει το κομμωτήριο Renaissance στο Hillsborough του New Jersey - προειδοποιεί πως το τράβηγμα μεμονωμένων γκρίζων τριχών μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις ρίζες των τριχών σας. «Μπορεί να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό» λέει η ίδια.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στη Huffington Post UK, η ειδικός εξήγησε: «Ξεριζώνοντας την τρίχα, μπορεί να τραυματίσετε τον θύλακα της τρίχας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση ή ακόμη και σε φαλακρά σημεία.»
Ωστόσο, ο Michael Van Clarke -ιδρυτής του 3 More Inches Haircare- συνέχισε να καταρρίπτει τον μύθο ότι το μάδημα μιας μόνο γκρίζας τρίχας προκαλεί την εμφάνιση πολλών άλλων στη θέση της.
Με την πάροδο του χρόνου, τα μαλλιά του μέσου ανθρώπου αραιώνουν όλο και περισσότερο. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που τραβούν τα μαλλιά τους θα επιταχύνουν την ταχύτητα με την οποία αραιώνουν τα μαλλιά τους.
Είπε: «Αν κάνετε το μάδημα συνήθεια όταν λιγότερο από το 1% του κεφαλιού είναι γκρίζο, θα έχετε λιγότερα μαλλιά σε λίγα χρόνια, όταν το 10% των τριχών θα είναι γκρίζα».
Οι γκρίζες τρίχες προκαλούνται από την αποτυχία του θύλακα να παράγει μελανίνη, και επομένως χρώμα - μια διαδικασία που προκαλείται συνήθως από τη φυσική διαδικασία γήρανσης και μερικές φορές από το στρες και το άγχος, όπως ανεδείχθη σε πρόσφατες επιστημονικές έρευνες
Ωστόσο, σε μια εντυπωσιακή αποκάλυψη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια διαπίστωσαν επίσης ότι η διαδικασία μπορεί να αντιστραφεί σε τρίχες που έχουν γκριζάρει μόλις. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η μείωση του στρες θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση γκρίζων τριχών, ενώ εικάζεται επίσης ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν φάρμακα για την πρόληψη του φαινομένου.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αίτια του γκριζαρίσματος βασίζονται σε αλλαγές στα μεταβολικά μονοπάτια που σχηματίζουν πρωτεΐνες στο σώμα. Αυτά τα μονοπάτια επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις ορμόνες που παράγονται όταν ένα άτομο είναι στρεσαρισμένο, συνεπώς η ανακούφιση από το στρες μπορεί να αναιρέσει τη διαδικασία.
Μια εκτεταμένη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο ως προ-έκδοση και επί του παρόντος υποβάλλεται σε αξιολόγηση από ομότιμους για δημοσίευση σε περιοδικό έχει περιγράψει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο τα μαλλιά γκριζάρουν.