Γαρδένια: 6 μυστικά για να τη διατηρήσετε λαμπερή και μυρωδάτη
Η γαρδένια είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά, με γυαλιστερό φύλλωμα και υπέροχο άρωμα.
Η ιδανική περίοδος για να φυτέψετε μια γαρδένια στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας είναι η άνοιξη. Ανθίζει στις αρχές του καλοκαιριού και του φθινοπώρου και το ασυναγώνιστο άρωμά της ανταγωνίζεται εύκολα εκείνο του γιασεμιού, πώς όμως θα τη διατηρήσετε λαμπερή και μυρωδάτη;
Η γαρδένια είναι ένα ευαίσθητο φυτό που χρειάζεται δροσερό περιβάλλον, με φως και χωρίς δυνατούς ανέμους και δυνατό ήλιο που μπορούν να καταστρέψουν το φύλλωμά της.
Πώς θα διατηρήσετε τη γαρδένια σας λαμπερή και μυρωδάτη
Ένα από τα μυστικά για να παραμείνει υγιής η γαρδένια αφορούν τη μεταφύτεψή της καθώς πρέπει να χρησιμοποιούμε χώμα ειδικό για οξύφυλλα φυτά. Κατά τη μεταφορά φροντίστε να «σπάσετε» τις ακριανές ρίζες που έχουν «πετρώσει» καθώς αυτό θα βοηθήσει το φυτό σας να απορροφήσει το νερό κατά το πότισμα.
Όσο για το πότισμα, δύο φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ενώ για το καλοκαίρι το πότισμα ανά δύο μέρες είναι αναγκαίο.
Το τρίτο μυστικό για να παραμείνει η γαρδένια σας λαμπερή και ανθισμένη είναι πως, σε περίπτωση καύσωνα το καλοκαίρι πρέπει να ψεκάζετε τα φύλλα της γαρδένιας με νερό ώστε να μην ξεραθούν.
Επίσης, το λίπασμα για ανθοφόρα φυτά αλλά και το λίπασμα σιδήρου κάθε μήνα θα χαρίσει στη γαρδένια σας ανθούς που θα μυρίζουν υπέροχα ενώ τα φύλλα της θα διατηρήσουν αυτό το ζωηρό καταπράσινο και λαμπερό τους χρώμα.
Αν θέλετε να ανανεώσετε το φύλλωμά τη φροντίστε να κλαδέψετε τα ξερά κλαδιά από τη βάση, στην αρχή της άνοιξης. Μην ξεχάσετε και τα κίτρινα φύλλα αλλά και τις άκρες των μεγάλων βλαστών ώστε να παραμείνει συμπαγές το σχήμα της.
Τέλος, υπάρχει περίπτωση να παρατηρήσετε άσπρους «ιστούς» στα φύλλα της γαρδένιας. Αυτό οφείλεται στο έντομο που δημιουργεί τη βαμβακάδα μπορείτε όμως με ένα σπιτικό μείγμα να το αντιμετωπίσετε.
Διαλύστε μια κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό και ψεκάστε το φυτό σας.